Excel Solver. Výkonný nástroj pro optimalizaci

How do I get the Solver function in Excel?
Load the Solver Add-in in Excel

  1. In Excel 2010 and later, go to File > Options. …
  2. Click Add-Ins, and then in the Manage box, select Excel Add-ins.
  3. Click Go.
  4. In the Add-Ins available box, select the Solver Add-in check box, and then click OK.
Další informace najdete na support.microsoft.com

Nejdříve k věci: Běžně používaný tabulkový procesor Excel má spoustu možností, které mohou pomoci při analýze dat a rozhodování. Jedním takovým silným nástrojem je Excel Solver, který je vytvořen za účelem nalezení nejlepší odpovědi na náročné otázky. V tomto příspěvku se budeme zabývat funkcemi nástroje Excel Solver a také jeho nevýhodami, možností použití více řešení a dvou proměnných. Objasníme si také, zda je Excel Solver typem lineárního programování.

Jak řešitel Excelu funguje?

Doplňkový nástroj Excel Solver využívá matematické optimalizační strategie k určení ideální odpovědi na zadaný problém. Funguje tak, že mění hodnoty podmnožiny buněk (označovaných jako výběrové proměnné) s cílem minimalizovat nebo maximalizovat objektivní funkci při dodržení souboru omezení.

Před použitím nástroje Excel Solver je třeba definovat rozhodovací proměnné, cílovou funkci, která má být optimalizována, a všechny požadavky, které musí být splněny. Rozhodovací proměnné mohou zastupovat různé faktory nebo částky, které chcete optimalizovat, například alokace zdrojů, výše investic nebo míry produkce.

Excel Solver používá iterační metodu k testování různých kombinací hodnot rozhodovacích proměnných a po nastavení problému posuzuje jejich vliv na účelovou funkci. Takto postupuje, dokud nenajde nejlepší odpověď nebo nenarazí na bod zastavení. Omezení programu Excel Solver jsou následující: Excel Solver je silný nástroj, ale má určité nevýhody. Především nemusí vždy určit globální optimální řešení, zejména u složitých problémů s nelineárními účelovými funkcemi a četnými lokálními optimy. Aby bylo jisté, že Solver pravděpodobně konverguje k požadovanému optimálnímu řešení, je nezbytné pečlivě analyzovat formulaci problému a omezení.

Za druhé, řešení složitých problémů s velkým množstvím rozhodovacích proměnných a omezení může nástroji Excel Solver trvat dlouho. Rozsah problému zvyšuje výpočetní složitost a v důsledku toho se může výkonnost nástroje Solver drasticky snížit.

Excel Solver je schopen zobrazit více řešení.

Excel Solver ve výchozím nastavení odhalí pouze jedno optimální řešení. Za určitých okolností však může existovat více řešení, která dávají stejnou hodnotu účelové funkce. Bohužel Excel Solver postrádá vestavěnou funkci pro rozpoznání a zobrazení více řešení. I když existuje více řešení se stejnou ideální hodnotou, nabídne pouze jedno.

Použití Řešitele Excelu se dvěma proměnnými:

Problémy s libovolným počtem volitelných proměnných, včetně dvou proměnných, lze optimalizovat pomocí nástroje Excel Solver. Aby bylo možné použít Solver se dvěma proměnnými, musí být rozhodovací proměnné definovány ve dvou různých buňkách a účelová funkce a omezení musí být vhodně nakonfigurovány.

Představte si, že máte dvě proměnné, X a Y, a že vaším cílem je maximalizovat účelovou funkci Z = 2X + 3Y při dodržení omezení 3X + 2Y 10 . Nastavením nástroje Solver tak, aby splňoval toto omezení a zároveň upravoval hodnoty X a Y, by se maximalizovala hodnota Z.

Programování v aplikaci Excel Řešitel je lineární?

