Domovská stránka > C > Co To Je Hlasitost?

Co to je hlasitost?

Hlasitost – hladina intenzity zvuku

K hodnocení sluchového vjemu slouží fyzikální veličina hladina intenzity zvuku.

Přečtěte si více

Pokud jde o to, jak se počítají decibely?

Při počítání v decibelech je postup následující: vypočítáme podíl dvou stejných veličin - veličina výstupní / veličina vstupní tento poměr zlogaritmujeme (dekadický logaritmus) vynásobíme číslem 10 (pro výkon) případně 20 (pro napětí nebo proud) Když to vezmeme v úvahu, co je hladina zvuku? Hladina intenzity zvuku je úroveň „hlasitosti“ zvuku měřená v decibelech. K měření tohoto parametru slouží hlukoměr (kterému se také říká decibelometr).

Jaká hlasitost je nebezpečná pro lidský organismus?

Podle tzv. Lehmannova schématu jsou zvuky o intenzitě nad 30 dB nebezpečné pro nervový systém, nad 60 dB pro vegetativní systém, zvuky nad 90 dB ohrožují sluchový orgán a zvuky o intenzitě nad 120 dB jsou přímo nebezpečné pro buňky a tkáně. Čím je člověku nebezpečný nadměrný hluk? Nadměrný hluk může dočasně přerušit nervové spoje mezi vláskovými buňkami ve vnitřním uchu a sluchovým nervem a tím způsobit poruchu sluchu. Tento jev se nazývá "dočasný posun prahu slyšení" a jakmile expozice hluku skončí, pomalu se vytratí. Regenerace sluchu pak může trvat několik hodin až několik dní.

Jaká hodnota odpovídá trvalému poškození sluchu?

Chrániče sluchu je nutné používat, pokud hladina akustického tlaku A překračuje 85 dB. Jejich vložný útlum byl měl takový, aby za chrániči sluchu ve zvukovodu byla hladina hluku nižší než 85 dB. Při překročení expozice hluku do 10 dB se doporučují zátkové chrániče vkládané do zvukovodu. Co je to nadměrný hluk? Nadměrný hluk je škodlivina, na kterou se člověk nemůže adaptovat. V pracovním i mimopracovním prostředí jsou přijímána konkrétní opatření k ochraně osob před nadměrným hlukem. Každý může přispět k ochraně svého zdraví před hlukem i k ochraně osob ve svém okolí pomocí jednoduchých změn ve svých zvyklostech.

A další otázka, co škodí uchu?

Škodí jim příliš mnoho decibelů a také plíživý zvukový smog. Málokdo si uvědomuje, jak cenným smyslem je sluch. Ztráta zraku odděluje postižené od světa věcí, ale ztráta sluchu od světa lidí. Kolik decibelu má pračka? Za extrémně tiché se pokládají spotřebiče pracující s hlučností okolo 66 dB. Mezi ně řadíme myčky, u kterých se hluk nyní pohybuje okolo 45 dB, nebo chladničky, z nichž některé modely pracují už pod 40 dB. U praček se zase bavíme o hluku kolem 60 dB,“ objasňuje Martin Kameníček.

Pokud jde o to, kolik db má hrom?

120 dB Hlasitý rockový koncert, hrom. 140 dB Výstřel z pušky, výbušná žabka, tiskařský stroj. 180 dB Hluk u raketové základny při odpálení rakety.

By Blondelle Horwich

Jak najít osobu podle IP adresy? :: Kolik je 70 decibelu?
Užitečné odkazy