Domovská stránka > C > Co Je Uzavřena Ekonomika?

Co je uzavřena ekonomika?

V případě uzavřené ekonomiky je země naprosto soběstačná a v zemi se vyrábí vše, co její občané spotřebovávají. Výrobní a spotřební možnosti země jsou stejné. V praxi se všechny země pohybují mezi těmito dvěma extrémy. Česká republika je specifickým případem otevřené ekonomiky – jedná se o malou otevřenou ekonomiku.

Přečtěte si více

Tak na jaké sektory dělíme národní hospodářství?

Ekonomické nebo také hospodářské sektory rozdělují ekonomické subjekty do několika menších částí dle jejich činnosti. Nejčastěji se používá tzv. třísektorový model, který popisuje sektor primární (získávání surovin), sektor sekundární (zpracování získaných surovin) a sektor terciární (služby). Pokud jde o to, jak se dělí ekonomie? Z hlediska zkoumání ekonomického chování a rozhodování jednotlivců, domácností, firem (podniků) či státu se ekonomie dělí na mikroekonomii a makroekonomii.

Může se také zeptat, co ovlivňuje nabídku?

Nabídku ovlivňuje: Poptávka. Cena konkurence. Vnější podmínky podnikání (změna ceny výrobních faktorů, hospodářský cyklus, zákon – třeba o zvýšení mezd, vstup do mezinárodní organizace) Podle toho, co to znamená stagflace? Stagflace – Pojem se používá pro popis ekonomiky, jejíž růst stagnuje, zatímco čelí inflaci a vysoké nezaměstnanosti. Stagflace je kombinací ekonomické stagnace a inflace. Nastává, když se vysoká míra inflace spojí s vysokou nezaměstnaností, a tedy i nižší kupní silou.

Co to je Merkantilismus?

Merkantilismus je směr hospodářské politiky, kladoucí důraz na maximalizaci ekonomického vývozu (exportu) státu do jiných ekonomik. Je považován za první buržoazní ekonomickou teorii, která vznikla na přelomu 16. a 17. století v západní Evropě, v modernizovaných částech Evropy byla dominantní od 16. Co je to recese? Recese je makroekonomický pojem, který má svůj původ v latinském slově „recessio“ – ústup. O recesi mluvíme, když dojde k poklesu výkonu ekonomiky po dobu minimálně 6 měsíců. Konkrétně se jedná o pokles reálného HDP po alespoň 2 čtvrtletí po sobě.

Jaké jsou subjekty hospodářské politiky?

Jedná se o činnost, při které se nositelé hospodářské politiky (zákonodárné instituce – parlament, vládní instituce – vláda, emisní banka, instituce vytvářející tržní prostředí, soudní instituce, apod.), za využití celé řady nástrojů a svěřených pravomocí, snaží dosáhnout předem určených ekonomických (ale i Může se také zeptat, jaké jsou hlavní nástroje hospodářské politiky? Mezi základní makroekonomické nástroje patří:

  • politika státu, jeho zahraniční i vnitřní chování
  • daňová soustava.
  • fiskální (rozpočtová) politika.
  • celní politika.
  • obchodní politika.
  • důchodová politika.
  • sociální politika.
  • zákonodárná soustava.

Co to je fiskální?

Fiskální politika (rozpočtová) je součást hospodářské politiky státu. Fiskální politikou rozumíme proces utváření daňové soustavy a veřejných výdajů s dvěma cíli. A to pomoc utlumit výkyvy hospodářského cyklu a přispět k zachování rostoucí ekonomiky s vysokou zaměstnaností bez vysoké a kolísavé inflace.

By Valry

Kolik stačí MB s internet? :: Jak stát ovlivňuje ekonomiku?
Užitečné odkazy