Domovská stránka > J > Jaký Je Rozdíl Mezi Odstupným A Odchodným?

Jaký je rozdíl mezi odstupným a odchodným?

Na rozdíl od odstupného nestanoví zákoník práce ani jiný právní předpis výši ani způsob určení výše odchodného, vše tedy záleží pouze na dohodě mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem.

Přečtěte si více

Kdy vás muzou vyhodit z práce?

pokud zaměstnanec závažně anebo soustavně porušuje pracovní povinnosti, i když byl upozorněn na nápravu, ke které z jeho strany nedošlo; pokud zaměstnanec obzvláště hrubým způsobem poruší režim dočasné pracovní neschopnosti. Jak poznat že mě chtějí vyhodit z práce? Tohle je 9 znamení, podle kterých poznáte, že s vámi váš nadřízený už moc nepočítá.

  1. Ponižuje vás před ostatními lidmi.
  2. Odebírá vám vaše projekty a povinnosti bez pořádného vysvětlení.
  3. Přestal se s vámi radit o nových nápadech, ačkoli dřív vaši radu naopak často vyhledával.
  4. Lichotí ostatním zaměstnancům, ale vám ne.

Co mám delat kdyz dostanu výpověď?

Na úřad práce či inspektorát práce se můžete obrátit v případě porušení pracovněprávních předpisů ze strany zaměstnavatele (např. při diskriminačním jednání). Ale neuhrazenou mzdu nebo neplatnost výpovědi řeší příslušný soud. Jak se počítá průměrný výdělek? Průměrný výdělek a jeho výpočet

  1. průměrný výdělek = hrubá mzda v rozhodném období / odpracovaná doba v rozhodném období
  2. průměrný hrubý měsíční výdělek = průměrný hod.
  3. průměrný hrubý měsíční výdělek = průměrný hod.
  4. průměrný čistý měsíční výdělek = průměrný hrubý měsíční výdělek − SP − ZP − daň

Jak vypočítat odvody ze mzdy?

Sazby daně z příjmu jsou 15 procent a 23 procent. Vyšší 23 procentní sazbě daně budou podléhat měsíční příjmy nad 4násobek průměrné mzdy. Sazba zdravotního pojištění placeného zaměstnancem je 4,5 procenta z hrubé mzdy a sazba sociálního pojištění je 6,5 procenta z hrubé mzdy. Také, jak se vypočítá hrubá mzda? Hrubá mzda je výše odměny, kterou si zaměstnanec sjedná se zaměstnavatelem v pracovní smlouvě. Čistá mzda se z hrubé mzdy vypočítá tak, že se od ní odečtou povinné odvody na zdravotní pojištění a sociální pojištění a záloha na daň z příjmů.

Co mám dělat když mi zaměstnavatel nevyplatil odstupné?

Obecně (pro všechny dále uvedené případy) platí: pokud zaměstnavatel nevyplatil zaměstnanci mzdu nebo náhradu mzdy nebo jakoukoli její část do 15 dnů po uplynutí termínu její splatnosti (výplatní termín), je zaměstnanec oprávněn s ním okamžitě zrušit pracovní poměr. Jak se zbavit nechtěného zaměstnance? Zákoník práce umožňuje zbavit se takových zaměstnanců i bez odstupného – je to ale běh na delší trať a jen pro silné povahy. Pokud nejsou výsledky práce zaměstnance uspokojivé, nemůže ho zaměstnavatel vyhodit hned, musí ho v průběhu posledních 12 měsíců písemně vyzvat k jejich odstranění.

Co je to odchodné?

Odchodné upravuje zákoník práce. Sjednává se s takovým zaměstnancem, který byl do pracovního poměru zvolen nebo jmenován. Odchodné kompenzuje ztráty zaměstnance, ke kterým by došlo, pokud by byl odvolán z funkce ještě předtím, než skončí jeho funkční období.

By Vasileior Setliff

Jak vylomit SIM kartu? :: Jaké je odstupné při výpovědi?
Užitečné odkazy