Jak seřazovat podle abecedy ve Wordu. Průvodce krok za krokem

Jak seřadit tabulku ve Wordu?
Seřazení tabulky ve Wordu

  1. Vyberte libovolné místo v tabulce.
  2. Vyberte Nástroje tabulky – rozložení > Seřadit.
  3. Zvolte kritéria řazení: Vyberte sloupec, podle kterého chcete seřadit. Pokud chcete seřadit podle druhého sloupce, vyberte Potom podle a vyberte jiný sloupec. Vyberte Vzestupně nebo Sestupně. …
  4. Klikněte na OK.
Další informace najdete na support.microsoft.com

Měli jste někdy problém použít funkce abecedního řazení aplikace Microsoft Word k uspořádání seznamu jmen nebo slov? Může být užitečné vědět, jak abecedně řadit ve Wordu, zejména při práci s rozsáhlými dokumenty nebo tabulkami. V tomto článku probereme abecední řazení ve Wordu, včetně zkratek, abecedního řazení sloupců a abecedního řazení tabulek. Jaká je klávesová zkratka ve Wordu pro abecední řazení? V aplikaci Microsoft Word je k dispozici praktická klávesová zkratka pro abecední řazení seznamů. Chcete-li tuto rychlou klávesu použít, postupujte následovně:

V kroku 1 vyberte text, který chcete seřadit podle abecedy. Může k tomu posloužit jeden odstavec, několik odstavců nebo třeba tabulka. V horním panelu nabídek vyberte kartu „Domů“. 3. Najděte část s názvem „Odstavec“. 4. V sekci „Odstavec“ si všimnete ikony se šipkou směřující dolů a vedle ní písmen „A“ a „Z“. Zde je zobrazeno tlačítko „Seřadit“. 5. Výběrem tlačítka „Seřadit“ zobrazíte okno. V okně vyberte příslušná nastavení řazení, například odstavce nebo text, vzestupné nebo sestupné pořadí a zda se nemá brát ohled na velká a malá písmena a interpunkci, nebo zda se mají brát v úvahu. 7. Po provedení výběru stiskněte tlačítko „OK“. 8. Vámi zadaná kritéria se nyní použijí na abecední řazení vybraného textu. Jaký je postup pro řazení sloupců podle abecedy ve Wordu? Postup je poněkud odlišný, pokud chcete abecedně seřadit konkrétní sloupec v tabulce aplikace Word. Proveďte následující akce:

1. Vyberte buď celou tabulku, nebo jeden sloupec, který chcete seřadit podle abecedy.

2. V kontextové nabídce vyberte z nabídky pravého tlačítka myši položku „Vlastnosti tabulky“ a klikněte kdekoli v zadané oblasti. 3. V okně „Vlastnosti tabulky“ vyberte kartu „Tabulka“. 4. Výběrem tlačítka „Možnosti“ zobrazte nové okno. 5. V okně „Možnosti“ vyberte možnost „Seřadit“. 6. Zvolte požadované parametry řazení, například zadaný sloupec, vzestupné nebo sestupné pořadí a zda se nemá přihlížet k velkým a malým písmenům a interpunkci, nebo zda se mají brát v úvahu. 7. Po provedení výběru stiskněte tlačítko „OK“. 8. Vybraný sloupec nebo tabulka budou nyní seřazeny podle abecedy s použitím zvolených kritérií. Jaké je abecední pořadí?

Pokud pracujete s jednoduchým seznamem a nepotřebujete využívat aplikaci Microsoft Word, můžete jména nebo slova seřadit podle abecedy ručně. Zde jsou uvedeny některé činnosti, které je třeba provést:

