Domovská stránka > J > Jak Se Vypočítá Marže?

Jak se vypočítá marže?

Vzorec pro výpočet marže:

  1. Marže = (prodejní cena – skladová cena) / prodejní cena x 100 (v %)
  2. Příklad:
  3. Přirážka = (prodejní cena – skladová cena) / skladová cena x 100 (v %)
  4. Psali jsme: Cena je jako zaklínadlo.
  5. Mohlo by vás zajímat: Chyba v nacenění zboží?

Přečtěte si více

Co znamená Prirazka?

Obchodní přirážka je procentuální, tedy ne absolutní vyjádření toho, co bylo k nákupní ceně přiraženo. Za základ (100 %) se bere nákupní cena. Příklad: 100 Kč nákupní cena, 200 Kč prodejní cena, přirážka = 100 %. Jak se počítá přirážka? O přirážce mluvíme hlavně tehdy, když známe nákupní ceny. Přirážka je tak často používána při naceňování zboží k prodeji, kdy si obchodník řekne: „Chci na tomto zboží mít 28% přirážku“ a následně pak bere nákupní ceny, násobí je 1+přirážkou, tedy 1,28. A dostává výslednou částku, za kolik jej bude prodávat.

Jaká je dobrá marže?

Marže nikdy nepřesáhne 100 % pokud nákupní cena není záporná, tj. pokud obchodníkovi dodavatel neplatí, aby si od něj zboží odebral. Pokud je "marže" uvedena v hodnotě vyšší než 100%, jedná se o obchodní přirážku. Důležité je si uvědomit, že marže obchodníka není zisk. Jak Vypocitat nakupni cenu? Přirážka je tak často používána při definování prodejních cen zboží, kdy obchodník stanoví, že chce mít na zboží X% přirážku a následně o dané procento navýší prodejní ceny. Prodejní cena = Skladová cena * (100+X%) / 100). Místo skladové ceny je často jako základna pro výpočet používána nákupní cena apod.

Pokud jde o to, kolik se dává marže?

Výše marže u tradičních prodejen je okolo 35 %. U zahraničních prodejců je marže cca 70 %. Zahraniční řetězce mají obchodní přirážku okolo 120 %. Na tradičním trhu mají prodejny přirážku jen okolo 60 %. Jaký je rozdíl mezi marži a přirážkou? Kdo by tápal, jaký je rozdíl mezi přirážkou a marží, dáváme radu: Přirážkou myslíme navýšení nákupní ceny a tím vytvoření ceny prodejní (lze nazvat „procenta zdola“). Marží, neboli výnosem či ziskem, označujeme podíl našeho navýšení na prodejní ceně („procenta shora“).

Co to je Rabat?

Rabat (z ital. rabatto, srážka) je sleva nebo srážka z prodejní ceny, obvykle vyjadřovaná v procentech. Používá se také v daňové oblasti jako vrácení části dříve zaplacených daní poplatníkům (angl. tax rebate). Pokud jde o to, co je nakupni cena? Nákupní cena slouží k zadání ceny, kterou jste vy svému dodavateli zaplatili za jednotku (nejčastěji ks) daného zboží. Tento údaj následně může posloužit k výpočtu celé řady byznysově užitečných informací – např. marže, čistý zisk (rozdíl mezi cenou prodejní a cenou nákupní) z provedených objednávek na eshopu ad.

Jak se počítá sleva na zboží?

Známe plnou cenu a chceme odečíst procentuální část (např.: DPH nebo slevu, kterou nabízí prodejce) Teď můžeme postupovat dvěma způsoby. Buď vynásobíme 15 kč hodnotou 40 %, získáme hodnotu slevy a tu odečteme od původní ceny nebo vynásobíme 15 kč hodnotou 60 % a získáme cenu po slevě.

By Elazaro Wattenberg

Jak nacenit produkt? :: Co je produktový manažer?
Užitečné odkazy