Domovská stránka > J > Jaký Operační Systém Do Notebooku?

Jaký operační systém do notebooku?

Každé zařízení jako je počítač, notebook či tablet musí mít pro svou funkčnost operační systém. Operační systém je základní program, díky němuž zařízení funguje, a my ho můžeme používat – ovládat. Těchto systémů existuje jen několik a mezi nejznámější patří: Windows, macOS, Linux, Android, iOS a Windows mobile.

Přečtěte si více

Co to je hardware?

Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače, narozdíl od dat a programů označovaných jako software. Jsou to elektronické součástky, které jsou na základové jednotce, také nazývané základová deska, motherboard nebo mainboard. Bez hardwaru by počítač nefungoval. Co je to počítač? Počítač je zařízení sloužící k automatizovanému výpočetnímu zpracování informace – vykonává programové instrukce a zpracovává data. Zpracovává symboly podle předem určeného postupu, rychle a přesně provádí složité operace a je schopen číst, zpracovávat a ukládat velké množství symbolů (dat).

Jakou velikost operační paměti?

Velikost RAM se udává v gigabajtech (GB). Pro hladký chod systému v noteboocích a stolních počítačích je naprosté minimum 4 GB, standardem je v současnosti 8 GB. Pro náročnější práci v grafických programech doporučujeme i velikost operační paměti 16 GB a více. Tak co znamená ram paměť? Paměť s náhodným přístupem (Random Access Memory, RAM) je paměť počítače, do které se ukládají informace, které program potřebuje, když je spuštěný. Paměť s náhodným přístupem představuje úložiště dat, které umožňuje přístup k uloženým datům v libovolném pořadí, a to náhodně, nikoli pouze postupně.

Jaký je rozdíl mezi operační paměti a pevným diskem?

Nevýhodou RAM disku je pouze dočasný zápis dat. V momentě, kdy vypnete systém, data na RAM disku se ztratí. Tvůrci RAM disků tento problém řeší jednoduše - při každém zápisu dat na RAM disk se jeho obsah může "zálohovat" na pevný disk, a při opětovném spuštění systému se vše nahraje zpět. Kam patří procesor? Procesor patří mezi hlavní výpočetní jednotky nejen osobních počítačů, ale také například chytrých mobilních telefonů. Často je označovaný také zkratkou z anglických slov central processing unit – CPU.

Kde se nachází procesor?

Procesor je umístěn na základní desce počítače. Řídí všechny funkce počítače a obecně slouží k tomu, aby počítač vůbec fungoval. Jak vlozit procesor? Procesor lze do patice vložit vždy pouze jediným správným způsobem. Na držáku patice i na procesoru je vyznačena malá zlatá šipka. Ta napovídá, jak procesor do patice vložit. Procesor se musí vkládat pomalu, opatrně a hlavně vodorovně tak, aby bez problému zapadl do patice na první pokus.

Co to znamená Windows?

Označení pro řadu operačních systémů společnosti Microsoft. Poprvé se Windows objevil již v roce 1985 ve své 16-bitové podobě jako GUI pro tehdejší MS-DOS. První verzí, která se ale [..]

By Lucinda Donatien

Jak otevřít Control Panel Nvidia? :: Kam patří operační systém Windows?
Užitečné odkazy