Domovská stránka > K > Kdo Má Autorská Práva?

Kdo má autorská práva?

Autorské právo k dílu získává automaticky jeho autor, fyzická osoba, která dílo vytvořila (v případě spoluautorství všichni autoři společně a nerozdílně). Částečnou výjimkou jsou tzv. zaměstnanecká díla, tzn. díla, která autor vytvořil v rámci plnění svých povinností k zaměstnavateli.

Přečtěte si více

Jak neporušit autorská práva?

Jak neporušit autorský zákon?

  1. použít výhradně vlastní zdroje.
  2. použít díla, na která se nevztahují autorská práva (lidová tvorba, neznámý autor apod.)
  3. uzavřít písemnou smlouvu s autorem díla.
  4. zaplatit autorovi za užití díla.
  5. používat tzv. otevřené galerie (open source)
Pokud jde o to, jak lze autorskými právy disponovat? Majetková práva k autorskému dílu

Pod pojem užití autorského díla spadá dle § 12 odst. 4 AZ zejm. právo autorské dílo rozmnožovat, rozšiřovat, pronajímat, půjčovat, vystavovat nebo sdělovat veřejnosti. Tento výčet je však pouze demonstrativní a autorské dílo je možné užít též jakýmkoliv jiným existujícím způsobem.

Jak si zajistit autorská práva?

Nadále smí být autorské dílo užito jen způsobem nesnižujícím jeho hodnotu a je třeba vždy uvádět jméno autora v souvislosti s užitím díla. Základem majetkových práv je právo autora užít své dílo, případně udělit jiné osobě smlouvou oprávnění k výkonu tohoto práva (udělit licenci). Lidé se také ptají, jaké číslo má autorský zákon? Zákon č. 121/2000 Sb. Zákon o právu autorském, o právech souvisejících s právem autorským a o změně některých zákonů (autorský zákon)

Co je obsahem autorského práva?

právo na rozšiřování, pronájem, půjčování a vystavování originálu nebo rozmnoženiny díla, právo na sdělování díla veřejnosti, zejména. právo na provozování díla živě nebo ze záznamu a právo na přenos provozování díla. právo na vysílání díla rozhlasem či televizí Jak poznat autorská práva? Nejprve kontaktujte přímo vlastníky nebo držitele autorských práv a vyjednejte s nimi licence, které k použití díla potřebujete. Poté se podívejte na licenci. Licence zahrnují explicitní oprávnění k používání obsahu a často obsahují omezení týkající se jeho použití.

Jak chránit autorská práva?

Dílo musí být jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti autora, tedy výsledkem kreativity a nikoliv plagiát. Zároveň je nutné, aby bylo vyjádřeno v objektivně vnímatelné podobě, kdy se počítá i elektronická podoba. Jak dlouho trvá autorské právo? (1) Majetková práva trvají, pokud není dále stanoveno jinak, po dobu autorova života a 70 let po jeho smrti. (2) Bylo-li dílo vytvořeno jako dílo spoluautorů, počítá se doba trvání majetkových práv od smrti spoluautora, který ostatní přežil.

Jak označit autorské dílo?

V české legislativě (a dnes už i ve zbytku světa) je „Copyright ©“ zcela bezvýznamný prvek a plní spíše funkci dekorace.

  1. Původ označení „Copyright ©“
  2. Význam dnes.
  3. Kopírování cizích textů, obrázků, hudby a jiného obsahu.

By Ebsen

Na co je Steam? :: Jak pracovat s Messenger?
Užitečné odkazy