Jak připojit subwoofer ke stereofonnímu zesilovači

Jak zapojit subwoofer k zesilovači?
K tomu, abyste na originální autorádio zapojili externí zesilovač, potažmo aktivní subwoofer, musíte zakoupit takový aktivní subwoofer nebo zesilovač, který má integrovaný HI INPUT (vestavěný high/low adaptér), resp. možnost zesilovač připojit přímo k reproduktoru paralelně.
Další informace najdete na www.ahifi.cz

Subwoofer může výrazně zlepšit basovou odezvu vašeho audio systému, pokud o to stojíte. Pokud se však v audio zařízení nevyznáte, může se připojení subwooferu ke stereofonnímu zesilovači zdát poněkud obtížné. V tomto příspěvku vás provedeme postupem připojení subwooferu ke stereofonnímu zesilovači a cestou odpovíme na typické dotazy.

Mohu napájet subwoofer pomocí stereofonního zesilovače?

Ano, subwoofer můžete napájet stereofonním zesilovačem. Stereo zesilovač nicméně může přinést dobré výsledky, i když jsou specializované subwooferové zesilovače vyrobeny pro reprodukci nízkých frekvencí. Pro efektivní pohon subwooferu však musí mít váš audio zesilovač dostatečný výkon. Chcete-li se ujistit, že váš stereofonní zesilovač zvládne požadavky na výkon subwooferu, zkontrolujte jeho technické údaje.

Jak připojit subwoofer ke stereofonnímu zesilovači bez výstupu pro subwoofer?

Existují způsoby, jak připojit subwoofer ke stereofonnímu zesilovači, i když nemá vyhrazený výstup pro subwoofer. Jedním ze způsobů je využití vstupů na úrovni reproduktorů subwooferu. Tyto vstupy umožňují připojit reproduktorové kabely z výstupů reproduktorů subwooferu k výstupům reproduktorů stereofonního zesilovače. Nízké frekvence jsou pro subwoofer odděleny vestavěnými vysokofrekvenčními filtry některých subwooferů, které zbývající frekvence posílají do hlavních reproduktorů.

Další možností je použití převodníku linkové úrovně, běžně označovaného jako převodník úrovně reproduktorů na linkovou úroveň. Tato součástka se připojuje k výstupům reproduktorů stereofonního zesilovače a transformuje zvukový proud na linkový výstup, který lze použít se vstupy subwooferu. Výstupy RCA na převodníku linkové úrovně jsou často k dispozici pro přímé připojení k subwooferu.

Kam má být subwoofer zapojen do zesilovače?

Nejoblíbenějším způsobem připojení subwooferu ke stereofonnímu zesilovači je použití výstupu pro subwoofer, pokud je k dispozici. Tento výstup má obvykle připojení RCA a je označen jako „Sub Out“ nebo „LFE Out“. Jednoduše připojte kabel RCA z výstupu subwooferu zesilovače do odpovídajícího vstupu subwooferu.

Pokud váš stereofonní zesilovač nemá výstup pro subwoofer, můžete použít vstupy na úrovni reproduktorů subwooferu, jak bylo uvedeno výše. Reproduktorové vodiče z výstupů reproduktorů zesilovače by měly být připojeny k odpovídajícím vstupům úrovně reproduktorů subwooferu. Lze subwoofer připojit k výstupu zvuku?

Přímé připojení subwooferu k audio výstupu, jako je sluchátkový nebo linkový výstup, se obecně nedoporučuje. Tyto výstupy nemusí nabízet požadovaný výkon nebo impedanční přizpůsobení pro přímé řízení reproduktorů nebo subwooferů. Nejsou k tomu také určeny.

Subwoofer by měl být místo toho připojen k výstupu stereofonního zesilovače určenému pro subwoofer nebo k výstupům reproduktorů zesilovače pomocí převodníku linkové úrovně.

Závěrem lze říci, že i bez zvláštního výstupu pro subwoofer je možné připojit subwoofer ke stereofonnímu zesilovači. Subwoofer můžete do svého audiosystému zařadit pro lepší podání basů pomocí vstupů na úrovni reproduktorů, převodníků linkové úrovně nebo specializovaných výstupů pro subwoofer. Ujistěte se, že váš zesilovač má dostatečný výkon pro napájení subwooferu, a nastavte jej podle pokynů výrobce.

