Jak funguje Safari a jeho výhody

Výchozím webovým prohlížečem všech produktů Apple, včetně iPhonů, iPadů a počítačů Mac, je Safari, který vytvořila společnost Apple Inc. Tato stránka se snaží vysvětlit vnitřní fungování prohlížeče Safari a zdůraznit jeho charakteristické vlastnosti, výhody a odlišnosti od konkurenčních prohlížečů, jako je například Google Chrome.

Začněme tím, čím se liší prohlížeče Google a Safari. Přestože Google i Safari jsou webové prohlížeče, jejich základní technologie a filozofie návrhu jsou odlišné. Společnost Google vyvíjí prohlížeč Google Chrome, který kromě jiných platforem běží také v systémech Windows, macOS a Linux. Ekosystémy macOS a iOS jsou úzce provázány s prohlížečem Safari, který je k dispozici pouze na hardwaru Apple. Díky této integraci dokáže Safari maximálně využívat hardwarové a softwarové možnosti společnosti Apple a poskytuje bezproblémový uživatelský zážitek.

Nyní se podíváme, jak funguje vyhledávání v Safari. Safari využívá vykreslovací jádro WebKit, které analyzuje a prezentuje webový obsah. Využívá také výkonné jádro JavaScriptu, které umožňuje efektivně spouštět interaktivní prvky a webové aplikace. Výchozí vyhledávač, například Google nebo Bing, obdrží váš vyhledávací dotaz, když jej zadáte do adresního řádku prohlížeče Safari. Po zpracování dotazu vyhledávače se vrátí seznam relevantních výsledků, které Safari prezentuje na stránce s výsledky vyhledávání. Další funkcí Safari je „inteligentní vyhledávání“, které poskytuje rychlý přístup k webovým stránkám, záložkám a návrhům při zadávání do řádku URL.

Jednou z výhod prohlížeče Safari je důraz na bezpečnost a soukromí. Safari přijímá řadu opatření, která chrání data uživatelů a zaručují bezpečné prostředí při prohlížení. Disponuje funkcemi, jako je inteligentní prevence sledování, která omezuje sledování napříč stránkami a brání obchodníkům v získávání informací o vašich zvycích při surfování. Safari přidává další vrstvu obrany proti malwaru a phishingovým útokům tím, že blokuje potenciálně nebezpečné webové stránky a upozorňuje uživatele na pochybné stahování.

Safari navíc poskytuje řadu vylepšení výkonu, která usnadňují rychlé a efektivní surfování. Používá například metodu známou jako „Preloading“, která předvídá odkazy, na které pravděpodobně kliknete, a načítá tyto stránky na pozadí, čímž snižuje zdánlivou dobu načítání. Safari také klade důraz na úsporu energie, což pomáhá zařízením Apple pracovat efektivněji a je užitečné zejména pro ty, kteří jsou neustále na cestách.

V neposlední řadě je důležité si ujasnit, že Safari není internet. Je to v podstatě zařízení nebo softwarový program, který uživatelům umožňuje připojit se k internetu a komunikovat s ním. Safari využívá k přístupu na internet Wi-Fi nebo mobilní data a k připojení k webovým serverům a přijímání obsahu webových stránek používá řadu protokolů a standardů, včetně HTTP, HTTPS a TCP/IP.

Závěrem lze říci, že Safari od společnosti Apple Inc. je webový prohlížeč bohatý na funkce. Vyznačuje se bezproblémovým propojením s ekosystémem Apple, silnými funkcemi ochrany soukromí a zabezpečení, vylepšením výkonu a intuitivním uživatelským rozhraním. Přestože má společné funkce s jinými prohlížeči, jako je Google Chrome, je Safari navržen speciálně pro uživatele zařízení Apple. Proto až budete příště používat iPhone, iPad nebo Mac k prohlížení internetu, mějte na paměti, že Safari je pro vás připraveno díky svým robustním funkcím a péči o vaše soukromí a bezpečnost.

FAQ
Jaký je nejrychlejší prohlížeč?

Na základě řady srovnávacích testů a uživatelských recenzí je za nejrychlejší prohlížeč v současnosti většinou považován Google Chrome. Je proslulý svou celkovou rychlostí, efektivním prováděním JavaScriptu a rychlým vykreslováním webových stránek. Je důležité mít na paměti, že výkon prohlížeče se může lišit v závislosti na vlastnostech zařízení, rychlosti internetu a konkrétních prohlížených webových stránkách.

Proč je Safari lepší než Chrome?

Pro některé uživatele může být prohlížeč Safari lepší než Chrome z několika důvodů. Především je Safari známé svou výjimečnou energetickou účinností, která pomáhá prodloužit životnost baterie přístrojů, jako jsou počítače a mobilní telefony. Pro uživatele, kteří často používají své přístroje na cestách, to může být velmi užitečné.

Za druhé, Safari nabízí konzistentní uživatelské prostředí ve všech zařízeních Apple díky silné integraci s ekosystémem Apple. To znamená, že pokud používáte iPhone, iPad nebo Mac, může Safari nabídnout plynulejší surfování díky nástrojům, jako je Handoff, který usnadňuje přepínání mezi zařízeními při prohlížení.

Safari je známé silnou ochranou soukromí. Schopnost inzerentů sledovat vaše online akce je omezena začleněním funkce Intelligent Tracking Prevention. Safari je bezpečnější alternativou pro prozkoumávání internetu, protože má zabudovanou ochranu proti nebezpečným webům a snahám o phishing.

V neposlední řadě Safari vyniká rychlostí a výkonem, zejména na zařízeních Apple. Rychlejší načítání webových stránek a přehlednější surfování jsou výsledkem toho, že je vyladěno pro efektivní fungování s hardwarem a softwarem společnosti Apple.

Je důležité si uvědomit, že to, zda si vyberete Safari nebo Chrome, nakonec závisí na vašich potřebách a vkusu. Zatímco Chrome může být vhodnější pro lidi, kteří výrazně spoléhají na služby Google nebo preferují jeho rozsáhlou knihovnu rozšíření, Safari může stále nabízet určité výhody.

Lze Safari používat bez Google?

Ano, Safari můžete používat i bez Google. Ačkoli je Google výchozím vyhledávačem Safari, uživatelé jej mohou přepnout na jiný vlastní vyhledávač. Bing, Yahoo a DuckDuckGo jsou jen některé z vyhledávačů, které si uživatelé Safari mohou vybrat. Uživatelé mají nad výběrem vyhledávání ještě větší kontrolu díky možnosti integrovat do Safari vlastní vyhledávače. Ačkoli je tedy Google často propojen se Safari, není to nutné; uživatelé mohou svobodně používat jiné vyhledávače, pokud se tak rozhodnou.