Domovská stránka > C > Co Je To Bipolární Tranzistor?

Co je to bipolární tranzistor?

Bipolární tranzistor je druh tranzistoru. Jde o elektronickou součástku tvořenou třemi oblastmi polovodiče s různým typem vodivosti v uspořádání NPN nebo PNP, které vytvářejí dvojici přechodů PN. Prostřední oblast se nazývá báze (B), krajní emitor (E) a kolektor (C, výjimečně K). Ke každé z oblastí je zapojen vývod.

Přečtěte si více

Kolik PN přechodu má tranzistor?

Bipolární tranzistor se skládá ze dvou přechodů PN, které jsou odděleny je velmi tenkou vrstvou polovodiče. Podle toho, zda střední vrstva je typu P nebo typu N rozeznáváme bipolární tranzistory typu NPN nebo PNP. Kolik má tranzistor vývodů? Vývody tranzistoru se nazývají emitor – E, kolektor – C (K) a báze – B.

Co je PNP a NPN?

Hlavní rozdíl mezi tranzistorem NPN a PNP spočívá v tom, že tranzistor NPN získá energii, když tok proudu protéká základní svorkou tranzistoru. V tranzistoru NPN probíhá tok proudu z terminálu kolektoru do terminálu emitoru. Tranzistor PNP se zapne, když na spodní svorce tranzistoru neprotéká žádný proud. Na co se pouziva tranzistor? Tranzistor je třívrstvá polovodičová součástka, kterou tvoří dvojice přechodů PN. Tranzistory jsou základní aktivní součástky, které se používají jako zesilovače, spínače a invertory. Jsou základem všech dnešních integrovaných obvodů, jako např. procesorů, pamětí.

Jak se nazývají elektrody bipolárního tranzistoru?

Tranzistor je polovodičová součástka, která obsahuje dva polovodičové přechody PN. Každý bipolární tranzistor se skládá ze tří oblastí seřazených v pořadí NPN nebo PNP. Vyvedené elektrody se nazývají emitor, báze, kolektor. Když to vezmeme v úvahu, jak se liší emitorový proud od kolektorového? Je-li napětí mezi kolektorem a emitorem konstantní, pak kolektorový proud vypočítáme ze vztahu pro proudový zesilovací činitel. Emitorový proud je roven součtu proudů kolektorového a bázového.

Také, jak funguje pn přechod?

Propustný směr

Kladný pól zdroje je připojen na polovodič typu P, záporný pak na polovodič typu N. Na přechodu PN je pak vytvořeno elektrické pole, které svými silami způsobuje difúzi děr a volných elektronů do přechodové vrstvy, odpor vrstvy klesá, obvodem protéká propustný proud.
Co je to MOS FET? MOSFET (Metal Oxide Semiconductor Field Effect Transistor) je polem řízený tranzistor, u kterého je vodivost kanálu mezi elektrodami Source a Drain ovládána elektrickým polem vytvářeným ve struktuře kov(M)–oxid(O)–polovodič(S) napětím přiloženým mezi hradlo (Gate) a Source.

Může se také zeptat, co je saturační napětí?

Saturační napětí je nejmenší velikost napětí UCE mezi kolektorem a emitorem tranzistoru pro danou zátěž RC. Velikost napětí na zátěži Rz v saturačním režimu tranzistoru je dána vztahem: Uz = Un – Usat.

By Urana

Kde se nachází tranzistor? :: Co znamená že je OS víceuživatelský Víceúlohový?
Užitečné odkazy