Domovská stránka > C > Co To Je Multitasking?

Co to je multitasking?

Multitasking (z angličtiny, multi = mnoho, task = úloha, používán ve víceúlohovém systému) označuje v informatice schopnost operačního systému provádět (přinejmenším zdánlivě) několik procesů současně. Jádro operačního systému velmi rychle střídá na procesoru běžící procesy (tzv.

Přečtěte si více

Pokud jde o to, jaký operační systém do notebooku?

Každé zařízení jako je počítač, notebook či tablet musí mít pro svou funkčnost operační systém. Operační systém je základní program, díky němuž zařízení funguje, a my ho můžeme používat – ovládat. Těchto systémů existuje jen několik a mezi nejznámější patří: Windows, macOS, Linux, Android, iOS a Windows mobile. Co to je hardware? Hardware označuje veškeré fyzicky existující technické vybavení počítače, narozdíl od dat a programů označovaných jako software. Jsou to elektronické součástky, které jsou na základové jednotce, také nazývané základová deska, motherboard nebo mainboard. Bez hardwaru by počítač nefungoval.

Podle toho, co je to počítač?

Počítač je zařízení sloužící k automatizovanému výpočetnímu zpracování informace – vykonává programové instrukce a zpracovává data. Zpracovává symboly podle předem určeného postupu, rychle a přesně provádí složité operace a je schopen číst, zpracovávat a ukládat velké množství symbolů (dat). Co znamená nabootovat? Bootování (booting) je v informatice proces zavedení jádra operačního systému při zapnutí nebo restartování počítače. Na platformě počítačů IBM PC kompatibilních je postup standardizován. Jiné platformy (např. mobilní telefony) pevně daný postup nemají, takže postup je dán výrobcem konkrétního hardware.

Můžete se také zeptat, co se děje při bootování?

Bootování = zavádění (start) operačního systému. Operační systém je vždy zaváděn (bootuje) z pevného disku. Pokud to situace vyžaduje (je-li třeba zavést jinou verzi systému, nebo je OS nějak poškozen), je možné nabootovat jádro operačního systému z diskety nebo z CD-ROM. Co je bootovací zařízení? Bootovací USB disk však neslouží jen k samotné instalaci Windows, ale je možné ho použít i pro obnovení systémového nastavení. Například po nepovedené aktualizaci operačního systému. K dispozici totiž máte například možnost návratu do bodu obnovení.

Co lze dělat v BIOSu?

Slovíčko základní má zde svoji váhu. BIOS totiž kontroluje velkou část komunikace v počítači a určuje jak se bude chovat ta která komponenta připojená k systému (například procesor, paměti, pevné disky,...). Najdou se ale také komponenty, které jsou na BIOS téměř nezávislé. Jak se podívat do BIOSu? Při spouštění vašeho počítače můžete stisknutím nějaké klávesy odeslat příkaz ke vstupu do BIOSu. Klávesová zkratka pro vstup do BIOSu může být například DEL, ESC, F11, F2 nebo F10.

Co to je procesor?

Definice procesoru z anglické stránky Wikipedie zní: „Procesor je hlavní elektronická součástka v počítači, která vykonává instrukce počítačového programu tak, že provádí základní aritmetické, logické, kontrolní a vstupní/výstupní operace specifikované instrukcemi.

By Sale

Co lze dělat v BIOSu? :: Jaká je úloha operačního systému pro fungování počítače?
Užitečné odkazy