Jak ztmavit vrstvu v GIMPu

GNU Image Manipulation Program, známý také jako GIMP, je výkonný open-source program pro úpravu obrázků, který nabízí řadu nástrojů a možností pro vylepšení a úpravu fotografií. Existuje řada metod, které můžete v programu GIMP použít ke ztmavení vrstvy, abyste dosáhli požadovaného výsledku. V tomto příspěvku se podíváme na různé techniky GIMPu pro ztmavení vrstev, zvýraznění linií, zvýšení kontrastu a vyblednutí masek vrstev. Přidání tmavosti do vrstvy:

K ztmavení vrstvy můžete v GIMPu použít nástroj „Úrovně“ nebo nástroj „Křivky“. Pomocí obou těchto nástrojů můžete měnit kontrast a jas obrázku. Chcete-li vrstvu ztmavit, přejděte do nabídky Barvy > Křivky a použijte nástroj Křivky. Aktuální tonální rozsah obrázku je v dialogovém okně znázorněn jako úhlopříčná čára. Kliknutím a přetažením čáry směrem dolů vrstvu ztmavíte. Vrstva bude tím tmavší, čím níže budete čáru táhnout. Pokud jste s výsledkem spokojeni, klikněte na tlačítko „OK“ a proveďte úpravy. 2. Kreslení tmavší čáry: GIMP má nástroj „Dodge/Burn“, který můžete použít ke ztmavení určité čáry. Tento nástroj můžete použít k selektivnímu zesvětlení nebo ztmavení částí obrázku. Chcete-li ztmavit čáru, vyberte ze sady nástrojů nástroj „Dodge/Burn“. V nastavení nástroje vyberte režim „Vypálit“ a poté upravte velikost a krytí štětce podle svých potřeb. Poté jednoduše štětcem čáru ztmavte. Čára bude tím tmavší, čím více ji budete štětcem přejíždět. Chcete-li dosáhnout požadovaného efektu, experimentujte s různými velikostmi štětce a opacitami. Zvýšení kontrastu:

Ke zvýšení kontrastu lze v GIMPu použít nástroj „Jas-kontrast“ nebo nástroj „Křivky“. Zatímco nástroj „Křivky“ umožňuje větší kontrolu nad tonálním rozsahem, nástroj „Jas-kontrast“ umožňuje měnit celkový jas a kontrast obrázku. Chcete-li zvýšit kontrast pomocí možnosti „Jas-kontrast“, přejděte do nabídky Barvy > Jas-kontrast. Jakmile budete s výsledkem spokojeni, zvyšte kontrast pomocí posuvníků. Alternativně, jak již bylo řečeno v předchozím příspěvku, můžete využít nástroj „Křivky“ a upravit křivku pro zvýšení kontrastu.

4. Odstranění masky vrstvy: V programu GIMP můžete skrýt nebo zobrazit určité oblasti vrstvy pomocí masky vrstvy. Pomocí nástroje „Gradient“ můžete masku vrstvy ztratit. Nejprve přidejte masku vrstvy výběrem možnosti „Přidat masku vrstvy“ z kontextové nabídky při kliknutí pravým tlačítkem myši na vrstvu. Z nabídky vyberte možnost „Bílá (plné krytí)“. Masku vrstvy pak vyberete kliknutím na její miniaturu na panelu vrstev. Pomocí možnosti „Gradient“ v panelu nástrojů vyberte přechod z černé do bílé. Chcete-li masku vrstvy ztratit, klikněte na ni a přetáhněte přes ni nástroj gradient. Maska vrstvy bude tím více vybledlá, čím dále ji budete posouvat.

Závěrem lze říci, že GIMP nabízí řadu nástrojů a metod pro ztmavení vrstev, čar, zvýšení kontrastu a vyblednutí masek vrstev. Chcete-li na fotografiích dosáhnout požadovaných výsledků, experimentujte s různými nástroji a nastaveními. Nebojte se zkoumat a zkoušet nové techniky, protože praxe a experimentování jsou nezbytné pro naučení se jakéhokoli softwaru pro úpravu obrázků.

