Domovská stránka > C > Co Je To Webový Portál?

Co je to webový portál?

Internetový portál je webová stránka, která slouží k vyhledávání specifického potažmo tematického obsahu či jiných webových stránek. V 90. letech 20. století, kdy vyhledávače ještě neposkytovaly dostatečně relevantní výsledky, byly první portály nejnavštěvovanějšími webovými servery, např.

Přečtěte si více

Jaký katalogový vyhledávač je v ČR nejpoužívanější?

Google disponuje špičkovým algoritmem, který lépe rozumí dotazům uživatelů. Poskytuje personalizované vyhledávání na základě návštěv webů, lokální vyhledávání, rozšíření výsledků hledání a další funkce. A tomu Seznam zkrátka nemůže konkurovat. Jak funguje indexace? Indexace stránek je proces, kdy vyhledávače zařazují webové stránky do svého seznamu-indexu. Z tohoto indexu jsou potom stránky vybírány jako výsledek vyhledávání ve vyhledávači. Indexace je dlouhodobější proces, protože roboti vyhledávačů nechodí na všechny stránky na internetu denně.

Jak správně hledat na Googlu?

Vyhledávací operátory

Většina vyhledávání probíhá tak, že uživatel zadá do vyhledávacího pole jedno nebo více slov a použije tlačítko Hledat Googlem. V poskytnutých výsledcích se pak snaží najít odkaz na stránku, která nejlépe odpovídá jejich představám.
Jak Google funguje? Přesně k tomu slouží hodnoticí systémy Google: řadí stovky miliard webových stránek v indexu Vyhledávání, aby vám ve zlomku sekundy poskytly užitečné a relevantní výsledky a prezentovaly je způsobem, který vám pomůže najít, co hledáte. Tyto hodnoticí systémy nejsou tvořeny jedním, ale celou sérií algoritmů.

Na jakém principu pracuje fulltextový internetový vyhledávač?

Za účelem rychlejšího vyhledávání se obsah dokumentů indexuje – na základě analýzy jejich obsahu se vytvoří pomocná datová struktura. V textovém Při full-textovém vyhledávání vyhledávací algoritmus prozkoumává všechna slova v každém uloženém dokumentu a pokouší se je porovnat se slovy zadanými uživatelem. Může se také zeptat, jaký je rozdíl mezi fulltextovým a katalogovým vyhledávačem? Prohledávají jen stránky, které jsou zařazeny do katalogu – je v nich tudíž méně informací, které jsou ovšem více relevantní – nezobrazují tedy tolik „plev“ jako fulltextové.

Jak vyhledávat ve fulltextu?

Fulltextvyhledávánívyhledávání

Mimo to monitorují také:

  1. Četnost slov,
  2. místo, kde se v dokumentu vyskytují (rozumíme tím, zda hledaný text stojí v nadpisu atd.),
  3. hustotu textu a mnoho dalších kritérií.
Co to je katalog? Katalog je vhodně uspořádaný seznam, výčet či soupis navzájem různých entit stejného významu, povahy, charakteru, účelu apod. Katalog může mít fakticky různou formu, zvláštním případem katalogu je např. kartotéka (neboli lístkovnice), může se jednat o publikaci, tedy o klasické tištěné dílo (knihu, brožuru apod.).

A další otázka, jak změnit výchozí vyhledávač?

Nastavte si Google jako výchozí vyhledávač

  1. Na pravé straně okna prohlížeče klikněte na ikonu Nástroje.
  2. Zvolte položku Možnosti Internetu.
  3. Na kartě Obecné přejděte do sekce Vyhledávání a klikněte na možnost Nastavení.
  4. Zvolte vyhledávač Google.
  5. Klikněte na tlačítko Nastavit jako výchozí a potom na tlačítko Zavřít.
Pokud jde o to, co je na internetu? Pojem Internet (složenina předpony inter vyjadřující vztah mezi, a anglického net označujícího síť) se v tomto případě vysvětluje jako celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí, které propojují takzvané síťové uzly. Uzlem pak může být počítač nebo zařízení se speciální síťovou funkcí, například router.

Také, jak funguje indexace?

Indexace nějakého webu je, zjednodušeně, proces nalezení jeho jednotlivých stránek (obsahu) a rozhodnutí, zda a jakým způsobem dá tu danou informaci do svého indexu. To se ne vždy poštěstí hned a v celém rozsahu, v jakém by si majitelé webů přáli. Jaký je rozdíl mezi fulltextovým a katalogovým vyhledávačem? Prohledávají jen stránky, které jsou zařazeny do katalogu – je v nich tudíž méně informací, které jsou ovšem více relevantní – nezobrazují tedy tolik „plev“ jako fulltextové.

By Berni Boeri

Kde vyhodit notebook? :: Co jsou vyhledávače?
Užitečné odkazy