Jak zobrazit soubory .exe ve Windows 10 a Windows 11. Komplexní průvodce

How to download Windows 10 on USB?
Wrapping it all up, making a bootable Windows USB drive is simple:

  1. Format a 16 GB (or higher) USB flash device.
  2. Download the Windows 10 media creation tool from Microsoft.
  3. Run the media creation wizard to download the Windows 10 installation files.
  4. Create the installation media.
  5. Eject the USB flash device.
Další informace najdete na www.makeuseof.com

Aby bylo zachováno přehledné a uživatelsky přívětivé rozhraní, jsou operační systémy Windows, včetně Windows 10 a Windows 11, ve výchozím nastavení vytvořeny tak, že skrývají některé přípony souborů. Příkladem je přípona spustitelného souboru (.exe). Aplikace a programy v počítači se spouštějí prostřednictvím spustitelných souborů. Může se však stát, že budete potřebovat vyhledat soubor.exe pro určitou aplikaci nebo zobrazit soubory.exe v Průzkumníku Windows. V tomto příspěvku najdete návod krok za krokem, jak tyto činnosti v systémech Windows 10 a Windows 11 provést. Povíme si také o tom, jak obecně zviditelnit přípony souborů.

Jak zajistit, aby se v systému Windows 10 zobrazovaly soubory.exe:

1. Kliknutím na ikonu složky na hlavním panelu spusťte Průzkumníka souborů nebo v počítači stiskněte klávesy Windows + E. 2. Klikněte na ikonu složky na hlavním panelu. 2. V horní nabídce okna Průzkumníka souborů vyberte kartu „Zobrazit“.

3. V části „Zobrazit/skrýt“ zaškrtněte políčko vedle položky „Přípony názvů souborů“. Všechny soubory, včetně souborů.exe, budou díky tomu moci zobrazovat přípony souborů. 4. Po zaškrtnutí políčka bude nyní Průzkumník Windows zobrazovat přípony souborů.exe.

Kde v systému Windows 10 najdu soubory.exe aplikací:

V systému Windows 10 je složka „Program Files“ nebo „Program Files (x86)“ na systémovém disku (obvykle C:) místem, kde obvykle najdete soubor.exe aplikace. Chcete-li najít soubor.exe pro určitou aplikaci, postupujte podle následujících pokynů:

1. Jak je popsáno v předchozí části, spusťte Průzkumníka souborů.

2. V závislosti na architektuře systému přejděte do příslušné složky: V případě 64bitových počítačů přejděte do složky „C:Program Files“ nebo „C:Program Files (x86)“, pokud je aplikace 32bitová.

b. Výchozí umístění pro 32bitové systémy je „C:Program Files (x86)“.

3. V těchto složkách vyhledejte složku obsahující název programu nebo název společnosti, která jej vytvořila. 4. Otevřením příslušné složky vyhledejte soubor.exe pro daný program.

V systému Windows 11 je zde uveden postup pro zobrazení souborů.exe:

Způsob zobrazení souborů.exe v systému Windows 11 je stejný jako v systému Windows 10. Způsob zobrazení souborů.exe je stejný jako v systému Windows 10. Zde je uveden postup, jak postupovat: 1. V systému Windows 11 spusťte Průzkumníka souborů výběrem ikony složky na hlavním panelu nebo stisknutím klávesy Windows plus E. 2. Stiskněte tlačítko OK. V horní nabídce okna Průzkumníka souborů vyberte kartu „Zobrazení“. 3. V části „Zobrazit/skrýt“ zaškrtněte políčko vedle položky „Přípony názvů souborů“. 4. Po jeho povolení bude Průzkumník Windows zobrazovat přípony souborů.exe.

Přípony souborů lze v systémech Windows 10 a Windows 11 zobrazit podle následujících kroků:

Tyto kroky je třeba provést, pokud chcete zviditelnit všechny přípony souborů, nejen soubory.exe: 1. Spusťte Průzkumníka souborů.

