Domovská stránka > C > Co Je Extracelulární Tekutina?

Co je extracelulární tekutina?

Extracelulární tekutina (ECT) je tekutina v těle uložená mimo buňky. Tvoří asi 20 % celkové tělesné hmotnost. Hlavním kationtem ECT je Na+, hlavním aniontem je Cl-. ECT se dále dělí na: intersticiální tekutinu, plazmu a transcelulární tekutinu.

Přečtěte si více

A další otázka, co tvori plyn?

Jeho hlavní složkou je methan. Zemní plyn se těží z porézních sedimentárních hornin uzavřených ve strukturních pastech podobně jako ropa. Nachází se buď samostatně, společně s ropou nebo černým uhlím. Používá se také jako zdroj vodíku při výrobě dusíkatých hnojiv. Také, co je to mechanika tekutin? Mechanika tekutin (též mechanika kapalin a plynů) je část mechaniky, která se zabývá mechanickými vlastnostmi tekutin, tj. silami v kapalinách a plynech a pohybem kapalin a plynů (prouděním).

Jak se chovají molekuly kapaliny?

Na každou molekulu ležící v povrchové vrstvě kapaliny působí sousední molekuly výslednou přitažlivou silou, která směřuje dovnitř kapaliny a je kolmá na volný povrch. Na molekulu kapaliny u stěny nádoby působí 4 síly. Je to výslednice sil částic pevného tělesa F1 v levé polovině sféry molekuly. Jaké vlastností má povrchová vrstva kapaliny? Volný povrch kapaliny (řádově mm) má podobné vlastnosti jako tenká pružná blána. O pružnosti volného povrchu kapaliny svědčí i vytváření kapek na konci neúplně zavřeného vodovodního kohoutku. Kapka se jeví jako pružný balónek, ve kterém je voda. Na každou molekulu kapaliny působí přitažlivými silami sousední molekuly.

Které společné vlastností mají kapalné a plynné látky?

Základní vlastnosti plynných látek

  • jsou snadno stlačitelné a rozpínavé
  • nemají vlastní tvar ani objem (objem plynu je dán objemem nádoby a tvar plynu je dán vnitřním tvarem nádoby)
  • plyny jsou tekuté (podobně jako kapaliny)
  • plyn vyplní vždy celý objem nádoby.
Také, jaké jsou vlastností látek? Látky
  • – pevné
  • – kapalné
  • – plynné
  • – mají proměnný tvar a stálý objem.
  • – jsou tekuté (dají se přelévat) a snadno dělitelné (kapky)
  • – tvar zaujímají podle nádoby–
  • jsou téměř nestlačitelné (objem se nemění)
  • – v klidu je hladina v nádobě vždy vodorovná

Co je stejnorodé a Nestejnorodé těleso?

Rozlišujeme: Stejnorodá (homogenní) tělesa – tělesa složená z jedné jediné látky (např. ocelový klíč, sněhová koule, dešťová kapka, zlatý prsten apod.) Nestejnorodá (nehomogenní) tělesa – tělesa složená ze dvou i více látek (např. sklenice vody, automobil, žákovská lavice, lidské tělo apod.) Pokud jde o to, co je to látka ve fyzice? Fyzikální makroskopický přístup popisuje látky jako soubor jednotlivých fází, které mohou být různého skupenství a jejichž látkové vlastnosti charakterizují fyzikální veličiny jako hustota, modul pružnosti, viskozita, tepelná vodivost, elektrická vodivost, permitivita, permeabilita, index lomu apod.

Jaké jsou druhy Fridexu?

Typ chladící kapaliny lze vybrat podle jejího písmenného označení a barvy. Existuje typ B, typ C (G11), typ D (G12), typ F (G12+) a typ G (G12++). Starší typy chladících kapalin s označením G11 mívají modrozelenou barvu, novější verze mají barvu červenou a ty nejnovější G12+ a dál jsou růžové až fialové.

By Matta Aiken

Jaký je rozdíl mezi typ a tip? :: Co jsou to kapaliny?
Užitečné odkazy