Domovská stránka > C > Co Je To Extrospekce?

Co je to Extrospekce?

Ondřej Roubík - Extrospekce -

Pozorování člověka a jeho chování v přirozeném, nebo uměle navozeném prostředí, nebo-li extrospekce (opak introspekce), je poměrně běžná metoda z oboru psychologie, jejímž výsledkem má být objektivní a důkladný popis pozorovaného.

Přečtěte si více

Co je to Gestaltismus?

V současnosti je název používán v původní německé formě. Tento směr vznikl jako reakce na elementarismus: kladl důraz na odlišnost kvality celku jako pouhého sumáře jednotlivých kvalit, které obsahuje. „Celek je víc než suma částí a celky nelze vždy vykládat z částí. Co je to klinicky psycholog? Klinická psychologie je specializované odvětví psychologie, které se zabývá diagnostikou, prevencí a terapií duševních potíží, poruch a onemocnění. Klinický psycholog využívá poznatků všeobecné, vývojové, osobnostní a sociální psychologie k vypracování uceleného obrazu klientova problému.

Co to je psychoterapie?

Psychoterapie bývá obvykle definována jako odborná pomoc, která využívá psychologické prostředky k léčbě duševních poruch a k pomoci lidem v obtížných životních situacích. Co je to proměnná ve výzkumu? Proměnné jsou určité charakteristiky prvků základního souboru, které nabývají různých hodnot. Některé se dají zjistit snadno (věk, pohlaví), některé se měří obtížněji (sociabilita, další psychologické rysy). Proměnné lze kategorizovat několika způsoby podle různých kritérií.

Co je kontrolní skupina?

Skupina, která na rozdíl od experimentální skupiny není vystavena určitému vlivu. Výsledky měření na kontrolní skupině se srovnávají s výsledky experimentální skupiny. Co je experimentování? Experiment (česky též vědecký pokus) je soubor jednání a pozorování, jehož účelem je ověřit (verifikovat) nebo vyvrátit (falzifikovat) hypotézu nebo poznatek, které něco tvrdí o příčinných vztazích určitých fenoménů. Pokus je hlavní nástroj empirického rozšiřování vědeckého poznání.

Jak vytvořit metodiku?

V metodice práce tedy musíme popsat, kterou metodu pro vyhodnocení dat, a jejich následné statistické zpracování jsme si zvolili. Zde důrazně doporučujeme řídit se odbornou literaturou, které je na trhu dostatek. Jak vypadá metodika? Metodika je (stručně) „soubor metod“. Metodika práce musí řešit dosažení cíle. Musí vycházet z cíle a zatímco cíl určuje čeho bude dosaženo, tak metodika určuje jak toho bude dosaženo. To znamená, že metodika obsahuje konkrétní metody.

Co to je metodický postup?

Metodické postupy jsou návody jak zlepšovat činnosti v organizaci. Je v nich popsán efektivní postup zlepšení - krok za krokem až k cílovému stavu. Výhodou je, že se k postupu můžete vracet a upravovat jej podle svého.

By Greabe Buentello

Jak zjistím že mám verejnou IP adresu? :: Jaké jsou metody výzkumu?
Užitečné odkazy