2. V horní části okna vyberte kartu „Zobrazit“. 3. V části „Zobrazit/skrýt“ zaškrtněte políčko vedle položky „Přípony názvů souborů“. 4. Po povolení se v Průzkumníku Windows zobrazí všechny přípony souborů, včetně souborů .exe.

Chcete-li v systémech Windows 10 a Windows 11 zobrazit soubory.exe, povolte zobrazení přípon souborů v Průzkumníku souborů. Tím je proces dokončen. Kromě toho je k nalezení souboru.exe pro daný software nutné přejít do příslušných složek v adresáři „Program Files“ nebo „Program Files (x86)“. Podle pokynů uvedených v tomto článku můžete v systému Windows rychle přistupovat k souborům.exe a zobrazovat je, čímž získáte větší kontrolu a porozumění nad softwarem a aplikacemi nainstalovanými v počítači.

FAQ
Jak dosáhnu toho, aby se zobrazovaly přípony souborů?

Pro zviditelnění přípon souborů v systémech Windows 10 a Windows 11 můžete postupovat podle následujících pokynů:

1) Kliknutím na ikonu složky na hlavním panelu nebo stisknutím kláves Windows + E spusťte Průzkumníka souborů.

2. V horní části okna Průzkumníka souborů vyberte kartu „Zobrazení“. 3. Na kartě „Zobrazení“ najděte oddíl „Zobrazit/skrýt“. 4. V části „Zobrazit/skrýt“ zaškrtněte políčko vedle položky „Přípony názvů souborů“. Tím se zviditelní přípony souborů pro všechny soubory. 5. Po zaškrtnutí této položky bude Průzkumník souborů zobrazovat přípony souborů pro každý soubor.

Podle následujících kroků můžete v systémech Windows 10 a Windows 11 povolit přípony souborů pro různé typy souborů, včetně souborů .exe.

Jak zjistím, co dělá soubor EXE?

Chcete-li zjistit, co dělá spustitelný soubor (EXE) v počítači se systémem Windows 10 nebo Windows 11, můžete postupovat podle následujících postupů: 1. Chcete-li vstoupit do Správce úloh, stiskněte klávesovou zkratku Ctrl+Shift+Esc nebo klikněte pravým tlačítkem myši na hlavní panel a vyberte možnost „Správce úloh“. 2. V závislosti na verzi systému Windows vyberte ve Správci úloh kartu „Procesy“ nebo „Podrobnosti“. 3. Zkontrolujte podrobnosti nebo seznam aktivních procesů pro soubor EXE, který chcete sledovat. Výběrem správného záhlaví sloupce můžete seznam seřadit podle abecedy. 4. Po vyhledání souboru EXE zvolte pomocí kontextové nabídky „Vlastnosti“ nebo „Otevřít umístění souboru“. Získáte tak další podrobnosti o souboru a jeho umístění v systému. 5. Ke sledování operací souboru EXE v reálném čase lze použít software třetí strany, například Process Monitor, který nabízí podrobné informace o souborovém systému, registru a síťové aktivitě aktivních procesů.

Uvědomte si, že ke sledování operací souboru EXE jsou zapotřebí náročné technické dovednosti a při práci s neznámými nebo potenciálně škodlivými soubory se doporučuje postupovat opatrně.

Jak otevřít soubor explorer.exe pomocí příkazu CMD?

Vyzkoušejte následující postupy pro otevření souboru explorer.exe v příkazu CMD:

1. Chcete-li spustit dialogové okno Spustit, stiskněte klávesovou zkratku Windows + R.

2. Stiskněte klávesu Windows + R. Chcete-li otevřít příkazový řádek, zadejte příkaz „cmd“ a stiskněte klávesu Enter.

3. V okně příkazového řádku zadejte „start explorer.exe“ a stiskněte klávesu Enter.

Tímto příkazem se spustí proces explorer.exe, který ovládá uživatelské rozhraní Průzkumníka souborů systému Windows. Potřebujete-li získat přístup ke konkrétním složkám nebo vyřešit určité potíže, může být jeho otevření pomocí příkazu CMD užitečné.