Jak funguje DHCP. A Comprehensive Guide to Dynamic Host Configuration Protocol

Co to je DHCP ak čemu slouží?
DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) je protokol pro automatickou konfiguraci, která se používá na sítích IP. Server DHCP může přiřazovat každému klientovi adresu IP a informuje klienty o IP serveru DNS a IP výchozí brány. Cached
Další informace najdete na www.asus.com

Nejdříve k věci: Pro hladký chod počítačových sítí v dnešním propojeném světě je zásadní. Přidělování IP adres zařízením je jednou ze základních součástí konfigurace sítě. V této situaci se používá protokol DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). Síťovým zařízením jsou automaticky přidělovány IP adresy a další parametry nastavení sítě pomocí protokolu pro správu sítě známého jako DHCP. V tomto článku se budeme zabývat fungováním protokolu DHCP, včetně toho, jakým způsobem vybírá adresu IP, jak funguje vysílání DHCP, jaké verze protokolu IP podporuje a jaké jsou tři součásti protokolu DHCP.

Jak DHCP vybírá adresu IP Zprávu DHCP Discover odesílá nové síťové zařízení za účelem získání adresy IP. Tuto zprávu vysílají všechna zařízení připojená k síti. Tato zpráva je doručena serveru DHCP, který má na starosti přidělování IP adres, a ten odpoví nabídkou DHCP Offer. V nabídce je uvedena serverem doporučená IP adresa pro zařízení. Server může mít k dispozici výběr IP adres. Za účelem přijetí dodané IP adresy zařízení následně odešle požadavek DHCP. Zařízení pak dostane tuto IP adresu poté, co server potvrdí požadavek zprávou DHCP Acknowledge. Jak funguje vysílání DHCP:

Mechanismus vysílání DHCP je klíčovou součástí komunikace DHCP. Zařízení vysílá zprávu do místní sítě, když potřebuje adresu IP. Tato vysílací zpráva je odeslána všem uzlům sítě, protože její cílová adresa je 255.255.255.255. Servery DHCP však lze nastavit tak, aby naslouchaly výhradně zprávám broadcast v určitých segmentech nebo podsítích sítě. To zvyšuje bezpečnost a zároveň snižuje síťový provoz. DHCP pro IPv4 nebo IPv6: Vzhledem k tomu, že IPv4 je nejrozšířenější verzí IP, byl DHCP vytvořen především pro ni. Podporována je také nejnovější verze protokolu IP, IPv6. Oproti IPv4 poskytuje IPv6 podstatně větší adresní prostor a lepší funkce. Protokol DHCP pro IPv6 (DHCPv6) funguje podobně jako protokol DHCP pro IPv4, liší se pouze několika formáty zpráv a možnostmi konfigurace. Automatické přidělování adres IPv6 a další možnosti konfigurace specifické pro IPv6 umožňuje protokol DHCPv6.

Tři prvky protokolu DHCP jsou: Server DHCP, klient DHCP a přenosový agent DHCP jsou tři základní části protokolu DHCP. Za správu distribuce IP adres a dalších parametrů konfigurace sítě odpovídá server DHCP. Ten odpovídajícím způsobem odpovídá na zprávy DHCP, které dostává od klientů. Stroj, který žádá server DHCP o přidělení adresy IP, se nazývá klient DHCP. Aby zjistil dostupné IP adresy a projednal jejich pronájem, odesílá zprávy DHCP. Pokud je třeba přenášet zprávy DHCP mezi jinými sítěmi, používá se volitelná komponenta DHCP relay agent. Umožňuje, aby protokol DHCP fungoval v různých segmentech sítě tím, že předává zprávy mezi klientem a serverem. Závěrečný verdikt:

Protokol DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol), který automatizuje vydávání IP adres a dalších konfiguračních parametrů, je nezbytný pro správu sítě. Správci sítí mohou zajistit efektivní a snadnou konfiguraci sítě tím, že pochopí, jak protokol DHCP funguje, včetně toho, jak vybírá IP adresu, jak funguje vysílání DHCP, jaké verze IP podporuje a jaké jsou jeho tři základní součásti. DHCP usnadňuje a zpříjemňuje přidělování IP adres v malých i velkých sítích.

FAQ
Vyžaduje DHCP výměnu 4 paketů?

Ano, často je vyžadován handshake DHCP, výměna 4 paketů. Během této výměny klient odešle paket DHCP discover a vyhledá server DHCP. Klient pak dostane od serveru dostupnou IP adresu prostřednictvím paketu DHCP offer. Tuto nabídku klient přijme prostřednictvím paketu DHCP request. Server poté odešle potvrzovací paket DHCP, aby ověřil, že klientovi byla skutečně přidělena IP adresa.

Kolik IP adres má DHCP?

Pro DHCP není stanoveno žádné množství IP adres. Konfigurace a velikost fondu adres IP nastavená správcem sítě určuje, kolik adres IP může DHCP přidělit. Prostřednictvím protokolu DHCP lze spravovat a přidělovat omezený rozsah IP adres pro malé sítě a velký rozsah pro větší sítě.

Přiděluje DHCP automaticky IP?

Ano, zařízení v síti dostávají IP adresy automaticky díky protokolu DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol). Připojené zařízení odešle požadavek DHCP serveru DHCP, který připojenému zařízení přidělí dostupnou IP adresu. Tím, že tato automatická metoda odstraňuje nutnost ručního přidělování IP adres, přispívá ke zjednodušení procesu konfigurace sítě.