Jak otevřít soubor Sldprt. Komplexní průvodce

How do I open a Sldprt file?
SLDPRT files are a supported format, directly openable in SolidWorks and AutoCAD 360. If either is installed it is likely to be the default application for SLDPRT files. Alternatively, viewing and taking limited actions with SLDPRT files can also be done using the available viewers: eDrawings®.
Další informace najdete na www.xometry.com

Oblíbený CAD software SolidWorks je hojně využíván v odvětvích, jako je strojírenství a výroba. Soubory Sldprt, které obsahují návrhy 3D dílů nebo sestav, jsou nativním souborovým formátem programu SolidWorks. K otevření těchto souborů je třeba použít program SolidWorks nebo jiný program, který je s tímto formátem kompatibilní. Tento příspěvek se bude zabývat alternativními přístupy, jak otevřít soubor Sldprt a řešením některých často kladených problémů s ním spojených.

Který program otevírá soubory Sldprt?

Základním programem, který dokáže otevřít soubory Sldprt, je SolidWorks. SolidWorks je robustní a funkčně bohatý program CAD, který nabízí špičkové nástroje pro vytváření, modelování a dokumentaci 3D modelů. Dvojklikem na soubor Sldprt jej otevřete v programu SolidWorks, pokud je tento program již nainstalován ve vašem počítači. Jak mohu otevřít soubor SolidWorks, aniž bych měl nainstalovaný SolidWorks?

Pokud potřebujete otevřít a zobrazit soubory Sldprt, ale nemáte přístup k programu SolidWorks, máte k dispozici další různé možnosti.

1. eDrawings Viewer: SolidWorks nabízí program eDrawings jako bezplatný prohlížeč. Bez licence SolidWorks mohou uživatelé otevírat, prohlížet a sdílet soubory Sldprt. Prohlížeč nabízí několik režimů prohlížení, měřicí nástroje a dokonce i možnosti spolupráce. Prohlížeč eDrawings je k dispozici ke stažení na oficiálních stránkách SolidWorks.

2. Online převodníky souborů: Soubory Sldprt lze převést do běžněji používaných formátů, jako je STEP nebo IGES, pomocí řady online služeb pro převod souborů. Převedené soubory lze po převodu otevřít v jiném CAD softwaru nebo prohlížeči. Nezapomeňte, že v převedených souborech nemusí být zachovány všechny funkce a vlastnosti původního souboru Sldprt.

Umí AutoCAD otevřít soubory Sldprt?

Oblíbeným softwarem CAD pro 2D a 3D navrhování je AutoCAD. Formát souborů Sldprt není programem AutoCAD přímo podporován, existují však řešení, jako jsou zásuvné moduly nebo konverze souborů.

Zásuvné moduly třetích stran: Existují zásuvné moduly třetích stran, které umožňují přímý import souborů Sldprt do aplikace AutoCAD. Díky propojení SolidWorksu a AutoCADu umožňují tyto zásuvné moduly uživatelům prohlížet a upravovat soubory Sldprt v AutoCADu. Mezi tyto zásuvné moduly patří například „SolidWorks to AutoCAD Converter“ a „Autodesk Inventor Importer“.

2. Převod souborů: Další možností je převést soubor Sldprt do formátu DXF nebo DWG, který je podporován programem AutoCAD. K tomu lze použít samotný SolidWorks nebo online služby pro převod souborů. Výstupní soubor lze po převodu otevřít v aplikaci AutoCAD.

Existuje bezplatný prohlížeč pro SolidWorks?

Ačkoli SolidWorks přímo nenabízí bezplatný prohlížeč, nabízí společnost eDrawings Viewer, což je bezplatný software pro čtení a prohlížení souborů Sldprt. Prohlížeč eDrawings Viewer má širokou škálu funkcí, včetně zvětšování, zobrazení řezů, otáčení a dokonce i podpory virtuální reality. Pokud potřebujete zobrazit soubory SolidWorks, ale nemáte přístup k plnému softwaru, je to skvělá volba.

