Domovská stránka > K > Kdo Podává Ruku Jako První?

Kdo podává ruku jako první?

Příležitosti, způsob a vhodnost podání ruky upravuje etiketa. V západních kulturách většinou platí: ruku podává (nabízí k pozdravu) jako první osoba starší nebo váženější, stejně tak žena ji nabízí jako první muži.

Přečtěte si více

Kdo podává první ruku při pozdravu?

Při pozdravu si obvykle podáváme i ruku. Z hlediska etikety je situace trochu složitější při setkání osob opačného pohlaví. Pravidla totiž říkají, že zatímco muž jako první zdraví, žena jako první ruku podává. „Muž jenom pozdraví a čeká, zda mu žena podá ruku. Kdy se podava levá ruka? Je obecně známo a přijímáno, že při vítání nebo loučení nabízí pravou ruku k pozdravu osoba společensky významnější, člověk dospělý nebo jen starší. Podání ruky levé je považováno za projev nevychovanosti, společenského odstupu, vzdoru nebo dokonce nepřátelství.

Jak stisknout ruku?

Pevný stisk je rozhodně žádoucí, zejména ve firemním prostředí. „Pevný stisk naznačuje důvěryhodnost a dominanci,“ tvrdí odborník na nonverbální komunikaci. Dle něj je však třeba dát si pozor na stisk příliš pevný – takový, kdy má druhý pocit, že mu jeho ruku záhy rozdrtíte na prach. Koho představit jako prvního? Představuje se nejdříve muž a pak představuje svou partnerku, podle pravidla, že jako první musí zaznít jméno méně významné osoby (představuje se muž ženě, mladší staršímu, podřízený nadřízenému), a v páru je významnější žena. Vždy je však nejšikovnější, když se představování ujme třetí osoba.

Lidé se také ptají, kdo koho zdraví jako první?

Kdo koho zdraví

Pamatujme si, že muž zdraví ženu, mladší lidé starší osoby a podřízení nadřízené. Toto je zakotveno pevně. Některé možnosti jsou pak individuální. Muž by měl jako první pozdravit ženu i tehdy, je-li to jeho podřízená.
Kdo zdraví dřív muž nebo žena? Prvním projevem etikety jsou pozdravy. „Obecně platí, že vždy zdraví jako první mladší staršího, muž ženu, podřízený nadřízeného, zdravý zdravotně handicapovaného a obecně neznámá osobnost zdraví obecně známou osobnost,“ vysvětluje Alena Špačková z Teologické fakulty Univerzity Karlovy.

Kdo zdraví první v práci?

Bez ohledu na společenské postavení zdraví jako první vždy ten, kdo vešel do místnosti. Na pracovišti a v celé budově včetně chodeb by se měli zdravit i neznámí lidé. Určitou výjimkou jsou velkokapacitní otevřené kanceláře nebo haly továren, kterými se prochází. Může se také zeptat, kdo má koho pozdravit? Jako první zdraví vždy podřízený nadřízeného, mladší osoba osobu starší, společensky méně významná osoba osobu významnější, muž ženu. Pokud bychom si vzali na mušku muže s dámským doprovodem, zdraví první osoba, která tento pár potká, ač je kupříkladu společensky významnější či starší než muž s doprovodem.

Můžete se také zeptat, jakou rukou se gratuluje?

Při podání ruky se díváme protistraně do očí, tváříme se přívětivě a podáváme ruku pravou ve svislé poloze, až když jsme v dostatečné vzájemné blízkosti (ideální vzdálenost 60-70 cm). Ruka musí být čistá a nezpocená, pokud je tomu jinak, musíme se omluvit, že bohužel ke stavu své dlaně nemůžeme ruku nabídnout.

By Lu

Kterou ruku si podávají skauti při setkání? :: Jak se dá vydělat na blogu?
Užitečné odkazy