Typy systémů. Porozumění různým kategoriím

Jaké operační systémy existují?
Mezi nejpoužívanější druhy operačních systémů osobních počítačů patří Microsoft Windows, macOS a Linux, u mobilních telefonů Android a iOS. Dominantním univerzálním operačním systémem pro osobní počítače je Microsoft Windows s tržním podílem kolem 74,99 %. MacOS od Apple Inc.
Další informace najdete na cs.wikipedia.org

Nejdříve k věci: V době vyspělých technologií, ve které dnes žijeme, jsou systémy nezbytné pro mnoho aspektů našeho života. Pochopení mnoha druhů systémů je klíčové pro cokoli od biologických systémů až po počítačové systémy. Hlavním cílem tohoto článku je odpovědět na otázku „Kolik různých druhů systémů existuje?“. Dalšími tématy, kterými se budeme zabývat, jsou dvě formy typů systémů, pojem systému a jeho typy, tři základní typy systémů a sedm kategorií softwaru.

Dva různé typy systémů:

Při hovoru o systémech je zásadní rozlišovat mezi fyzickými a abstraktními systémy. Fyzické systémy jsou věci, které lze pozorovat, cítit a měřit. Fyzickými systémy může být cokoli od počítače přes automobil až po lidské tělo. Naopak abstraktní systémy jsou pojmové a éterické, často existují jako koncepty nebo hypotézy. Mohou to být například sociální, politické nebo ekonomické systémy. Co jsou systémy a jaké druhy systémů existují?

Zjednodušeně řečeno, systém je skupina částí, které spolupracují, aby dosáhly jednoho cíle. Skládá se z řady propojených součástí, které hladce spolupracují a zajišťují efektivní fungování. Systémy existují všude, včetně techniky, biologie, administrativy a dalších oborů. Otevřené systémy, uzavřené systémy a izolované systémy jsou tři základní typy, které lze mezi nimi rozlišit. Jedním z otevřených systémů je např:

Otevřené systémy definuje způsob jejich interakce s okolím. Přijímají vstupy z okolí, tyto vstupy vnitřně zpracovávají a poté vytvářejí výstupy, které jsou následně odesílány zpět do okolí. Aktivní živá bytost, jako je rostlina, je příkladem otevřeného systému. Prostřednictvím vnitřního procesu fotosyntézy přijímá sluneční záření, vodu a živiny z prostředí, vnitřně je přeměňuje a poté uvolňuje kyslík a glukózu zpět do okolního prostředí. 2. Uzavřené systémy:

Uzavřené systémy na rozdíl od otevřených systémů neinteragují s okolím. Jsou autonomní a soběstačné. Tyto systémy jsou vytvořeny tak, aby udržovaly stálý vnitřní stav, a jsou často izolovány od vnějších vlivů. Typickou ilustrací uzavřeného systému je počítačový program. Pracuje samostatně, provádí autonomní operace a výpočty, aniž by vyžadoval vnější vstupy.

3. Izolované systémy:

V tom, že nekomunikují se svým okolím, jsou izolované systémy podobné systémům uzavřeným. Hlavní rozdíl však spočívá v tom, že izolované systémy si se svým okolím nevyměňují hmotu ani energii. Tyto systémy, které jsou v přírodě neobvyklé, lze pozorovat v pečlivě kontrolovaných laboratorních studiích pomocí zařízení, jako je termoska, která zachycuje teplo a zabraňuje jeho přenosu do okolí. Sedm softwarových kategorií je následujících: Moderní systémy by nemohly fungovat bez softwaru, který lze rozdělit do sedmi základních kategorií:

Operační systémy jsou základní části softwaru, které spravují a regulují hardwarové prostředky počítačů. Poskytují spotřebitelům přístup k jejich zařízením a ostatním programům poskytují platformu, na které mohou běžet.

2. Aplikační software:

Programy vytvořené pro konkrétní činnosti nebo aplikace se označují jako aplikační software. Jako příklad lze uvést textové procesory, tabulkové procesory, grafické aplikace a webové prohlížeče.

3. Programovací software:

Programovací software se skládá z nástrojů a programů, které programátoři používají k vytváření, testování a opravám softwaru. Do této kategorie patří editory kódu a integrovaná vývojová prostředí (IDE).

4. Systémový software: Systémový software má na starosti dohled nad hardwarovými prostředky počítačů a jejich správu. Zaručuje efektivní fungování všech součástí systému, včetně ovladačů zařízení, firmwaru a obslužných programů.

5. Software ovladačů: Software ovladačů umožňuje interakci mezi hardwarovými součástmi a operačním systémem. Umožňuje operačnímu systému spravovat a využívat funkce různých hardwarových komponent.

6. Bezpečnostní software:

Bezpečnostní software nabízí ochranu před řadou nebezpečí, včetně škodlivého softwaru, virů a nelegálního přístupu. Do této skupiny patří antivirové aplikace, firewally a šifrovací software.

7. Užitkový software:

Užitkový software je určen ke zvýšení produktivity uživatele a výkonu systému. Skládá se ze zařízení, jako jsou nástroje pro zálohování, čističe disků a programy pro kompresi souborů. Závěrečný verdikt:

V celé řadě oborů, od inženýrství a biologie až po management a informatiku, je pochopení mnoha druhů systémů klíčové. Činnosti a chování systémů můžeme lépe pochopit, když je rozdělíme na fyzické nebo abstraktní a dále na otevřené, uzavřené nebo izolované. Sedm typů softwaru navíc ukazuje význam softwaru v současných systémech a zdůrazňuje rozmanitost funkcí, které plní. Pochopení těchto myšlenek nám pomůže využívat plný potenciál systémů při orientaci ve složitém světě systémů.

FAQ
Jaké jsou hlavní typy systémů?

Fyzické systémy, konceptuální systémy a abstraktní systémy jsou tři základní kategorie, do kterých lze rozdělit základní typy systémů. Fyzické systémy jsou takové, které zahrnují pozorovatelné, fyzické objekty.

1. Lidské tělo, mechanické systémy jako motor vozidla, biologické systémy jako počítačová síť a technické systémy jako počítačová síť jsou příklady fyzických systémů.

Konceptuální systémy jsou tvořeny teoriemi, koncepty nebo jinými myšlenkami. Tyto systémy se často používají k vyjádření a pochopení složitých vztahů nebo událostí. Matematické modely, vědecké myšlenky a organizační rámce jsou několika příklady koncepčních systémů.

3. Abstraktní systémy: Nefyzické abstraktní systémy často existují v kontextu myšlenek, konceptů nebo vzorců chování lidí. Jsou konceptualizovány tak, aby odrážely různé aspekty sociálních systémů nebo lidské existence. Ekonomické, politické a sociální systémy jsou několika příklady abstraktních systémů.

Je důležité si uvědomit, že tyto klasifikace se vzájemně nevylučují a že mnoho systémů může mít složky z různých klasifikací. Kromě toho může v rámci každé kategorie existovat velké množství podskupin a variant. Pochopení struktury, chování a vzájemných vazeb systému napomáhá klasifikace.