Připojení dvou počítačů. Průvodce kabelovým a bezdrátovým připojením

Jak propojit dva počítače přes internet?
Velmi jednoduchou cestou, jak propojit dva počítače přes internet, včetně sdílení pracovní plochy a výměny souborů, je CrossLoop. Program propojí dva počítače na několik kliknutí myší a je k dispozici dokonce i v češtině. Prvním krokem je instalace programu CrossLoop na oba počítače, které potřebujete propojit. Cached
Další informace najdete na www.idnes.cz

Požadavek na propojení několika počítačů se v našem stále více propojeném prostředí stal běžnou záležitostí. Existují různé způsoby, jak toho dosáhnout, ať už chcete sdílet zdroje, přenášet soubory nebo jednoduše vytvořit síť mezi dvěma počítači. V tomto příspěvku se podíváme na to, jak propojit dva počítače, a to jak kabelově, tak bezdrátově, přičemž se zaměříme zejména na to, jak propojit dva notebooky.

Jak pomocí ethernetového kabelu propojit dva počítače:

Použití ethernetového kabelu patří mezi nejrychlejší a nejbezpečnější způsoby propojení dvou počítačů. Pro vytvoření kabelového připojení je třeba postupovat podle níže uvedených kroků:

Nejprve si pořiďte ethernetový kabel: Ujistěte se, že máte dostatečně dlouhý ethernetový kabel pro připojení obou počítačů. Široce dostupné kabely Ethernet často obsahují konektory RJ-45 na obou koncích. Vyhledejte ethernetové porty na obou počítačích a poté do každého portu zapojte jeden konec ethernetového kabelu, abyste počítače propojili. Port Ethernet je obvykle označen symbolem sítě nebo emblémem, který vypadá jako tři čtvercové tečky. 3. Upravte nastavení sítě: Po vytvoření fyzického připojení může být nutné upravit nastavení sítě na obou počítačích. Otevřete Centrum síťových připojení a sdílení v nabídce Ovládací panely > Síť a Internet. Klepněte pravým tlačítkem myši na ethernetové připojení a v zobrazené nabídce vyberte možnost „Změnit nastavení adaptéru“. V části „Vlastnosti“ vyberte možnost Internetový protokol verze 4 (TCP/IPv4) a poklepejte na ni. Měla by být nakonfigurována IP adresa a maska podsítě každého počítače. Nastavte příslušnou IP adresu a masku podsítě v Předvolbách systému Mac > Síť > Ethernet.

4. Zkontrolujte připojení: Po konfiguraci síťových nastavení lze ke kontrole připojení použít ping na druhý počítač. Do příkazového řádku (Windows) nebo terminálu (Mac) zadejte příkaz „ping [IP adresa druhého počítače]“. Odpověď signalizuje, že připojení bylo úspěšné.

Jak bezdrátově propojit dva počítače:

Pokud se chcete připojit bezdrátově, máte několik možností:

Ad hoc síť Wi-Fi: Většina současných počítačů je vybavena sítí Wi-Fi, která umožňuje vytvořit síť ad hoc. Přejděte do Centra síťových připojení a sdílení v Ovládacích panelech systému Windows v části Síť a internet. V nabídce zvolte „Nastavit nové připojení nebo síť“ a poté „Nastavit bezdrátovou síť ad hoc (mezi počítači)“. Nastavení sítě a připojení počítačů proveďte podle pokynů na obrazovce. V počítači Mac vyberte možnost „Vytvořit síť“, klikněte na ikonu Wi-Fi v panelu nabídek a poté se řiďte pokyny na obrazovce.

2. Síť založená na směrovači: Další možností je připojit oba počítače k bezdrátovému směrovači. Pokud je směrovač propojen s modemem, umožňuje tato metoda připojení mnoha zařízení najednou a nabízí přístup k internetu. Pomocí názvu sítě (SSID) a hesla připojte k síti Wi-Fi směrovače oba počítače.

Připojení dvou notebooků:

Jedná se prakticky o stejnou techniku připojení dvou notebooků jako připojení jakýchkoli dvou počítačů. Podle svých preferencí a prostředků, které máte k dispozici, můžete použít buď kabelové, nebo bezdrátové připojení. Chcete-li vytvořit spojení mezi dvěma notebooky, postupujte podle předchozích pokynů pro připojení dvou počítačů pomocí ethernetového kabelu nebo bezdrátově. Mohu propojit dva notebooky dohromady? Ano, můžete propojit dva notebooky dohromady. Pomocí výše popsaných technik můžete propojit dva notebooky a sdílet zdroje, přenášet soubory nebo dokonce hrát hry pro více hráčů. Ujistěte se, že jsou oba notebooky připojeny ke stejné síti a že jsou síťová nastavení vhodně nakonfigurována.

Závěrem lze říci, že existuje mnoho způsobů, jak propojit dva počítače, včetně notebooků. Postup zahrnuje vytvoření fyzické nebo virtuální sítě mezi počítači bez ohledu na to, zda zvolíte bezdrátové připojení nebo připojení pomocí ethernetového kabelu. Podle pokynů uvedených v tomto článku můžete rychle propojit dva počítače a využívat sdílenou síť.

FAQ
Jak sdílet z počítače do počítače?

Existuje několik způsobů sdílení souborů a dat mezi počítači podle vašich preferencí a prostředků, které máte k dispozici. Zde je několik typických metod přenosu souborů mezi počítači: Soubory můžete rychle přenášet mezi dvěma počítači, pokud jsou připojeny ke stejné síti prostřednictvím kabelového připojení, například místní sítě (LAN). Jednou z metod je přímé propojení obou počítačů pomocí ethernetového kabelu. Po připojení můžete na obou počítačích zapnout sdílení souborů a poté přesouvat soubory mezi sdílenými složkami jednoduchým přetažením. 2. Bezdrátové připojení: Soubory můžete přenášet také bezdrátově, pokud jsou oba počítače připojeny ke stejné síti Wi-Fi. Využití integrovaných nástrojů pro sdílení souborů v operačním systému je jednou z nejjednodušších možností. Pomocí vestavěných možností sdílení souborů v Předvolbách systému v systému MacOS nebo v Centru síťových připojení a sdílení v systému Windows umožníte sdílení souborů. Po povolení sdílení souborů může druhý počítač přistupovat ke sdíleným souborům a složkám. 3. Cloudové úložiště: Využití služeb cloudových úložišť, jako je Disk Google, Dropbox nebo OneDrive, představuje další způsob sdílení souborů mezi počítači. Data, která chcete sdílet, lze nahrát na účet cloudového úložiště z jednoho počítače a poté k nim přistupovat a stahovat je ze stejného účtu na druhém počítači. Pokud si potřebujete vyměňovat soubory na dálku s ostatními nebo prohlížet data z mnoha zařízení, je tento způsob praktický. 4. Externí úložiště: Zkopírováním dat do externího úložiště a jeho připojením k druhému počítači můžete přenášet soubory z jednoho počítače do druhého, pokud máte externí úložné zařízení, například USB flash disk nebo externí pevný disk. Když potřebujete fyzicky přenést soubory nebo když nemáte přístup k síti nebo připojení k internetu, může být tato metoda užitečná.

Nezapomeňte, že v závislosti na operačním systému a konfiguraci sítě se přesné postupy a možnosti mohou měnit. Komplexní pokyny ke sdílení souborů vždy doporučujeme vyhledat v uživatelských příručkách nebo v online literatuře ke konkrétním zařízením a operačním systémům.