Domovská stránka > C > Co Je To Litina?

Co je to litina?

Šedá litina nebo litina s lupínkovým grafitem (LLG) je technická slitina železa s uhlíkem o obsahu vyšším než 2,14 %. Uhlík je vyloučen v elementární formě jako lamelární grafit v kovové matrici (feritu nebo perlitu).

Přečtěte si více

Na co se pouziva litina?

Šedá litina bývá modifikována (očkována) hořčíkem, vzniká litina tvárná neboli očkovaná (neboli vazná). Ta je podstatně pevnější než běžná litina šedá, houževnatější a tvárnější, používá se na výrobu ozubených kol, vložených válců či vložek válců motorů, vačkových a klikových hřídelí. Podle toho, která litina je nejvíce používaná? Tvárná litina (s kuličkovým grafitem)

Litina s kuličkovým grafitem je v současnosti nejpoužívanější litinou a je někdy používaná místo ocelí na odlitky. Úspory, které tato litina přinese, nejsou zanedbatelné.

Čím se liší ocel a litina?

Ocel je slitina železa, uhlíku a dalších legujících prvků, která obsahuje méně než 2,14 % uhlíku. Při obsazích uhlíku vyšších než 2,14 % se hovoří o litinách. Jaký je rozdíl mezi litinou a slitinou? „Litina" je obecný termín, kterým se označuje řada slitin železa, ale obvykle se jím rozumí nejběžnější šedá litina. I když by se mohlo zdát, že litina je jen odlévaná forma čistého železa, ve skutečnosti se jedná o slitinu obsahující 2 až 4% uhlíku spolu s menším množstvím křemíku a manganu.

Může se také zeptat, co je temperování litiny?

Temperovanou litinu je možno tavit ve všech běžných pecích. Nároky na obsah škodlivých prvků jsou nižší než u litiny s kuličkovým grafitem. Ve srovnání s liti- nou s lupínkovým grafitem obsahuje méně uhlíku a křemíku. Proto se při tavení v kuplovnách užívá vsázka s vysokým podílem ocelového odpadu. Jak zavařit litinu? Litinu lze svařovat za tepla nebo za studena:

  1. za tepla je nutný předehřev na 500-650°C, za studena jen lokální ohřev na 60°C.
  2. výhodou svařování za tepla je maximální shoda barvy, struktury i vlastností nevýhodou je vysoká spotřeba energie a zátěž svářeče.

Kolik procent uhlíku má litina?

Litina je slitina železa s uhlíkem. Uhlíku obsahuje více než 2,14 % podle binárního diagramu železo-uhlík. Jaký je rozdíl mezi železem a oceli? Surové železo se získává z oxidické železné rudy tavením. Naproti tomu ocel je umělou slitinou železa a uhlíku (a dalších prvků), jakož i litiny a surového železa.

Čím se liší železo a ocel?

Železo obsahuje velké množství uhlíku, který se při jeho dalším zpracování snižuje. Ocel, která je hlavním produktem výroby a zpracování železa, obsahuje méně, jak 2% uhlíku. Jak se ocel vyrábí a dále se zpracovává ukáže tento článek. Železo se vyrábí vysokoteplotní redukcí železné rudy ve vysokých pecích.

By Penland

Jak poznat litinu od oceli? :: Na čem závisí rychlost světla?
Užitečné odkazy