Jednotka DVD se nezobrazuje ve správci zařízení Windows 7

Jak otevřít DVD mechaniku?
Při vypnutím počítače vložte rovný kus kancelářské sponky do otvoru a jemně zatlačte. Mechanika by se nyní měla pomalu otevřít. Nyní jemně dvířka mechaniky vytáhněte. Pokud to nepůjde, pak je s nejvyšší pravděpodobností v mechanice disk špatně umístěn.
Další informace najdete na www.pcworld.cz

Nejste sami, kdo má problém s tím, že se ve správci zařízení v počítači s Windows 7 nezobrazuje jednotka DVD. Problémy s ovladači, hardwarem nebo úpravy nastavení systému jsou jen některé příčiny tohoto problému. V tomto příspěvku si povíme o možných příčinách tohoto problému a nabídneme opravu chybějící jednotky DVD ve Správci zařízení.

Jak mohu ve Správci zařízení přidat jednotku DVD?

Než se pustíte do řešení, je nezbytné pochopit, jak přidat jednotku DVD do Správce zařízení. Zde najdete podrobné vysvětlení, jak toho dosáhnout:

1. Chcete-li spustit dialogové okno Spustit, stiskněte klávesy Windows + R. 2. Klepněte na tlačítko Spustit. Do pole zadejte příkaz „devmgmt.msc“ a stiskněte klávesu Enter. Poté se zobrazí Správce zařízení. 3. V okně Správce zařízení vyberte z panelu nabídek kartu „Akce“. 4. V rozevíracím seznamu vyberte možnost „Scan for hardware changes“ (Prověřit změny hardwaru). 5. V tomto okamžiku systém Windows vyhledá všechna nedávno vložená zařízení, včetně jednotky DVD. Pokud je jednotka DVD rozpoznána, zobrazí se v okně Správce zařízení.

Jak mohu v systému Windows 7 povolit jednotku CD/DVD?

Vaše jednotka DVD může být zakázána, pokud není viditelná ve Správci zařízení. Chcete-li ji aktivovat, proveďte následující akce: 1. Spusťte Správce zařízení provedením předchozích pokynů. V okně Správce zařízení rozbalte kategorii „Jednotky DVD/CD-ROM“. 3. V kontextové nabídce vyberte z nabídky pravého tlačítka myši položku „Enable“ (Povolit) a klikněte na jednotku DVD, která není viditelná. Pokud je jednotka již aktivována, zobrazí se možnost „Zakázat“. 4. Po povolení jednotky DVD zavřete Správce zařízení a poté zkontrolujte, zda je nyní viditelná.

Proč není ve Správci zařízení zobrazena jednotka DVD CD-ROM?

Příčin, proč se jednotka DVD nezobrazuje ve Správci zařízení, může být celá řada. Mezi typické příčiny patří např:

1. Problémy s ovladači: Jednotka DVD může ze Správce zařízení zmizet kvůli zastaralým nebo nekompatibilním ovladačům. Potíže s hardwarem: Systém ji nemusí detekovat kvůli vadným kabelům, nedbalému připojení nebo poškozené jednotce DVD. 3. Změny v systému: Některé úpravy systému, například nedávná instalace nebo aktualizace softwaru, mohou vést k nekompatibilitě a způsobit, že jednotka DVD zmizí ze Správce zařízení. Jak lze opravit poškozenou jednotku DVD?

Chcete-li obnovit ztracenou jednotku DVD ve Správci zařízení, vyzkoušejte tyto opravy:

Aktualizujte nebo přeinstalujte ovladače jednotky DVD tak, že navštívíte webové stránky výrobce a stáhnete nejnovější verze. Nainstalujte je a poté zkontrolujte ve Správci zařízení, zda je jednotka uvedena v seznamu. 2. Ověřte připojení: Zkontrolujte, zda jsou kabely připojující jednotku DVD k základní desce pevně připevněny. V případě potřeby experimentujte s různými kabely a porty. 3. Ověřte napájení: Zkontrolujte, zda je jednotka DVD dostatečně napájena. Pokud je připojena k napájecímu kabelu, ověřte, zda je správně zapojena. 4. Zkontrolujte, zda nedošlo ke změnám hardwaru: Otevřete Správce zařízení a výběrem možnosti „Hledat změny hardwaru“ nechte systém Windows vyhledat chybějící jednotku DVD. 5. Ověřte, zda nedošlo k nesrovnalostem: Ve Správci zařízení hledejte žluté otazníky nebo vykřičníky. Chcete-li odstranit případné konflikty, klikněte pravým tlačítkem myši na postižené zařízení a zvolte „Aktualizovat ovladač“.

