Odemykání výkonu formátu Apple Pro RAW. Komplexní průvodce

Should I keep Apple Pro RAW on?
However, ProRAW takes more space and doesn't include a couple of seconds of video as the default Live Photo does, so that's worth considering. If snapping casual photos that will be shared as-is to social media, it is best to leave ProRAW off. Apple does a great job of maximizing quality overall.
Další informace najdete na screenrant.com

Profesionální i amatérští fotografové milují Apple Pro RAW, protože mění pravidla hry. Všestrannost formátu RAW se v tomto silném formátu, který byl vydán s iOS 14.3 a je kompatibilní s iPhonem 12 Pro a iPhonem 12 Pro Max, snoubí s výpočetními fotografickými schopnostmi iPhonu. Tento příspěvek vysvětlí, jak používat Apple Pro RAW, prozkoumá dostupná zařízení, prozkoumá, zda byste jej měli aktivovat, a nabídne tipy na úpravu souborů Apple Pro RAW. Probereme také výhody používání ProRes, dalšího vynikajícího formátu poskytovaného společností Apple. Měli byste mít aktivovaný formát Apple Pro RAW?

V závislosti na vašich potřebách a vkusu můžete Apple Pro RAW povolit. Povolení formátu Apple Pro RAW důrazně doporučujeme, pokud jste profesionální fotograf, který si cení co největší flexibility a kontroly nad svými fotografiemi. Formát Pro RAW zachovává a zachycuje více obrazových dat, což poskytuje dodatečnou flexibilitu při následném zpracování, zejména v obtížných světelných situacích. Lze obnovit více detailů ze stínů a světel a nabízí širší dynamický rozsah a lepší redukci šumu. Která zařízení jsou kompatibilní s Apple Pro RAW?

Apple Pro RAW v současné době podporují iPhone 12 Pro a iPhone 12 Pro Max. Tyto přístroje umí pořizovat krásné snímky, protože mají větší snímač a špičkové výpočetní fotografické technologie. Apple Pro RAW dává fotografům bezkonkurenční kontrolu nad snímky díky maximálnímu využití výkonného procesoru A14 Bionic.

Co je to úprava Apple Pro RAW? K úpravě souborů Apple Pro RAW musíte používat vhodný software. iOS 14.3 nebo novější a nativní aplikace Fotky od Applu podporují úpravu souborů Pro RAW. Stačí otevřít fotografii v aplikaci Fotky, vybrat možnost „Upravit“ a získáte přístup k řadě možností úprav. Mezi tyto nástroje patří nastavení expozice, světel, stínů, kontrastu, sytosti a dalších prvků. Pomocí aplikace Fotografie můžete také přidat filtry, oříznout nebo narovnat snímek a provést specifické úpravy.

Přenesením souborů Pro RAW do počítače Mac získáte přístup k výkonnějším nástrojům pro úpravy. Mezi tyto nástroje patří Adobe Lightroom a Capture One. Tyto programy poskytují širší výběr možností úprav a umožní vám dokonale zdokonalit fotografie ve formátu Pro RAW.

Proč bych měl používat formát ProRes?

Společnost Apple poskytuje kromě formátu Apple Pro RAW také ProRes, vysoce kvalitní video kodek, který se často používá při profesionální produkci videa. Účinná komprese, kterou ProRes nabízí, zachovává vysokou úroveň kvality obrazu. Je ideální pro činnosti, jako je barevná gradace, archivace a střih videa.

Producenti obsahu mají nyní ještě větší kontrolu a flexibilitu při práci s videomateriálem díky uvedení formátu ProRes RAW, který kombinuje flexibilitu formátu RAW s výhodami formátu ProRes. Vynikající kvalita obrazu, menší velikost souborů než u běžných formátů videa RAW a snadná integrace s předními střihovými programy – to vše jsou vlastnosti formátu ProRes RAW.

Výsledkem je, že Apple Pro RAW je silný formát, který umožňuje fotografům rozšířit hranice jejich představivosti a vytvářet dechberoucí výsledky. Při použití formátu Apple Pro RAW na podporovaných zařízeních můžete fotografie dodatečně zpracovávat s větší volností, což zaručuje, že budou vypadat skvěle v jakémkoli prostředí. Vestavěný program Fotky obsahuje základní editační nástroje, zatímco profesionální software má sofistikovanější funkce. V neposlední řadě nepřehlédněte formát ProRes, jehož vynikající kvalita obrazu a účinná komprese proměňují produkci videa. Využijte silných stránek formátu Apple Pro RAW a vylepšete své fotografické a filmové záběry.

FAQ
Jak natáčet do formátu ProRes RAW na iPhonu?

Při pořizování záznamu v ProRes RAW na iPhonu postupujte podle následujících kroků: 1. Ujistěte se, že váš iPhone podporuje formát ProRes RAW. Jediná zařízení, která v současné době podporují ProRes RAW, jsou iPhone 12 Pro a iPhone 12 Pro Max. 2. Spusťte na iPhonu aplikaci Fotoaparát. 3. Chcete-li získat přístup k možnosti „Pro“, přejeďte prstem doleva po režimech fotoaparátu ve spodní části obrazovky. 4. V režimu Pro můžete ručně upravovat nastavení včetně expozice, ISO, rychlosti závěrky a vyvážení bílé. Tyto parametry můžete změnit podle svého vkusu. 5. Klepněte na tlačítko „RAW“ v pravém horním rohu displeje. Tím umožníte pořizování snímků ve formátu ProRes RAW.

6. Po zapnutí funkce ProRes RAW můžete začít nahrávat videa v tomto formátu. Pro zahájení nahrávání videa stačí stisknout tlačítko nahrávání. 7. Po nahrání videí ve formátu ProRes RAW je můžete buď přenést do počítače, nebo použít aplikace kompatibilní s ProRes RAW a upravit je přímo na iPhonu.

Je důležité mít na paměti, že při natáčení v ProRes RAW bude velikost souborů vyšší než při natáčení v běžných formátech videa. Ujistěte se, že má váš iPhone dostatek úložného prostoru, a pokud ne, využijte externí úložné zařízení.

Vyplatí se Pro RAW?

Pro fotografy a nadšence, kteří chtějí mít větší kontrolu nad svými fotografiemi a posunout své editační dovednosti, se Pro RAW nepochybně vyplatí investovat. Pro RAW kombinuje výhody výpočetní fotografie od společnosti Apple s flexibilitou souborů RAW a umožňuje uživatelům zachytit a uchovat na fotografiích více informací včetně barev, dynamického rozsahu a detailů. Díky tomuto formátu je následné zpracování pro fotografy flexibilnější, což jim umožňuje vytvářet požadované efekty s nejvyšší úrovní kvality obrazu a zároveň provádět přesnější úpravy. Soubory Pro RAW mají větší velikost, ale nabízejí nejlepší dostupnou věrnost obrazu a všestrannost, což z nich činí neocenitelný nástroj pro odborníky a pokročilé uživatele.