Využití síly. Průvodce používáním Thunderboltu

What is that Thunderbolt port?
Thunderbolt is a hardware standard that enables peripheral devices (external hard drives and mobile phones) to connect to a PC. Intel and Apple worked on it together to make it. There are different versions of Thunderbolt, and the speed at which data is transferred is getting better and better with each new version.
Další informace najdete na www.anker.com

Co přesně je Thunderbolt a jak funguje? Vysokorychlostní vstupně-výstupní (I/O) technologii nazvanou Thunderbolt vytvořily ve spolupráci společnosti Intel a Apple. Podporuje velké množství periferií, včetně externích pevných disků, displejů a zvukových rozhraní, a umožňuje bleskurychlý přenos dat. Thunderbolt nabízí uživatelům flexibilní a výkonné řešení připojení díky spojení výhod rozhraní DisplayPort a PCI Express (PCIe) do jediného rozhraní. Jak Thunderbolt funguje? Thunderbolt využívá v rámci jediného připojení rozhraní PCIe a DisplayPort. Technologie nabízí dva kanály, z nichž každý má maximální rychlost přenosu dat 20 gigabitů za sekundu (Gb/s). Současné využití těchto kanálů efektivně vede k celkové šířce pásma až 40 Gb/s.

Thunderbolt má specializovaný řídicí čip, který monitoruje tok dat a stará se o konverzi signálů PCIe a DisplayPort, aby mohl pracovat tak vysokou rychlostí. Díky rychlému přenosu dat, minimální latenci a možnostem zobrazení ve vysokém rozlišení je rozhraní Thunderbolt schopno poskytnout tyto výhody. Jak mohu Thunderbolt využít ve svém počítači? Abyste mohli Thunderbolt v počítači používat, musíte mít nejprve počítač s portem Thunderbolt. Připojení Thunderbolt 3, které využívá konektor USB-C, je přítomno ve většině současných notebooků a stolních počítačů. Je však nutné si uvědomit, že ne všechny konektory USB-C umožňují připojení Thunderbolt. Chcete-li zajistit kompatibilitu s rozhraním Thunderbolt, nezapomeňte zkontrolovat specifikace svého počítače nebo se obraťte na jeho výrobce.

Použití rozhraní Thunderbolt je jednoduché, jakmile máte zařízení podporující rozhraní Thunderbolt a kompatibilní konektor. Jednoduše připojte zařízení k portu Thunderbolt počítače pomocí kabelu Thunderbolt. Pro odlišení od běžných kabelů USB-C jsou kabely Thunderbolt na štítku zpravidla označeny emblémem blesku.

Počítač by měl zařízení Thunderbolt rozpoznat ihned po připojení. Připojená zařízení Thunderbolt pak lze konfigurovat a spravovat pomocí nastavení operačního systému nebo speciálního softwaru, který poskytl výrobce zařízení.

Je rozhraní Thunderbolt kompatibilní s USB-C?

Odpověď zní, že porty Thunderbolt fungují s USB-C. To znamená, že zatímco připojení zařízení USB-C k portu Thunderbolt je možné, opačně to neplatí. Thunderbolt je robustnější a flexibilnější volbou připojení než běžné USB-C, protože poskytuje více funkcí a rychlejší přenos dat.

Je však důležité mít na paměti, že ne všechny kabely USB-C umožňují připojení Thunderbolt. Větší rychlost přenosu dat a možnosti napájení technologie Thunderbolt zvládají především kabely Thunderbolt. Ačkoli jiné kabely USB-C mohou být kompatibilní se zařízeními Thunderbolt, pro dosažení nejlepších výsledků se doporučuje používat autorizované kabely Thunderbolt.

Souhrnně lze říci, že Thunderbolt je výkonná technologie, která nabízí rychlý přenos dat a řadu síťových možností. Uživatelé mohou k portům Thunderbolt připojit celou řadu zařízení a využívat jejich pozoruhodný výkon. Thunderbolt představuje spolehlivou a efektivní možnost, ať už jste kreativní profesionál, který potřebuje rychlý přenos dat pro obrovské soubory, nebo uživatel, který chce připojit několik zařízení.

FAQ
Je Thunderbolt USB-C?

Je pravda, že rozhraní Thunderbolt využívá technologii USB-C. Port USB-C slouží jako fyzický konektor pro Thunderbolt 3, nejnovější verzi rozhraní Thunderbolt. Jinými slovy, zařízení, která podporují Thunderbolt 3, lze připojit k portům USB-C a naopak. Je důležité si uvědomit, že ne všechny porty USB-C mohou sloužit jako připojení Thunderbolt, protože Thunderbolt vyžaduje další hardware a podporu dodavatele.

Mohu připojit USB-C k Thunderboltu?

Zařízení USB-C lze připojit k portu Thunderbolt, ano. Kabely a periferní zařízení USB-C můžete připojit a používat se zařízeními podporujícími rozhraní Thunderbolt, protože porty Thunderbolt jsou vyrobeny pro spolupráci se zařízeními USB-C. Je však nutné mít na paměti, že ne všechna připojení USB-C mohou podporovat rozhraní Thunderbolt.

Můžete připojit USB k Thunderboltu?

Zařízení USB můžete k portům Thunderbolt připojit, ano. Zpětná kompatibilita portů Thunderbolt umožňuje, aby podporovaly i zařízení USB. Thunderbolt používá stejný fyzický konektor jako USB-C, což to umožňuje. Proto k němu můžete připojit zařízení USB, jako jsou externí pevné disky, klávesnice, myši a rozbočovače USB, ať už má konektor USB-C, nebo port Thunderbolt.