Domovská stránka > C > Co Je To Rozlišení?

Co je to rozlišení?

Rozlišení obecně představuje počet obrazových bodů (pixelů), které je zařízení schopno vykreslit/zachytit, tedy z kolika pixelů se skládá výsledný obraz. U digitálních fotoaparátů se rozlišení snímků počítá v megapixelech (Mpx).

Přečtěte si více

Kolik pixelů je 4K?

Pokud dnes mluvíme o 4K rozlišení neboli UHD (Ultra HD), obvykle mluvíme o rozlišení čítajícím 3 840 × 2 160 pixelů. Pro ujasnění: pixely jsou přesně řízené obrazové body, které svítí různými barvami a vytvářejí tak obraz na displeji. Jaké rozlišení? Pokud známe rozlišení fotografie v pixelech a také rozlišení tiskárny v jednotkách dpi, dokážeme spočítat, jak velký snímek můžeme vytisknout. Obecně platí, že pro tisk (nejen fotografií ale třeba i novin či časopisů) je ideální rozlišení 300 dpi.

Pokud jde o to, jak zjistit rozlišení počítače?

Stiskněte klávesovou zkratku [Windows]+[I] nebo přes nabídku Start otevřete Nastavení. V Nastavení přejděte na »Systém | Displej«. V dolní části okna Přizpůsobení displeje klikněte na odkaz »Upřesňující nastavení zobrazení«. V okně Upřesňující nastavení zobrazení rozbalte položku »Rozlišení«. Když to vezmeme v úvahu, kolik pixelů je hd? u televizí: 1280 × 720 (HD), 1920 × 1080 (Full HD) a 3840 × 2160 (4K)

Co znamená QHD?

Co je to QHD? QHD přináší čtyřnásobné rozlišení oproti starému standardu 720p HD, což znamená, že QHD monitor nabízí stejný počet pixelů jako čtyři HD monitory. Konkrétně se jedná o 2560 × 1440 pixelů. Můžete se také zeptat, co je lepší full hd nebo 4k? 4K monitory budou sice dražší než ty s QHD rozlišením, ale kvalita obrazu může být lepší (neplatí to vždy) i proto, že jde o čtyřnásobek Full HD. Přepočet nižšího rozlišení tak bude jednodušší. Filmy jsou ve Full HD nebo 4K, hry mohou mít rozlišení i 1440p, ale celkově je 4K určitě lepší volbou do budoucna.

Co znamená 2160p?

4K je standard pro rozlišení obrazu v digitálním filmu a počítačové grafice. Název je odvozen z horizontálního rozlišení, které je přibližně 4000 pixelů. Toto označení je odlišné od současných označení, které označují vertikální rozlišení, jako například 720p označující 720 řádků. Co je 8K? 8K rozlišení je 16× jemnější než Full HD

Samotný formát 8K nabízí rozlišení 7 680 × 4 320 pixelů čili 4320p. Oproti 4K rozlišení, jež disponuje 2160p, se jedná o 4× více pixelů. I když ohlasů na fungování 8K rozlišení v praxi je zatím velmi málo, podle prvotních dojmů to vypadá, že se máme na co těšit.

Jak zjistit rozlišení DPI?

Ve vlastnostech obrázku. DPI se totiž počítat nedá, je to proměnná. V podstatě nezávislá na rozměrech fotky. Nebo jinak řečeno, fotku o rozměrech 800×600px jde vytisknout při různých DPI, jen pokaždé vyleze jiný fyzický rozměr v cm - čím větší DPI (čím větší kvalita tisku), tím menší rozměr.

By Judus Windley

Co je HD rozlišení? :: Jaké je 4K rozlišení?
Užitečné odkazy