Jak otevřít port 443. Komplexní průvodce

Jak otevřít port?
Klikněte pravým tlačítkem na Brána Windows Firewall a potom klikněte na Otevřít. Nakonfigurujte všechny požadované výjimky a všechny vlastní programy a porty, které požadujete. Cached
Další informace najdete na learn.microsoft.com

Pro bezpečné připojení k webu se často používá port 443. Je s ním zásadně spojen protokol HTTPS, který zaručuje bezpečný přenos dat mezi klientem (webovým prohlížečem) a serverem. Otevřením portu 443 můžete vytvářet zabezpečená připojení a přistupovat k webovým stránkám nebo službám, které používají šifrování. V tomto příspěvku se podíváme na to, jak otevřít port 443, a také na otázky, jako je připojení k portu, konfigurace směrovače pro jeho otevření, zkoumání stavu portu v počítači a ujištění, že jsou porty 80 a 443 otevřené.

1. Jak mohu získat přístup k portu 443?

Pro připojení k portu 443 použijte klienta, který podporuje zabezpečené komunikační protokoly, například HTTPS. Většina online prohlížečů, včetně prohlížečů Microsoft Edge, Mozilla Firefox a Google Chrome, je ve výchozím nastavení vybavena tak, aby se připojovala na port 443. Prohlížeč automaticky naváže zabezpečené připojení k portu 443, kdykoli navštívíte webovou stránku využívající protokol HTTPS. Protože se o to prohlížeč postará za vás, nemusíte se k portu 443 připojovat ručně.

2. Jak mohu nakonfigurovat svůj směrovač, aby otevřel port 443? Abyste mohli otevřít port 443, musíte se přihlásit do správcovského rozhraní směrovače. V závislosti na značce a modelu směrovače se mohou kroky měnit, ale celkový postup zůstává stejný. Podrobný návod naleznete zde:

a. Otevřete webový prohlížeč a do adresního řádku zadejte IP adresu směrovače. Výchozí IP adresa je obvykle vytištěna na samotném směrovači nebo je uvedena v jeho dokumentaci.

b. Zadejte uživatelské jméno a heslo směrovače a přihlaste se. Pokud jste je nezměnili, výchozí přihlašovací údaje mohou být admin/admin nebo admin/heslo. Správné přihlašovací údaje naleznete v dokumentaci ke směrovači.

c. Přejděte do části „Přesměrování portů“ nebo „Virtuální server“ v nastavení směrovače. Tato část se může nacházet na kartě „Advanced“ (Upřesnit) nebo „Security“ (Zabezpečení).

d. Do nového pravidla pro přesměrování portů uveďte následující informace:

– Název služby: Zadejte popisný název pravidla (např. HTTPS).

– Rozsah portů: Do počátečního i koncového pole zadejte „443“.

– Protokol: V rozevírací nabídce vyberte „TCP“ nebo „TCP/UDP“.

– IP adresa: Zadejte IP adresu zařízení v místní síti, pro které chcete otevřít port 443.

e. Uložte změny a ukončete nastavení směrovače. Váš směrovač by nyní měl být nakonfigurován tak, aby povoloval příchozí připojení na portu 443.

3. Je port 443 v mém počítači otevřený?

Chcete-li zkontrolovat, zda je port 443 na vašem počítači otevřený, můžete použít různé metody. Zde je několik z nich:

a. Příkazový řádek (Windows):

– Příkazový řádek otevřete stisknutím klávesové zkratky Windows + R, zadáním „cmd“ a stisknutím klávesy Enter.

– V příkazovém řádku zadejte následující příkaz: „netstat -an | findstr :443“

– Pokud je port otevřený, zobrazí se řádek s nápisem „TCP“ a místní IP adresou a číslem portu 443.

– Pokud je port otevřený, zobrazí se řádek s nápisem „TCP“.

b. Terminál (MacOS/Linux):

– Otevřete aplikaci Terminál.

– Zadejte následující příkaz: „sudo lsof -i :443 | grep LISTEN“.

– Pokud je port otevřený, zobrazí se řádek s místní IP adresou a číslem portu 443.

c. Online skenery portů:

– Několik webových stránek nabízí online nástroje pro skenování portů, které mohou zkontrolovat stav portu 443. Jednoduše navštivte některou z těchto webových stránek, zadejte svou IP adresu a vyberte port 443 ke kontrole.

4. Jak se ujistím, že jsou porty 80 a 443 otevřené?

Chcete-li se ujistit, že jsou porty 80 a 443 otevřené, můžete postupovat podobně, jak je uvedeno výše. Místo konkrétní kontroly portu 443 jej můžete v příkazech nebo nástrojích pro skenování portů nahradit portem 80. Port 80 je výchozí port pro nešifrovanou komunikaci HTTP.

Otevření portu 443 umožňuje zabezpečenou webovou komunikaci, takže je nezbytný pro přístup k webovým stránkám, které vyžadují šifrování. Podle kroků uvedených v tomto článku můžete otevřít port 443 na směrovači, zkontrolovat jeho stav v počítači a zajistit, aby byly porty 80 a 443 otevřené pro bezproblémové procházení webu.

FAQ
Jak otevřu port 443 80?

Chcete-li otevřít port 443 a port 80, můžete postupovat podle následujících kroků:

1. Vstupte do správního nastavení směrovače: Otevřete webový prohlížeč a do adresního řádku zadejte IP adresu směrovače. IP adresu můžete najít na zadní straně směrovače nebo v uživatelské příručce.

2. Přihlaste se do směrovače: Zadejte uživatelské jméno a heslo směrovače. Pokud jste je nezměnili, výchozí přihlašovací údaje obvykle najdete v uživatelské příručce nebo na webových stránkách výrobce.

3. Vyhledejte nastavení přesměrování portů: Umístění těchto nastavení se může lišit v závislosti na modelu vašeho směrovače. Hledejte možnosti jako „Přesměrování portů“, „Virtuální server“ nebo „Aplikace a hry“.

4. Přidejte nové pravidlo přesměrování portů: Po nalezení příslušných nastavení je třeba vytvořit nové pravidlo. Pro každý port (443 a 80) zadejte následující údaje:

– Název služby: Zadejte pravidlu popisný název (např. HTTP/HTTPS).

– Rozsah portů: Zadejte číslo portu, který chcete otevřít (443 nebo 80).

– Místní IP adresa: Zadejte IP adresu zařízení v místní síti, které musí tyto porty používat (např. IP adresu vašeho počítače).

5. Uložte a použijte změny: Po zadání potřebných informací uložte nastavení a použijte změny. Aby se změny projevily, bude váš směrovač obvykle vyžadovat restart.

Po restartování směrovače budou porty 443 a 80 otevřené a přístupné pro zadané zařízení v místní síti. Nezapomeňte nakonfigurovat veškerý potřebný software nebo firewall v samotném zařízení tak, aby umožňoval příchozí připojení i přes tyto porty.