Závěrem lze říci, že k otevření souborů Sldprt je zapotřebí SolidWorks nebo podobný software. Existují však i jiné přístupy, které lze použít pro přístup k souborům Sldprt a jejich čtení bez licence SolidWorks, například prohlížeč eDrawings Viewer nebo služby pro převod souborů. Pro práci se soubory Sldprt mohou uživatelé AutoCADu také prozkoumat zásuvné moduly třetích stran nebo konverzi souborů.

FAQ
Umí SolidWorks ukládat jako PDF?

SolidWorks skutečně umí ukládat soubory jako PDF. Níže uvedené kroky lze použít k uložení souboru SolidWorks jako PDF:

Začněte otevřením dokumentu SolidWorks, který chcete převést do formátu PDF. 2. Z nabídky v levém horním rohu okna SolidWorks vyberte položku „File“ (Soubor). 3. Z rozevírací nabídky vyberte „Save As“ (Uložit jako) a poté „PDF“ jako formát souboru. 4. Vyberte umístění v počítači, kam chcete soubor PDF uložit. 5. Chcete-li soubor uložit jako PDF, klepněte na možnost „Uložit“.

Soubor SolidWorks můžete rychle uložit jako PDF pro sdílení a čtení podle těchto jednoduchých kroků.

Jak otevřu SolidWorks na svém notebooku?

Tyto kroky by vám měly pomoci spustit SolidWorks na vašem notebooku: Nejprve se ujistěte, že je SolidWorks na vašem notebooku nastaven. Pokud ne, získejte jej z oficiálních webových stránek SolidWorks a nainstalujte jej.

2. Po instalaci programu SolidWorks dvakrát klikněte na ikonu aplikace SolidWorks na pracovní ploše nebo v nabídce Start. Poté se otevře okno aplikace SolidWorks a zobrazí se vám řada možností a funkcí. 4. Pokud používáte SolidWorks poprvé, můžete být požádáni o aktivaci programu. Chcete-li proces aktivace dokončit, dodržujte pokyny na obrazovce. 5. Po úspěšném spuštění programu SolidWorks můžete buď spustit zcela nový projekt, nebo otevřít již existující projekt. Konkrétní projekt otevřete volbou „Open“ z nabídky „File“ (Soubor) v levém horním rohu okna aplikace. Alternativně můžete na klávesnici stisknout klávesovou zkratku „Ctrl + O“. V dialogovém okně „Otevřít“ přejděte na místo v notebooku, kde je uložen soubor SolidWorks (soubor sldprt).

7. Po výběru požadovaného souboru sldprt klikněte na tlačítko „Otevřít“. Po otevření vybraného souboru SolidWorks aplikací můžete návrh zobrazit, upravovat a pracovat na něm.

Abyste předešli ztrátě jakýchkoli úprav, nezapomeňte svůj postup vždy rutinně ukládat.

Jak převést Sldprt do STL?

Při převodu souboru Sldprt na STL můžete dodržet následující jednoduché postupy: 1. Spusťte SolidWorks a otevřete soubor Sldprt. 2. Po otevření souboru vyberte z nabídky „File“ (Soubor) možnost „Save As“ (Uložit jako). 3. V rozevírací nabídce v dialogovém okně „Uložit jako“ vyberte jako typ souboru „STL“. 4. Určete název a umístění, kam chcete konvertovaný soubor uložit.

5. Chcete-li zahájit proces převodu, klikněte na tlačítko „Save“ (Uložit). 6. V dialogovém okně „Options“ (Možnosti) zvolte preferované rozlišení kliknutím na tlačítko „OK“.

Soubor Sldprt bude poté programem SolidWorks převeden do formátu STL, který se často používá pro 3D tisk a další aplikace. Po dokončení převodu získáte soubor STL, který lze otevřít v různých programech nebo použít pro 3D tisk.