Odinstalujte písma. Průvodce odstraněním nechtěných písem z počítače

Všimli jste si někdy, že máte v počítači přeplněnou sbírku písem, a přemýšleli jste, jak je odstranit? Je obvyklé, že se časem nashromáždí velká sbírka písem, ať už jste grafik, typograf nebo prostě někdo, kdo rád experimentuje s různými písmy. Nadměrné množství písem však může způsobit zpoždění systému a ztížit vyhledávání těch, která skutečně potřebujete. V tomto článku se podíváme na to, jak odstranit písma z různých operačních systémů, včetně Windows 11 a Mac. Budeme se také zabývat typickými otázkami, například zda je možné odebrat písma po instalaci a proč se vám nemusí podařit písmo odinstalovat.

Jak odstranit písma z počítače Mac:

Pokud máte počítač Mac a chcete se zbavit nežádoucích písem, je postup poměrně jednoduchý. Zde je podrobný návod:

1. Spusťte počítač Mac a spusťte aplikaci „Finder“. 2. Vyhledejte složku „Aplikace“ a spusťte aplikaci „Font Book“.

3. V aplikaci Font Book lze zobrazit seznam všech písem nainstalovaných v počítači Mac. Vyberte písmo, které chcete odebrat.

4. Po kliknutí pravým tlačítkem myši na vybrané písmo vyberte v kontextové nabídce možnost „Remove [Font Name]“.

5. Poté se zobrazí potvrzovací okno s dotazem, zda si přejete písmo odebrat. Chcete-li pokračovat, klepněte na tlačítko „Odebrat“.

6. Postup opakujte pro odinstalování všech dalších požadovaných písem.

Odstraňování systémových písem je třeba provádět s opatrností, protože by mohlo narušit fungování některých programů nebo operačního systému. Obvykle se doporučuje omezit odstraňování písem pouze na ručně nainstalovaná písma.

Zbavení se nežádoucích písem v systému Windows 11

Odstranění písem v systému Windows 11 také není příliš obtížné. Proveďte následující akce:

1. V počítači se systémem Windows 11 spusťte program „Nastavení“. 2. V nabídce vlevo vyberte položku „Přizpůsobení“ a poté „Písma“. 3. Zobrazí se seznam nainstalovaných písem. Listováním v seznamu objevte písmo, které chcete odstranit. Po kliknutí na písmo se zobrazí okno s náhledem.

4. V pravém horním rohu okna klikněte na tlačítko „Odinstalovat“. 5. Zobrazí se potvrzovací okno s dotazem, zda si přejete písmo odinstalovat. Chcete-li pokračovat, klepněte na tlačítko „Odinstalovat“. 6. Opakováním těchto postupů se zbavíte všech dalších písem, která se vám líbí.

Proč se mi nedaří odstranit písmo? Písmo se vám nemusí podařit odstranit z několika různých důvodů. Jednou z možností je, že operační systém nebo aplikace dané písmo právě používá. V těchto situacích před pokusem o odstranění písma ukončete všechny programy, které ho používají. Kromě toho může operační systém chránit určitá písma a bránit jejich odstranění. Obvykle se jedná o systémová písma, která jsou nezbytná pro správnou funkci počítače. A konečně, k odstranění písma můžete potřebovat práva správce, pokud je stále nainstalováno v určitém uživatelském účtu. Je možné odstranit písma po instalaci? Ano, písma je možné odstranit po jejich instalaci. Písmo můžete odinstalovat výše uvedenými způsoby, pokud se nejedná o systémové písmo a není právě používáno. Je však nezbytné mít na paměti, že odstranění některých písem může mít vliv na vzhled dokumentů nebo návrhových iniciativ, které jsou na těchto konkrétních písmech závislé. Před odinstalováním písem je proto vhodné vytvořit zálohu všech důležitých souborů pro případ, že byste se potřebovali vrátit k původním verzím.

V neposlední řadě vám odstranění písem z počítače pomůže vyčistit jej a zvýšit efektivitu systému. Postup není příliš složitý, ať už používáte Mac nebo Windows 11. Abyste předešli nežádoucím následkům, je nutné odebírat písma opatrně. Nepotřebná písma můžete z knihovny písem účinně odstranit podle pokynů uvedených v tomto článku.

FAQ
Je odstranění písem bezpečné?

Ano, odstraňování písem z počítače je obvykle bezpečné. Odstraněním nepotřebných písem lze knihovnu písem odlehčit a zvýšit výkon systému. Pro jistotu byste měli odstraňovat pouze písma, o kterých jste si jisti, že je již nikdy nepoužijete. Před odstraněním jakýchkoli písem je důležité provést průzkum a zjistit, která písma jsou nezbytná pro fungování konkrétních programů nebo operačních systémů.

Lze v počítači Mac odstranit písma noto?

V počítači Mac můžete písma Noto odstranit. Písma Noto můžete z počítače Mac odstranit podle níže uvedených metod: Otevřete Finder kliknutím na ikonu Finder v doku nebo zadáním příkazu „Finder“ při současném stisknutí kláves Command a Space. 2. 3. Z lišty nabídek v horní části okna Finderu vyberte položku „Go to Folder“ (Přejít do složky) tak, že v ní kliknete na tlačítko „Go“. 3. Do okna „Go to Folder“ (Přejít do složky) zadejte „/Library/Fonts“ (bez uvozovek) a stiskněte „Go“. Tím se dostanete do celosystémové složky s písmy.

4. Najděte písma Noto, která chcete odstranit.

5. Po výběru písem Noto, která chcete odstranit, je přetáhněte na ikonu koše v doku nebo je tam pošlete pomocí kombinace kláves Command + Delete.

6. Po umístění písem Noto do koše klikněte pravým tlačítkem myši na ikonu koše v doku a výběrem možnosti „Vyprázdnit koš“ je trvale odstraníte z počítače.

Uvědomte si, že odstranění systémových písem může mít vliv na správnou funkci některých programů nebo webových stránek, proto byste měli postupovat opatrně a odstraňovat pouze ta písma, o kterých jste si naprosto jisti, že je nepotřebujete.