1. Vypište jména nebo slova v pořadí, v jakém jsou aktuálně uvedena. 2. Začněte tím, že porovnáte první dvě položky seznamu. Rozhodněte, která položka je v abecedě na prvním místě. 3. Pokračujte následující položkou a postavte ji do kontrastu s předchozími dvěma. Na základě abecedního pořadí ji zařaďte tam, kam patří. 4. Pokračujte v porovnávání a přesouvání položek, dokud nebude celý seznam seřazen podle abecedy. Je možné ve Wordu abecedně seřadit tabulku? Pomocí stejných postupů jako při abecedním řazení sloupců je možné ve Wordu abecedně seřadit tabulku. Možnost řazení tabulek podle jednotlivých sloupců v aplikaci Microsoft Word usnadňuje abecední uspořádání dat v tabulkách. Abecedním uspořádáním v aplikaci Microsoft Word můžete ušetřit čas a námahu při práci s velkým množstvím textu nebo dat. Pomocí vestavěných funkcí a zkratek můžete rychle a efektivně uspořádat dokumenty, odstavce, sloupce a tabulky podle abecedy. Možnosti abecedního řazení ve Wordu vám pomohou udržet obsah pěkně uspořádaný, ať už pracujete na jednoduchém seznamu, nebo na složité tabulce.

FAQ
Jak seřadit dokumenty podle abecedy?

Pro abecední řazení můžete v aplikaci Microsoft Word provést následující akce: 1. Spusťte nový dokument aplikace Word. 2. Vyberte text, který chcete abecedně seřadit. Může se skládat z několika odstavců, seznamu nebo obojího.

* Krok 3: Na panelu nástrojů vyberte kartu „Domů“.

4. Ve skupině „Odstavec“ vyhledejte a klikněte na tlačítko „Seřadit“. Poté se zobrazí dialogové okno „Seřadit text“.

5. V dialogovém okně můžete vybrat možnosti řazení. Pokud chcete, aby bylo řazení abecední, ujistěte se, že je v rozevírací nabídce „Seřadit podle“ vybrána možnost „Odstavce“. V šestém kroku vyberte mezi sestupnými (od Z po A) a vzestupnými (od A po Z) možnostmi řazení. 7. Chcete-li použít třídění, klikněte na tlačítko „OK“. Vybraný text pak Word seřadí v abecedním pořadí podle vámi zadaných parametrů.

Jak abecedně seřadit rychleji?

Pro rychlejší abecední řazení v aplikaci Microsoft Word můžete použít následující rady: Kliknutím a přetažením kurzoru nad textem jej zvýrazníte: Vyberte text, který chcete seřadit podle abecedy v kroku 1. Klepněte na kartu „Domů“:

Toto tlačítko najdete na panelu nástrojů dokumentu aplikace Word v horní části. 3. Najděte oblast označenou jako „Odstavec“: Často se nachází vlevo od karty „Domů“. 4. Klikněte na tlačítko „Seřadit“ v kroku 4: Je symbolizováno ikonou se šipkou směřující nahoru i dolů.

5. Vyberte možnosti třídění: Zobrazí se dialogové okno „Seřadit text“. Vyberte možnost „Seřadit podle“ a poté vyberte příslušný sloupec nebo kritéria výběru pro abecední řazení. K dispozici jsou také možnosti řazení vzestupně a sestupně. Klikněte na tlačítko „OK“:

6. Vybraný text bude po provedení tohoto kroku seřazen podle abecedy.

Kromě toho můžete navrhnout jedinečnou klávesovou zkratku, která urychlí proces řazení seznamů podle abecedy ve Wordu, pokud to často potřebujete. Postup je následující: 1. V aplikaci Word vyberte v levém horním rohu kartu „Soubor“. 2. V rozevírací nabídce vyberte položku „Možnosti“. 3. V levém postranním panelu dialogového okna Možnosti aplikace Word vyberte položku „Přizpůsobit pás karet“. 4. V nabídce, která se objeví vedle položky „Klávesové zkratky“, vyberte možnost „Přizpůsobit…“. 5. Z výběru „Kategorie“ v dialogovém okně „Přizpůsobit klávesnici“ vyberte „Karta Domů“.

6. Vyhledejte příkaz „SortAscending“ nebo „SortDescending“ posunutím dolů. 7. Klepnutím do oblasti „Press new shortcut key“ (Stisknout novou klávesovou zkratku) a klepnutím na požadované klávesy můžete přiřadit požadovanou klávesovou zkratku.

7.

8. Chcete-li změny uložit, klepněte po výběru tlačítka „Přiřadit“ na tlačítko „Zavřít“ a „OK“.

Postupováním podle těchto pokynů a případným vytvořením jedinečné klávesové zkratky můžete rychleji a s menšími časovými nároky a úsilím abecedně uspořádat své dokumenty aplikace Word.