Kolik portů je považováno za známé?

Jaký má číslo porty?
Síťový port je speciální číslo (0 až 65535), které slouží v počítačových sítích při komunikaci pomocí protokolů TCP a UDP k rozlišení aplikace v rámci počítače.
Další informace najdete na cs.wikipedia.org

Představte se: V počítačových sítích jsou porty nezbytné pro umožnění komunikace mezi zařízeními v rámci internetu. Každá položka připojená k síti má individuální adresu neboli IP adresu, která umožňuje přenos a příjem dat. Na druhé straně jsou porty interní virtuální kanály, které umožňují vstup a výstup určitých druhů dat. V tomto článku se budeme zabývat myšlenkou portů, celkovým počtem portů, které jsou k dispozici, a konkrétně se zaměříme na známé porty. Kolik portů přesně existuje?

Porty jsou v oblasti počítačových sítí označovány čísly, která se pohybují od 0 do 65535. Celkem tedy existuje 65 536 kombinací portů. Ne všechny tyto porty jsou nicméně přístupné veřejnosti. Dobře známé porty, registrované porty a dynamické nebo soukromé porty jsou tři hlavní kategorie. Co znamenají známé porty a registrované porty? Dobře známé porty jsou porty, které byly standardizovány a kterým byly přiděleny určité funkce úřadem IANA (Internet Assigned Numbers Authority), běžně označované jako systémové nebo privilegované porty. Číselný rozsah těchto portů je 0 až 1023. Mezi dobře známé porty patří porty pro protokoly HTTP (Hypertext Transfer Protocol), HTTPS (HTTP Secure) a SSH (Secure Shell), například port 80 pro HTTP, resp. port 443.

Naproti tomu registrované porty mají rozsah od 1024 do 49151. Často je využívají služby a softwarové programy, které chtějí pro komunikaci konkrétní porty. Tyto porty jsou registrovány u IANA, aby se předešlo konfliktům a zachovala se určitá úroveň struktury, ačkoli nejsou standardizovány jako dobře známé porty. Jsou porty 49152 až 65535 považovány za dobře známé? Ne, porty 65535 až 49152 nejsou považovány za dobře známé porty. Jsou klasifikovány jako dynamické nebo privátní porty. Pokud program nebo služba hledá volný port, operační systém obvykle přiděluje dynamické porty, které se používají pro krátká spojení. Privátní porty, které nejsou přístupné z internetu, se používají pro komunikaci v rámci sítí.

Jaký port je nejoblíbenější? Pro použití portu TCP (Transmission Control Protocol) je určen port číslo 1, běžně označovaný jako známý port nebo standardní port. Jeden ze základních internetových protokolů, TCP, má na starosti zajištění spolehlivého a dobře organizovaného toku dat mezi zařízeními. K portu 1 není přiřazena žádná konkrétní aplikace nebo služba, obvykle se používá jako vyhrazený port.

Shrnutí:

Závěrem lze říci, že v počítačových sítích je k dispozici 65 536 portů v rozsahu 0 až 65535. IANA standardizuje známé porty od 0 do 1023 a přiřazuje jim konkrétní účely. Rozsah registrovaných portů využívaných softwarovými programy a službami je 1024 až 49151. Porty v rozsahu 49152 až 65535 jsou klasifikovány jako dynamické nebo privátní porty. Protokol TCP má k dispozici výhradně port číslo 1, který není přiřazen žádnému konkrétnímu programu nebo službě. Pro zajištění efektivní a bezpečné komunikace přes internet je zásadní porozumět pojmu porty a jejich kategorizaci.

FAQ
Jaký je největší port v Evropě?

Jako největší přístav v Evropě je často uváděn přístav Rotterdam v Nizozemsku. Z hlediska celkového odbaveného nákladu je největším přístavem v Evropě a patří k nejvytíženějším na celém světě.

Kolik z 65535 přístavů je známých?

Článek „How Many Ports Are Considered Well-Known“ (Kolik přístavů je považováno za známé) tvrdí, že?“ Z 65535 dostupných přístavů je celkem 1024 známých přístavů.

Proč existuje 65535 portů?

Síťový protokol TCP/IP má omezení, které vysvětluje počet 65535 portů. Protokol TCP/IP, který je páteří internetu, používá čísla portů k identifikaci určitých služeb nebo činností, které jsou na zařízení aktivní.

Prvních 1024 portů se označuje jako dobře známé nebo systémové porty a rozsah čísel portů je 0 až 65535. Specifické služby jako HTTP (port 80), FTP (port 21), SSH (port 22) a další jsou povoleny pouze na těchto dobře známých portech.

Limit 65535 určuje struktura paketů TCP/IP. Protokol TCP/IP používá 16bitové pole pro vyjádření čísla portu, což dává celkem 216 (65536) možných čísel portů. Protože je však port 0 rezervovaný a nepoužívá se, je ve skutečnosti otevřeno 65535 portů.

Schopnost zařízení spouštět různé služby a aplikace současně díky mnoha portům zefektivňuje internetové sítě a komunikaci.