Excel Solver si poradí s lineárními i nelineárními optimalizačními úlohami a neomezuje se pouze na úlohy lineárního programování. Problémy s lineárními účelovými funkcemi a omezeními se označují jako problémy lineárního programování. V těchto situacích může Solver efektivně používat techniky lineárního programování k odhalení nejlepšího řešení.

Pokud cílová funkce nebo omezení zahrnují nelineární vztahy, může Solver řešit i nelineární optimalizační problémy. Za těchto okolností používá Solver k hledání nejlepšího řešení sofistikovanější optimalizační techniky. Závěrečný verdikt:

Excel Silný nástroj s názvem Solver využívá matematické optimalizační metody k nalezení nejlepších odpovědí na náročné otázky. Solver může být užitečným nástrojem pro činnosti zahrnující rozhodování a optimalizaci, i když může mít limity z hlediska zpracování rozsáhlých problémů a hledání globálních optimálních řešení. Nástroj Solver můžete využít ke zlepšení svých dovedností v oblasti analýzy dat a rozhodování v aplikaci Excel, pokud si budete vědomi jeho omezení, toho, jak dokáže zobrazit různá řešení a jak jej používat se dvěma proměnnými.

FAQ
Je Excel Solver strojové učení?

Excel Solver však není považován za strojové učení. Aplikace Microsoft Excel je dodávána s robustním optimalizačním nástrojem nazvaným Excel Solver. Slouží k určení nejlepšího řešení matematických modelů a problémů, včetně celočíselného, nelineárního a lineárního programování. Excel Solver postrádá schopnost učit se z dat nebo provádět předpovědi, na rozdíl od strojového učení, které využívá algoritmy, jež dokáží obojí. Místo toho se zaměřuje na identifikaci ideálního řešení pro konkrétní soubor omezení a cílů.

S kolika buňkami si Solver poradí?

Řešitel Excel dokáže zpracovat až 200 buněk s výběrovou proměnnou.

Jaké jsou výhody nástroje Solver v aplikaci Excel?

Použití nástroje Solver v aplikaci Excel má mnoho výhod. Zde je několik významných výhod: 1. Optimalizace: Řešitel umožňuje uživatelům za určitých omezení maximalizovat nebo minimalizovat určitou účelovou funkci a získat tak nejlepší řešení složitého problému. V řadě oblastí, včetně řízení dodavatelského řetězce, financí, plánování výroby a rozvrhování, to může pomoci k lepšímu rozhodování a vyšší efektivitě. Flexibilita: Řešitel v Excelu poskytuje širokou škálu konfigurovatelných parametrů a omezení, což uživatelům umožňuje modelovat a řešit různé optimalizační problémy. Jedná se o flexibilní nástroj, který lze použít v řadě situací, protože si poradí s problémy lineárního, nelineárního i celočíselného programování.

3. Uživatelsky přívětivé rozhraní: Uživatelsky přívětivé rozhraní programu Solver in Excel usnadňuje nastavení a řešení optimalizačních problémů. Cílovou funkci, omezení a proměnné mohou uživatelé snadno definovat a Solver se postará o zbytek.

4. Rychlé výsledky: Řešitel Excelu nabízí rychlé výsledky, což uživatelům umožňuje rychle analyzovat různé scénáře a posoudit účinky změny proměnných nebo omezení. Provádění moudrých výběrů a hledání nejlepších možností je díky tomu snazší. Analýza citlivosti: Další funkcí nástroje Solver v aplikaci Excel je analýza citlivosti, která uživatelům umožňuje pochopit, jak změny proměnných nebo omezení ovlivní nejlepší řešení. To pomáhá pochopit nuance problému a jeho citlivost na různé proměnné.

Celkově je Řešitel v aplikaci Excel silným optimalizačním nástrojem, který poskytuje přizpůsobivost, jednoduchost, rychlé výsledky a pronikavé informace prostřednictvím analýzy citlivosti. Může výrazně zlepšit rozhodovací postupy a zvýšit efektivitu v nejrůznějších oblastech.