Jak pomáhá beztřídní směrování mezi doménami omezit plýtvání IP adresami?

Technika používaná v adresování pomocí internetového protokolu (IP) k efektivnějšímu přidělování a údržbě IP adres se nazývá Classless Inter-Domain Routing (CIDR). Díky větší flexibilitě při přidělování bloků adres, optimalizaci distribuce adres a minimalizaci celkové velikosti směrovacích tabulek přispívá CIDR k minimalizaci plýtvání IP adresami. V tomto článku se budeme zabývat výhodami CIDR, způsoby snižování plýtvání IP adresami, výhodami beztřídního adresování a výhodami přijetí CIDR.

Ve srovnání s dříve převládajícím systémem adresování bez tříd má CIDR řadu výhod. V třídním systému byly adresy IP rozděleny do předem určených bloků nazývaných třídy (A, B a C). Každá třída měla stanovený počet síťových a hostitelských bitů, což často vedlo k neefektivnímu přidělování adres. Například síť třídy C měla vždy 24 síťových bitů bez ohledu na to, kolik hostitelů bylo ve skutečnosti potřeba. Z tohoto důvodu přicházelo mnoho IP adres nazmar, zejména u podniků, které potřebovaly menší sítě.

Na druhou stranu CIDR umožňuje přesnější přidělování IP adres. Správci sítí nyní mohou díky CIDR přidělovat IP adresy podle skutečných požadavků a neomezovat se předem určenými bloky. Díky CIDR může společnost požádat o blok IP adres, který přesně odpovídá jejím potřebám, a lépe tak využít dostupný adresní prostor. Díky menšímu počtu nevyužitých nebo nedostatečně využitých adres snižuje tato flexibilita plýtvání IP adresami.

CIDR také zavedl maskování podsítě s proměnlivou délkou (VLSM), které ještě více snižuje plýtvání IP adresami. Na základě počtu hostitelů potřebných v každé podsíti umožňuje VLSM správcům sítě rozdělit blok adres IP na podsítě proměnlivé velikosti. Tato technika přidělování adres zajišťuje, že podniky používají pouze takový počet adres, který je potřebný pro jejich konkrétní síťové segmenty, a zamezuje tak nehospodárnému přidělování velkých bloků adres.

Výhody CIDR a beztřídního adresování přesahují rámec efektivního rozdělování adres. Pomáhají také snížit velikost směrovacích tabulek, což zvyšuje efektivitu směrování v síti. Jak přibývalo sítí v internetu, směrovací tabulky v systému třídního adresování se podstatně zvětšovaly. To bylo způsobeno rigiditou třídního adresování, které přidělovalo značné bloky adres různým organizacím, což vedlo ke značnému počtu jedinečných tras.

Směrovací tabulky lze pomocí CIDR podstatně zmenšit. Správci sítí mohou díky větší flexibilitě přidělování adres pomocí CIDR kombinovat menší bloky adres do větších. Díky této agregaci se sníží počet různých tras ve směrovacích databázích a zjednoduší se postup směrování. Menší směrovací tabulky vedou k rychlejšímu a efektivnějšímu směrování, což zmírňuje přetížení sítě a zvyšuje celkový výkon.

Závěrem lze říci, že beztřídní mezidoménové směrování (CIDR) má zásadní význam pro snížení plýtvání IP adresami. Díky větší flexibilitě při rozdělování adres umožňuje CIDR organizacím rozdělovat adresy v souladu s jejich jedinečnými požadavky, čímž se snižuje plýtvání. Rozdělením bloků adres IP do podsítí různých velikostí maskování podsítí s proměnlivou délkou (VLSM), které je vlastností CIDR, dále zlepšuje přidělování adres. Kromě toho umožňuje CIDR správcům sítě kombinovat menší adresní bloky pro rychlejší a efektivnější směrování, což přispívá ke snížení velikosti směrovacích tabulek. CIDR a beztřídní adresování přináší řadu výhod pro správu IP adres a směrování sítí, což zvyšuje celkovou efektivitu a dlouhodobou životaschopnost internetu.

FAQ
Proč je CIDR užitečný?

Díky efektivnímu rozdělení a využití adresního prostoru pomáhá CIDR neboli Classless Inter-Domain Routing eliminovat plýtvání IP adresami.

IP adresy se dříve přidělovaly podle stanovených, předem definovaných tříd adres (třída A, B, C atd.), což často vedlo k neefektivnímu využívání a plýtvání IP adresami. Každá třída měla pevný počet adres bez ohledu na skutečný počet hostitelů potřebných v síti, což vedlo k tomuto plýtvání.

Přizpůsobivější a škálovatelnější metodu přidělování IP adres nabídl systém CIDR. Umožňuje rozdělování masek podsítí s proměnnou délkou (VLSM), což správcům sítí umožňuje rozdělovat IP adresy v přesnějších blocích podle skutečného počtu potřebných hostitelů. Díky granularitě lze adresy IP využívat efektivněji a s menší spotřebou adresního prostoru.

CIDR navíc umožňuje supernetting, což je spojení několika menších bloků IP adres do větších. Díky této agregaci je ve směrovacích tabulkách internetu potřeba méně směrovacích záznamů, směrování je efektivnější a světová směrovací infrastruktura je lépe škálovatelná.

Závěrem lze říci, že CIDR je přínosný, protože umožňuje efektivnější přidělování a využívání adres IP, minimalizuje plýtvání a zvyšuje škálovatelnost a výkonnost internetu.

Která z následujících možností je výhodou CIDR?

Výhodou CIDR (Classless Inter-Domain Routing) je minimalizace plýtvání IP adresami.

Jakou výhodu má síť CIDR?

Výhoda sítě CIDR (Classless Inter-Domain Routing) spočívá v její schopnosti efektivního přidělování a využívání adres IP, což snižuje plýtvání. CIDR umožňuje podnikům využívat jen takový počet adres, který skutečně potřebují, a to rozdělením bloků adres IP do menších, lépe přizpůsobitelných podsítí. Dřívější třídní adresovací schéma naproti tomu rozdělovalo IP adresy do bloků pevné velikosti podle tříd (A, B a C) bez ohledu na skutečné požadavky na spotřebu. Využití CIDR umožňuje správcům sítí přidělovat IP adresy přesnějším a efektivnějším způsobem, což snižuje plýtvání IP adresami a maximalizuje využití dostupného adresního prostoru.