Domovská stránka > C > Co Je To Profesní Etika?

Co je to profesní etika?

„Soubor etických požadavků, které je nutno respektovat při výkonu určité profese. Ve vyspělých zemích bývají tyto požadavky shrnuty do etického kodexu dané profese“.

Přečtěte si více

Co to je etika v podnikani?

Vymezuje, jaké chování je správné a jaké není, a to nejen jednotlivce, nýbrž celé společnosti. Etika prolíná všemi oblastmi našeho života, a nutně se tedy s etickými otázkami setkáme i v oblasti profesní – podnikatelské. Když už hovoříme o profesní etice, nelze nezmínit etické kodexy jednotlivých profesí. A další otázka, proč je etika důležitá? Etické, morálně dobré jednání je víc, než jen umět se chovat. Dobré chování, jak se chovat ve společnosti druhých lidí, to se prostě dá naučit. V knihkupectví najdete řadu učebnic etikety, jak se komu má podávat ruka, jaké květiny, co na sebe a tak – to všechno se dá naučit.

Co je predmetem etiky?

Shrnutí: Předmětem etiky je člověk. Etika má co činit s člověkem, odpovědností člověka v jeho jednání s člověkem, ať už je to on sám, nebo jiný člověk, ale také se vším, co k životu člověka patří. Co je to etický kodex? Etický kodex, též kodex chování (anglicky code of conduct) je pravidlo nebo dokument, který upravuje obecné i konkrétní postupy v jednotlivých organizacích a profesích. Svůj etický kodex mají např. lékaři (Hippokratova přísaha), právníci, novináři a další profese.

Co patří do etiky?

Etika zkoumá morálku nebo morálně relevantní jednání a jeho normy. Etika je disciplínou praktické filozofie. Etika se zabývá teoretickým zkoumáním hodnot a principů, které usměrňují lidské jednání v situacích, kdy existuje možnost volby prostřednictvím svobodné vůle. Hodnotí činnost člověka z hlediska dobra a zla. Co je to morálka? Morálka (z lat. moralitas, správné chování, od mos, moris, mrav) znamená celkovou představu správného jednání ve společnosti. Od pravidel zdvořilosti se liší tím, že se týká věcí závažných a podstatných, na druhé straně od práva zase tím, že se nedá soudně vymáhat a za její porušení nepřicházejí sankce (potrestání).

Co je neetické?

Neetické chování je takové, které porušuje obecně uznávané hodnoty a normy ve společnosti nebo v konkrétní organizaci. Co to je etika? Slovo etika pochází z řečtiny a jedná se o teorii morálky. Řadíme ji mezi filosofické disciplíny, konkrétně do praktické filosofie. Zkoumá morálku, chování a s tím spojené normy. Etika se snaží hodnotit lidské jednání z pohledu dobra a zla.

Také, co to je dobro?

Dobro je obecný pojem, odvozený od hodnotícího slova „dobrý“. Může tedy znamenat to, co lze v silném slova smyslu označit za dobré.

By Steinberg

Co je etika ctnosti? :: Kdy je masopust 2022?
Užitečné odkazy