Jak odebrat zástupný server COM. Podrobný průvodce řešením běžných problémů

V operačních systémech Windows je COM Surrogate platný proces, který pomáhá při spouštění objektů COM. Občas však tento postup může vést k problémům, takže uživatelé přemýšlejí, jak se COM Surrogate zbavit. V tomto článku prozkoumáme podstatu funkce COM Surrogate, zodpovíme obavy týkající se jejích asociací s viry, nabídneme návod na její zakázání v systému Windows 10, vysvětlíme, proč může zabírat nadměrné množství prostředků procesoru, a nakonec uvedeme postupy pro úplné odstranění viru COM Surrogate.

Je COM Surrogate virus?

Představa, že COM Surrogate je virus, patří mezi nejrozšířenější mylné představy o něm. To však není pravda. Legální proces COM Surrogate, obecně známý jako dllhost.exe, umožňuje spouštění objektů COM v samostatném procesu, aby byla zachována bezpečnost a stabilita systému. I přes jeho klíčovou funkci se mohou vyskytnout některé problémy, například nadměrné vytížení procesoru nebo nekompatibilita s aplikacemi třetích stran.

Náhradní modul COM v systému Windows 10: jak jej vypnout

Přestože úplné odstranění náhradního modulu COM ze systému nedoporučujeme, můžete jej vypnout, pokud se setkáte s problémy, jako je vysoké využití procesoru. Příklad v systému Windows 10:

Chcete-li spustit Správce úloh, stiskněte klávesy Ctrl + Shift + Esc. 2. Na kartě Procesy vyhledejte soubor dllhost.exe nebo COM Surrogate. 3. Pomocí nabídky pravého tlačítka myši na úloze vyberte možnost Ukončit úlohu. 4. Ověřte aktivitu v objevivší se výzvě. Pokud problém přetrvává, můžete funkci COM Surrogate zakázat v celém systému provedením změn v registru:

5.

Použitím kombinace kláves Windows + R zobrazíte dialogové okno Spustit.

b. Chcete-li spustit Editor registru, zadejte „regedit“ a stiskněte klávesu Enter.

c. Vyberte další cestu na mapě: HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindowsCurrentVersionExplorer

d. Pomocí kontextové nabídky klikněte pravým tlačítkem myši na položku Explorer a zvolte Nový -> Klíč. Název klíče je „DisallowCOMSurrogate“.

e. Dvakrát klikněte na hodnotu „Default“ pod klíčem DisallowCOMSurrogate.

f. Změňte hodnotu údaje na „1“ a stiskněte tlačítko OK.

g. Aby se změny projevily, restartujte počítač.

Proč využívá COM Surrogate tolik procesoru?

Příčinou toho, že COM Surrogate využívá nadměrné množství prostředků procesoru, mohou být problémy s kompatibilitou s určitými typy souborů nebo kodeky. U souborů s určitými příponami, jako jsou fotografie nebo filmy, vytváří COM Surrogate miniaturní náhledy. Vysoká spotřeba procesoru může být způsobena vadnými nebo nefunkčními soubory obsahujícími kodeky. Tento problém můžete zkusit vyřešit aktualizací kodeků nebo deaktivací miniaturních náhledů pro určité typy souborů. Jak zcela odstranit virus COM Surrogate Přestože COM Surrogate není virus, malware se může za tento důvěryhodný postup vydávat. Pokud se domníváte, že virus COM Surrogate infikoval váš systém, je nutné okamžitě jednat. Chcete-li se zbavit malwaru COM Surrogate, postupujte podle následujících kroků:

1. Chcete-li najít a zbavit se malwaru, proveďte kompletní kontrolu systému pomocí spolehlivého antivirového softwaru.

2. Chcete-li se ujistit, že váš antivirový program obsahuje nejnovější virové definice, aktualizujte jej. 3. Pokud váš antivirový software není schopen identifikovat žádné hrozby, zkuste použít specializované nástroje pro odstranění malwaru, například Malwarebytes nebo HitmanPro, a proveďte dodatečnou kontrolu. 4. Dodržujte pokyny softwaru k odstranění nalezených nebezpečí. 5. Po odstranění infekce se doporučuje provést úplnou kontrolu a pomocí antivirového programu odstranit případné zbytky.

Závěrem lze říci, že COM Surrogate je spíše legální proces systému Windows než malware. Může však vést k problémům, jako je vysoké vytížení procesoru nebo nekompatibilita. Obvykle stačí funkci COM Surrogate zakázat nebo tyto problémy odstranit, ale pokud máte podezření na virus COM Surrogate, musíte jednat okamžitě a provést důkladnou kontrolu systému pomocí spolehlivého antivirového programu a v případě potřeby použít specializované nástroje pro odstranění malwaru.

FAQ
Proč má COM Surrogate přístup k mému umístění?

K hostování a spouštění objektů COM se používá platný proces systému Windows s názvem COM Surrogate. Za normálních okolností by neměl mít přístup k vašemu umístění. Pokud jste zaznamenali, že COM Surrogate přistupuje k vašemu umístění, může se jednat o bezpečnostní chybu nebo problém s nastavením systému. Chcete-li se ujistit, že je váš systém bezpečný, doporučujeme provést důkladnou kontrolu malwaru pomocí spolehlivého antivirového softwaru. Abyste zjistili všechny pravděpodobné zdroje přístupu k umístění, měli byste také prozkoumat práva a nastavení všech programů nebo služeb, které používají COM Surrogate.

Jak úplně odstranit virus COM surrogate?

Chcete-li se viru COM Surrogate zcela zbavit, můžete provést následující kroky: 1. Aktualizujte svůj antivirový program: Ujistěte se, že je váš antivirový program aktuální s nejnovějšími definicemi virů. Pomocí něj lze najít a odstranit virus COM Surrogate. 2. Proveďte kompletní kontrolu systému: Pomocí antivirového programu proveďte kompletní kontrolu systému. Tímto způsobem prověříte všechny soubory a složky v počítači a vyhledáte všechny infikované soubory nebo součásti související s virem COM Surrogate. 3. Umístěte infikované soubory do karantény nebo je odstraňte: Po dokončení kontroly antivirový program umístí infikované soubory do karantény nebo vám dá možnost je odstranit. Chcete-li se viru ze systému zbavit, vyberte příslušný postup. Použijte důvěryhodné produkty proti malwaru, jako je Malwarebytes nebo Spybot Search & Destroy, abyste zajistili úplné odstranění infekce COM Surrogate.

4. Pomocí těchto nástrojů lze nalézt a odstranit případné zbytky viru. 5. Vyčistěte systémové soubory: V počítači se systémem Windows odstraňte zbytečné položky, jako jsou dočasné soubory a systémová mezipaměť, pomocí nástroje Vyčištění disku. To může pomoci zbavit se přetrvávajícího malwaru nebo poškozených dat. 6. Aktualizujte operační systém a software: Ujistěte se, že váš software je aktuální a obsahuje nejnovější bezpečnostní záplaty a aktualizace. Snížíte tak pravděpodobnost, že viry a malware využijí slabých míst. V antivirovém programu aktivujte ochranu v reálném čase, která nabízí nepřetržitou obranu proti příchozím hrozbám, jako je například virus COM Surrogate.

7.

Připomínáme: Stahování a instalace softwaru z nespolehlivých zdrojů by měly být prováděny s opatrností, protože se jedná o oblíbený způsob infiltrace malwaru do systému. Pravidelné zálohování souborů navíc pomáhá snížit dopad případných virových útoků.