The Cost of Getting an App on the App Store

Kolik stojí vytvoreni aplikace?
TRÉNINK ZDARMA: Jak za 57 minut napsat reklamu, která bude živit Vaši firmu příštích 10 let?

Typ aplikace Hrubý odhad ceny
Jednoduchá nativní aplikace pro iOS 50.000 – 100.000 Kč
Jednoduchá nativní aplikace pro iOS i Android 80.000 – 150.000 Kč
Další informace najdete na www.inizio.cz

Nejste jediní, kdo někdy přemýšlel, jak odeslat aplikaci do App Store a kolik to bude stát. Odpovědi na dotazy typu kolik stojí získání aplikace do App Store, zda je předložení aplikace zdarma a jak bezplatné aplikace vydělávají peníze, často hledají začínající vývojáři aplikací, firmy a lidé. Těmito otázkami se budeme zabývat spolu s finančními důsledky tvorby a distribuce aplikací v App Store v tomto článku.

Začněme tím, že si povíme o postupu při odesílání aplikace do obchodu App Store. Prvním krokem je registrace do programu Apple Developer Program, který poskytuje řadu výhod, například přístup k vývojovým nástrojům, testovacímu vybavení a možnostem distribuce. K dispozici jsou dva typy členství: individuální členství stojí 99 dolarů ročně a členství pro organizace stojí 299 dolarů ročně. Pomocí vývojových nástrojů a standardů společnosti Apple můžete začít vytvářet aplikace, jakmile si vyberete vhodné členství.

Ano, s odesláním softwaru do obchodu Software Store je spojen poplatek. Od roku 2021 bude společnost Apple vývojářům účtovat 99 dolarů ročně za odeslání jejich aplikací do obchodu App Store. Z tohoto poplatku se hradí náklady spojené s údržbou systému a asistencí vývojářům. To znamená, že aby mohli vývojáři nadále distribuovat své programy prostřednictvím obchodu App Store, musí své členství každoročně obnovovat a platit související cenu.

Promluvme si o tom, zda je cena v obchodě Apple App Store nyní 30 %. Často zmiňovaný 30% poplatek se týká provize společnosti Apple z předplatného a nákupů v aplikacích. Společnost Apple si ponechává 30% podíl ze všech nákupů aplikací a předplatného služeb provedených spotřebiteli. Tento poplatek se však nepočítá z ceny prvotního nákupu aplikace. Program App Store Small Business Program společnosti Apple, který byl zaveden v roce 2020, snižuje provizi pro vývojáře, kteří prostřednictvím App Store vydělají méně než 1 milion dolarů ročně, na 15 %.

Pojďme si konečně promluvit o tom, jak aplikace zdarma generují příjmy. Ačkoli prodeje předem nejsou způsobem, jak bezplatné aplikace vydělávají peníze, existují jiné způsoby, jak je zpeněžit, aby mohly být stále úspěšné. Oblíbenou strategií je reklama v aplikacích, kdy vývojáři spolupracují s reklamními sítěmi a poskytují reklamu uvnitř svých aplikací. Na základě zobrazení nebo kliknutí na tyto reklamy dostávají vývojáři zaplaceno. Uživatelé si také mohou prostřednictvím nákupů v aplikaci zakoupit další funkce, obsah nebo virtuální zboží, což je další možnost. Procento z peněz získaných z těchto prodejů jde vývojářům. Některé bezplatné aplikace navíc obsahují model „freemium“, který uživatelům umožňuje po stažení bezplatné verze přejít za poplatek na verzi s více funkcemi.

Na závěr je třeba říci, že s umístěním aplikace do App Store jsou spojeny určité náklady, včetně ročního poplatku za odeslání aplikace do App Store a členského poplatku do programu Apple Developer Program. Často uváděný 30% poplatek se však vztahuje pouze na předplatné a nákupy v aplikaci, nikoli na počáteční pořizovací cenu aplikace. Bezplatné aplikace mohou vydělávat peníze prostřednictvím různých monetizačních technik, včetně nákupů v aplikaci, reklamy v aplikaci a obchodního modelu freemium. Vývojáři mohou činit moudrá rozhodnutí a potenciálně proměnit své aplikace v ziskové společnosti v App Store, pokud znají finanční aspekty vývoje a distribuce aplikací.

FAQ
Jak vytvořit aplikaci zdarma?

K vytvoření bezplatné aplikace můžete podniknout následující kroky: 1. Určete funkce a cíle své aplikace: Vyberte si problém, který bude vaše aplikace řešit, nebo výhodu, kterou nabídne zákazníkům. Popište hlavní charakteristiky a vlastnosti, které chcete, aby měla. 2. Vytvořte uživatelské rozhraní (UI) a uživatelský zážitek (UX) aplikace: Vytvořte uživatelsky přívětivý a estetický design aplikace. Zajistěte, aby uživatelé měli bezproblémový a jednoduchý zážitek. 3. Vytvořte aplikaci: V závislosti na vašich technických znalostech a dostupných zdrojích se můžete buď naučit kódovat a vytvořit aplikaci sami, nebo si můžete najmout specialistu na vývoj aplikací. Pro tvorbu aplikací je k dispozici řada programovacích jazyků a frameworků, včetně Swift pro iOS a Java/Kotlin pro Android. 4. Testování a ladění: Ujistěte se, že je váš software plně funkční a bez chyb, tím, že ho důkladně otestujete. K replikaci různých scénářů a uživatelských interakcí můžete využít emulátory, simulátory a skutečná zařízení.

5. Nahrajte svůj software do obchodů s aplikacemi: Zaregistrujte se jako vývojář aplikace v příslušných obchodech s aplikacemi (například Apple Software Store nebo Google Play Store) a požádejte o posouzení své aplikace. Postupujte podle příslušných pokynů, uveďte požadované údaje a poté zveřejněte obrázky a popis aplikace. I když chcete vytvořit bezplatnou aplikaci, můžete přesto uvažovat o jejím zpeněžení pomocí několika metod, jako jsou reklamy v aplikaci, funkce freemium nebo poskytování doplňkového placeného obsahu či služeb.

Je důležité mít na paměti, že i když je samotný program zdarma, mohou být s jeho vytvořením spojeny výdaje, například na zaplacení vývojáře nebo nákup softwarových licencí. Pokud navíc hodláte aplikaci prodávat, možná budete muset zaplatit výdaje na marketing a propagaci, abyste ji vystavili širšímu trhu.

Platí App Store za stažení?

App Store nehradí uživatelům náklady na stažení. Uživatelé platí přímo vývojáři aplikace, když si aplikaci stáhnou z App Store. Vlastník obchodu se softwarem, společnost Apple, si z peněz vydělaných vývojáři softwaru strhává určité procento. Tato provize se často odvíjí od procenta z kupní ceny aplikace nebo případných nákupů v aplikaci.