FAQ
Měl bych ke svému stereofonnímu systému přidat subwoofer?

O tom, zda byste měli do svého stereofonního systému přidat subwoofer, rozhoduje typ požadovaného zvukového zážitku a vaše konkrétní preference. Při rozhodování, zda přidat subwoofer, mějte na paměti následující věci: 1. Kvalita zvuku: Subwoofer může výrazně zvýšit nízkofrekvenční odezvu vaší hudby nebo filmů a poskytnout vám hluboké a silné basy. Výrazně prohlubuje a ovlivňuje zvukový zážitek jako celek. 2. Hudební žánr: Pokud chcete poslouchat hudební žánry s výraznými basy, jako je elektronika, hip-hop nebo rock, může subwoofer zlepšit zážitek z poslechu tím, že věrně a silně reprodukuje nízkofrekvenční zvuky. 3. Velikost místnosti: Důležitá je také velikost poslechového prostoru. Menší reproduktory mohou mít ve větších prostorách potíže s produkcí dostatečného množství basů, což může vést ke ztrátě čistoty nízkých frekvencí. Subwoofer může pomoci místnost naplnit vyváženým zvukem a zlepšit celkové rozložení zvuku. 4. Zvažte prostor, který máte pro subwoofer k dispozici, a svou finanční situaci. Můžete si vybrat subwoofer, který vyhovuje vašim potřebám, protože jsou k dispozici v různých velikostech a cenových relacích. Nezapomeňte, že dobrý subwoofer může být chytrým nákupem pro váš audiosystém.

Nakonec, pokud dáváte přednost hlubokým basům a pohlcujícímu zvuku, může přidání subwooferu do vašeho stereofonního systému výrazně zlepšit váš zážitek z poslechu. Pro výběr ideálního subwooferu pro vaši konkrétní sestavu a preference doporučujeme vyzkoušet různé subwoofery a poradit se s odborníky na audio.

Mohu připojit subwoofer ke stereofonnímu systému?

K subwooferu lze ve skutečnosti připojit stereofonní zesilovač. Budete k tomu potřebovat buď stereo zesilovač s výstupem pro subwoofer, nebo specifický výstup předzesilovače. Tuto funkci má většina současných stereofonních zesilovačů.

V následujícím textu je popsán způsob připojení subwooferu ke stereofonnímu zesilovači:

1. Na zadní straně stereofonního zesilovače hledejte výstup pro subwoofer nebo výstup předzesilovače. Obvykle má označení „SUB OUT“ nebo „PRE OUT“. 2. Jako výstup pro subwoofer se obvykle používá jeden konektor RCA, pokud jím váš stereofonní zesilovač disponuje. Pokud má výstup předzesilovače, může být vybaven konektory RCA nebo specifickým výstupem pro subwoofer. 3. Zakupte kabel RCA, který je kompatibilní s typem výstupu vašeho stereofonního zesilovače. Pokud má samostatný výstup pro subwoofer, stačí jeden kabel RCA. Pokud ano, je zapotřebí dvojitý kabel RCA, protože má výstupy RCA pro předzesilovač. 4. Připojte jeden konec kabelu RCA k výstupu subwooferu nebo výstupu předzesilovače stereofonního zesilovače. 5. Druhý konec kabelu RCA připojte ke vstupu subwooferu. Vstup subwooferu je obvykle označen jako „SUB IN“ nebo „LFE IN“. 6. Ujistěte se, že jsou subwoofer i stereofonní zesilovač vypnuté. 7. Po vytvoření kabelových propojení zapněte stereofonní zesilovač a subwoofer. 8. Pro dosažení správné úrovně basů změňte nastavení crossoveru a hlasitosti subwooferu. Frekvenční odezva subwooferu je řízena nastavením crossoveru.

Tyto pokyny by vám měly pomoci připojit subwoofer ke stereofonnímu zesilovači a zlepšit schopnost vašeho audiosystému reprodukovat nízkofrekvenční zvuky.