FAQ
Jak v programu GIMP zesvětlit určitou oblast?

Pomocí těchto kroků lze v programu GIMP zesvětlit určitou oblast: 1. Spusťte program GIMP a otevřete obrázek. 2. Dvakrát klikněte na vrstvu na panelu Vrstvy a z kontextové nabídky vyberte možnost „Duplikovat vrstvu“. Tím se vytvoří druhá vrstva pro úpravy. 3. V panelu nástrojů vlevo zvolte „Nástroj pro prolínání“

. Zobrazí se jako gradient. 4. Překontrolujte, zda jsou v Možnostech nástroje zvoleny následující parametry:

FG na Průhledný gradient – Radiální

Tvar – Režim pouze zesvětlení

5. Zkontrolujte, zda je nástroj nastaven tak, aby byl průhledný. Vyberte barvu popředí, která odpovídá odstínu bílé, který chcete použít k zesvětlení oblasti. Počátečním bodem gradientu bude tato barva. 6. Kliknutím a tažením na duplikovanou vrstvu vytvořte gradient, který začíná v barvě, která má být zesvětlena, a mizí směrem k průhlednosti. 7. V případě potřeby můžete změnit krytí duplikované vrstvy a regulovat tak jas světelného efektu. To můžete provést změnou posuvníku Krytí na panelu Vrstvy.

8. Jako poslední krok můžete po kliknutí pravým tlačítkem myši na duplikovanou vrstvu na panelu Vrstvy vybrat z kontextové nabídky možnost „Sloučit dolů“ a zvolit její sloučení s původní vrstvou.

Tyto techniky vám pomohou použít GIMP k selektivnímu zesvětlení určité oblasti.

Jak v GIMPu něco zabarvit?

Chcete-li v programu GIMP něco obarvit, můžete postupovat podle následujících kroků: Otevřete obrázek v programu GIMP a v prvním kroku vyberte vrstvu, kterou chcete obarvit.

2. Na panelu nabídek vyberte Barvy > Odstín a sytost.

3. Chcete-li povolit tónování, zaškrtněte políčko „Vybarvit“ v dialogovém okně Odstín-saturace. 4. Upravte posuvník „Hue“ a vyberte preferovanou barvu tónování. 5. Efekt tónování můžete také upravit pomocí posuvníků „Sytost“ a „Světlost“. 6. Stisknutím tlačítka OK proveďte změny.

Vybraná vrstva bude během tohoto postupu tónována požadovanou barvou, čímž získá tónovaný vzhled.

Jak změnit odstín v programu GIMP?

Ke změně odstínu lze v GIMPu použít nástroj „Colorize“. Provedete to následujícím způsobem: Otevřete obrázek v programu GIMP a vyberte vrstvu, jejíž odstín chcete v kroku 1 upravit. 2. Klepněte na tlačítko „Colorize“ v rozevírací nabídce v horní části nabídky „Colors“ (Barvy). Výsledkem bude dialogové okno „Colorize“ (Zbarvit). Odstín, Sytost a Světlost jsou tři posuvníky v dialogovém okně Colorize. Chcete-li získat požadovaný odstín pro svou vrstvu, pohybujte těmito posuvníky. Barvu vrstvy lze změnit pomocí posuvníku Odstín. Pokud jej posunete doleva, bude barva směřovat k chladnějším tónům (jako je modrá nebo zelená), a pokud jej posunete doprava, bude směřovat k teplejším tónům (jako je červená nebo žlutá). Posuvník Sytost reguluje intenzitu barvy. Jeho posunutím doprava se barva zintenzivní, zatímco posunutím doleva se vrstva desaturuje, čímž se stane více šedou. Jas vrstvy lze měnit pomocí posuvníku Světlost. Pokud jej posunete doleva, vrstva bude tmavší, pokud jej posunete doprava, bude světlejší. 4. Pokud jste s odstínem vrstvy spokojeni, proveďte úpravy vrstvy klepnutím na tlačítko „OK“ v dialogovém okně Barvení.

Pomocí nástroje Colorize můžete v GIMPu rychle změnit barvu vrstvy a vytvořit tak požadovaný efekt.