Závěrem lze říci, že může být nepříjemné, když jednotka DVD ve Windows 7 není viditelná ve Správci zařízení. Pokud však budete postupovat podle pokynů v tomto příspěvku, měli byste být schopni problém vyřešit a jednotku DVD restartovat.

FAQ
Podporuje systém Windows 7 jednotku DVD?

Systém Windows 7 skutečně podporuje jednotky DVD. Operační systém normálně podporuje a rozpoznává jednotky DVD bez potřeby dalších ovladačů. Za výjimečných okolností se však může stát, že se jednotka DVD ve Správci zařízení nezobrazí.

Jak povolím svou jednotku DVD?

Níže uvedené metody by vám měly umožnit povolit jednotku DVD v systému Windows 7: 1. Otevřete „Ovládací panely“ klepnutím na tlačítko „Start“. 2. V Ovládacích panelech vyberte položku nabídky „Systém a zabezpečení“. 3. V nabídce „Systém“ vyberte položku „Správce zařízení“. 4. V okně Správce zařízení vyhledejte kategorii „Jednotky DVD/CD-ROM“ a kliknutím na malou šipku vedle ní rozbalte seznam. 5. Pravým tlačítkem myši klikněte na název jednotky DVD a v rozevírací nabídce vyberte možnost „Enable“ (Povolit). Zavření Správce zařízení a restartování počítače jsou kroky 6 a 7.

Po restartu by měla být vaše jednotka DVD aktivní a viditelná v Průzkumníku Windows a Správci zařízení. Pokud problém přetrvává, bude možná nutné aktualizovat ovladače jednotky DVD nebo vyřešit případné problémy s hardwarem.

Proč můj počítač nečte disk DVD?

Počítač nemusí číst disk DVD z několika důvodů. Zde je několik možných důvodů: 1. Problémy s ovladači: Je možné, že v jednotce DVD nejsou nahrány potřebné ovladače nebo že ovladače, které tam jsou, jsou poškozené nebo zastaralé. 2. Problémy s hardwarem: Samotná jednotka DVD může být nefunkční nebo fyzicky poškozená. Na vině může být uvolněný spoj nebo problém s laserovou čočkou. 3. Problémy s kompatibilitou: Disk DVD, který se pokoušíte přečíst, nemusí být vhodný pro vaši jednotku DVD. Například vaše jednotka nebude schopna přečíst disk DVD-R, pokud podporuje pouze disk DVD+R a vy používáte disk DVD-R. V případě, že jednotka podporuje pouze disk DVD+R, nebude schopna přečíst disk DVD-R.

4. Nastavení regionu: Některé disky DVD jsou regionálně uzamčeny, což znamená, že je mohou přehrávat pouze DVD mechaniky s příslušným nastavením regionu. Pokud je DVD disk z jiného regionu než vaše DVD mechanika, nebude rozpoznán. 5. Nekompatibilita softwaru: Některé softwarové programy, zejména ty, které se týkají vypalování disků CD/DVD nebo virtuálních jednotek, mohou bránit provozu jednotky DVD. Pro odstranění problému se můžete pokusit provést následující akce:

1. Zkontrolujte správce zařízení: V systému Windows přejděte do Správce zařízení a zjistěte, zda je v něm jednotka DVD uvedena. Pokud ovladače chybí, zkuste je aktualizovat nebo přeinstalovat. 2. Ověřte fyzická připojení: Zkontrolujte, zda jsou kabely připojující jednotku DVD k základní desce bezpečně upevněny. Abyste zajistili bezpečné připojení, může být nutné je odpojit a znovu připojit.

3. Vyčistěte jednotku DVD: Prach nebo nečistoty na čočce laseru jednotky DVD mohou bránit čtení disků. K vyčištění čočky použijte sadu na čištění DVD nebo měkký hadřík. Vyzkoušejte s jinými disky DVD, abyste zjistili, zda je problém v konkrétním disku nebo v samotné jednotce.

4. Pokud se jiné disky DVD přehrávají bez problémů, může být chyba v samotném disku. 5. Zkontrolujte nastavení regionu: Pokud DVD pochází z jiného regionu, můžete upravit nastavení regionu jednotky DVD tak, aby odpovídalo disku. Prozatím vypněte veškerý software, který by byl s jednotkou DVD nekompatibilní, například software virtuální jednotky nebo software pro vypalování disků CD/DVD. Po restartování počítače zkontrolujte, zda je nyní jednotka DVD rozpoznána.

Pokud žádná z těchto oprav nebyla úspěšná, může se jednat o hardwarový problém s jednotkou DVD. Za takových okolností se doporučuje vyhledat odbornou pomoc nebo uvažovat o výměně jednotky.