Zabezpečení bezdrátové sítě Netgear. Nejlepší postupy a možnosti

Jak skrýt Wi-Fi síť?
Pokud ale chcete zvýšit svou bezpečnost, můžete název své Wi-Fi skrýt před nezvanými zraky – zjednodušeně by se dalo říci, že Wi-Fi, která není veřejně vidět, není tolik ohrožená. V nastavení svého routeru klikněte na sekci SSID, kde kromě možnosti přejmenování najdete také možnost skrytí názvu vaší Wi-Fi.
Další informace najdete na uvtnet.cz

Pro budování bezdrátových sítí v domácnostech a firmách používá mnoho lidí směrovače Netgear. Pokud však nejsou řádně zabezpečeny, mohou být zranitelné vůči bezpečnostním hrozbám stejně jako jakákoli jiná bezdrátová síť. V tomto příspěvku budou vysvětleny bezpečnostní funkce nabízené společností Netgear, optimální nastavení zabezpečení pro směrovače Netgear a několik metod zabezpečení bezdrátových sítí.

Jaké nastavení zabezpečení směrovače Netgear je nejlepší?

Výběr správné možnosti zabezpečení je pro ochranu směrovače Netgear zásadní. Nejvíce navrhovanou a bezpečnou alternativou je Wi-Fi Protected Access 2 with Pre-Shared Key (WPA2-PSK). Zařízení tento šifrovací protokol hojně využívají a nabízí vysoké zabezpečení. Zadejte IP adresu směrovače do webového prohlížeče a vstupte do jeho nastavení, poté přejděte na kartu zabezpečení bezdrátového připojení a povolte protokol WPA2-PSK. Poté můžete zvolit možnost WPA2-PSK a zadat bezpečné, jedinečné heslo.

Jsou směrovače Netgear bezpečné?

Ano, směrovače Netgear mají zabudované funkce zabezpečení, které pomáhají chránit vaši bezdrátovou síť. Mezi tyto vlastnosti patří šifrování sítě, brány firewall a řízení přístupu. Směrovače Netgear navíc často dostávají aktualizace firmwaru, které opravují všechny známé bezpečnostní chyby. Pro zvýšení bezpečnosti vaší sítě je nezbytné se ujistit, že jsou tyto bezpečnostní funkce správně nakonfigurovány a jsou aktuální.

Přijal Netgear protokol WPA?

Směrovače Netgear podporují šifrovací protokol WPA (Wi-Fi Protected Access). Protokol WPA byl vyvinut jako náhrada zastaralého systému WEP (Wired Equivalent Privacy), u kterého se ukázaly závažné bezpečnostní nedostatky. Pro vyšší zabezpečení se však obvykle doporučuje používat sofistikovanější šifrovací protokol WPA2.

Jaká tři opatření lze přijmout k zabezpečení bezdrátové sítě?

1. Používejte robustní šifrování. Jak již bylo řečeno, povolte ve směrovači Netgear šifrování WPA2-PSK. Tím si můžete být jisti, že síťový provoz je bezpečný a zabezpečený proti neoprávněnému přístupu. Ujistěte se, že jste pro svou síť zvolili silné heslo, které kombinuje velká a malá písmena, číslice a speciální znaky.

2. Upravte výchozí nastavení: Směrovače Netgear se často dodávají s výchozími názvy sítí (SSID) a přihlašovacími hesly. Tato výchozí nastavení okamžitě změňte, abyste zabránili nelegálnímu přístupu. Změňte výchozí uživatelské jméno a heslo pro rozhraní správce směrovače a vyberte charakteristický název sítě.

3. Povolte řízení přístupu k síti: Filtrování adres MAC (Media Access Control) je jedním z omezení přístupu, které můžete nakonfigurovat na směrovačích Netgear. Nelegálním zařízením můžete zabránit v připojení k síti zadáním adres MAC zařízení, kterým je to povoleno.

Závěrem lze říci, že zabezpečení bezdrátové sítě Netgear má zásadní význam pro zachování soukromí vašich připojení a ochranu vašich dat. Nebezpečí nežádoucího přístupu do sítě můžete výrazně snížit výběrem optimálního nastavení zabezpečení, využitím vestavěných funkcí zabezpečení a dodržováním osvědčených postupů. Nezapomeňte aktualizovat firmware směrovače a dávat pozor na nová bezpečnostní rizika nebo aktualizace Netgear.

FAQ
Jaká je nejbezpečnější metoda pro bezdrátovou síť?

Nejbezpečnější metodou pro bezdrátovou síť Netgear je použití šifrovacího protokolu WPA2-PSK (Wi-Fi Protected Access 2 with Pre-Shared Key). Díky šifrování dat přenášených přes síť a vyžadování hesla pro přístup nabízí tato technologie velké zabezpečení. Pro další zvýšení bezpečnosti se doporučuje zvolit robustní a výrazné heslo.

Jaký typ zabezpečení chci na svém směrovači?

Ve směrovači Netgear byste měli jako typ zabezpečení použít WPA2-PSK (Wi-Fi Protected Access 2 – Pre-Shared Key). Nejspolehlivějším a doporučeným protokolem zabezpečení pro bezdrátové sítě je WPA2-PSK. Kromě toho, že zajišťuje, aby se k vašemu směrovači mohla připojit pouze zařízení se správným předsdíleným klíčem, nabízí také šifrování, které chrání vaši síť před nelegálním přístupem.

Jakou úroveň zabezpečení mám použít pro Wi-Fi?

Pro ochranu vaší bezdrátové sítě Netgear se doporučuje používat WPA3 (Wi-Fi Protected Access 3), což je v současné době nejsilnější úroveň zabezpečení. V porovnání s WPA2 nabízí WPA3 robustnější šifrování a možnosti zabezpečení. Je důležité si uvědomit, že ne všechny miniaplikace a směrovače nyní podporují WPA3. Za těchto okolností můžete zvolit WPA2, které je stále považováno za bezpečné. Nedoporučujeme používat zastaralé a snadno prolomitelné bezpečnostní protokoly, jako je WEP (Wired Equivalent Privacy).