Jak vytvořit překryv v GIMPu

Jak vytvořit vrstvy v GIMPu?
Volbou Vrstva → Nová vrstva z nabídky obrázku se otevře dialog, ve kterém můžet nastavit základní vlastnosti nové vrstvy (viz Dialog Nová vrstva). Volbou Vrstva → Duplikovat vrstvu z nabídky obrázku. Tím se vytvoří nová vrstva, která je přesnou kopií právě aktivní vrstvy. Kopie je umístěna nad právě aktivní vrstvu.
Další informace najdete na docs.gimp.org

GIMP, často známý jako GNU Image Manipulation Program, je silný, svobodný program pro úpravu obrázků s otevřeným zdrojovým kódem. Jednou z mnoha jeho možností je vytváření překryvů, které umožňují vrstvit jeden obrázek na druhý a vytvářet tak jedinečné efekty nebo spojovat aspekty z různých fotografií. V tomto tutoriálu vás provedeme vytvořením překryvu v programu GIMP a budeme se zabývat některými souvisejícími otázkami. 1. Jak lze v programu GIMP vrstvit jeden obrázek na druhý?

Při vrstvení jednoho obrázku na druhý je třeba v programu GIMP postupovat podle níže uvedených postupů: 1. V programu GIMP otevřete primární obrázek i překrývající obrázek. 2. Kliknutím na klávesovou zkratku Ctrl+C zkopírujte obrázek, který chcete překrýt. 3. Klikněte na primární obrázek a stisknutím klávesové zkratky Ctrl+V vložte zkopírovaný obrázek jako novou vrstvu.

4. Nyní můžete použít nástroj Přesun (klávesová zkratka: M) a nástroj Měřítko (klávesová zkratka: Shift+T) k umístění a změně velikosti překryvné vrstvy podle potřeby. 5. V nabídce Vrstvy můžete upravit krytí překryvné vrstvy tak, aby splývala s primárním obrázkem. Při snížení krytí se překryvná vrstva zprůhlední, čímž umožní průhlednost hlavního obrázku. Co umí režim překrytí v programu GIMP?

Zvýšením kontrastu a sytosti barev podkladové vrstvy umožňuje režim překrytí v programu GIMP spojit dvě vrstvy. Pomocí barev překryvné vrstvy ztmaví stíny a zesvětlí světla základní vrstvy a vytvoří efekt sloučení. Pokud chcete fotografiím dodat dramatické a barevné efekty, je tato možnost prolnutí docela užitečná. 3. Jak mohu v programu GIMP vytvořit průsvitné překrytí? Pomocí těchto kroků lze v programu GIMP vytvořit průhledné překrytí: 1. V programu GIMP otevřete obrázek, který chcete použít jako překrytí. 2. V nabídce Vrstva vyberte položku Průhlednost a poté klepněte na tlačítko Přidat alfa kanál.

3. Chcete-li zprůhlednit pozadí nebo určité oblasti překryvného obrázku, použijte nástroj Guma (zkratka: Shift+E) nebo nástroj Výběr podle barvy (zkratka: Shift+O). 4. Chcete-li zachovat průhlednost překryvného obrázku i po odstranění požadovaných částí, uložte jej jako soubor PNG. Podle pokynů v otázce 1 přidejte průhledný překryvný obrázek k primárnímu obrázku.

5. 4. Jak nakonfigurovat překryvný obrázek?

Pro nastavení překryvného obrázku můžete v programu GIMP provést následující akce: Otevřete program GIMP a obrázky, které chcete použít jako překryvný a hlavní obrázek.

2. Stisknutím klávesové zkratky Ctrl+C zkopírujete překryvný obrázek. 3. Přepněte se na hlavní obrázek a v nabídce Vrstva vyberte možnost Nová vrstva. 4. Vyberte požadovaný název vrstvy, nastavte Typ výplně vrstvy na Průhlednost a v okně Nová vrstva klepněte na tlačítko OK. 5. Pomocí klávesové zkratky Ctrl+V vložte zkopírovaný překryvný obrázek do nové vrstvy. 6. Podle potřeby upravte polohu, velikost a krytí překryvné vrstvy. 7. Chcete-li překrytí použít, spojte vrstvy výběrem možnosti Spojit dolů z kontextové nabídky po kliknutí pravým tlačítkem myši na překryvnou vrstvu v dialogovém okně Vrstvy. 8. Uložte obrázek se stále umístěným překrytím.

Závěrem lze říci, že vytvoření překryvu v programu GIMP je jednoduchá technika, která umožňuje míchat fotografie a dodávat kompozicím zajímavé prvky. Využitím funkcí vrstvení a prolínání v programu GIMP můžete dosáhnout úžasných výsledků. GIMP nabízí řadu nástrojů a nastavení, které vám pomohou dosáhnout požadovaného výsledku, ať už chcete přidat průhledné překrytí, použít obrázek přes jiný nebo si pohrát s režimy prolnutí. Začněte tedy ještě dnes používat program GIMP k vytváření úžasných překryvů a popusťte uzdu své kreativitě!

FAQ
Jak vytvořit překrytí obrázku?

Pomocí programu GIMP můžete vytvořit překrytí fotografie podle následujících kroků: 1. Spusťte program GIMP a vyberte a otevřete obrázek, který chcete použít jako základní obrázek, výběrem možnosti „Soubor“ > „Otevřít“ na panelu nabídek. 2. Poté otevřete obrázek, který chcete umístit na základní obrázek, výběrem možnosti „Soubor“ > „Otevřít jako vrstvy“ a kliknutím na něj. Druhý obrázek se pak zobrazí jako samostatná vrstva. 3. Překryvná vrstva může ve výchozím nastavení zcela zakrývat základní obrázek. Chcete-li upravit polohu a velikost překryvné vrstvy, vyberte ze sady nástrojů „Nástroj pro přesun“. 4. Chcete-li změnit polohu překryvné vrstvy na základním obrázku, klikněte na ni a přetáhněte ji. V případě potřeby můžete změnit velikost překryvné vrstvy pomocí úchytů měřítka. Pro další zdokonalení efektu překrytí můžete upravit krytí překryvné vrstvy.

5. Na kartě „Vrstvy“ vyhledejte posuvník krytí a upravte jej tak, aby překrytí bylo průhlednější nebo neprůhlednější. 6. V případě potřeby můžete na překryvné vrstvě použít také režimy prolnutí, abyste dosáhli různých výsledků. Rozbalovací nabídka v horní části panelu „Vrstvy“ obsahuje režimy prolnutí. 7. Až budete s překrytím spokojeni, zvolte „Soubor“ > „Exportovat jako“ a výsledný obrázek uložte.

Pokud chcete mít možnost překrytí později upravovat, nezapomeňte soubor projektu uložit v nativním formátu programu GIMP (.xcf).

Pomocí programu GIMP můžete vytvořit překrytí fotografií podle následujících pokynů.

Jak v programu GIMP přidám vrstvu za jinou vrstvu?

Níže uvedené postupy lze použít k přidání vrstvy v programu GIMP pod jinou vrstvu: 1. Spusťte program GIMP a otevřete obrázek. 2. Ujistěte se, že je na panelu Vrstvy vybrána vrstva, za kterou chcete vložit novou vrstvu.

3. V horní nabídce vyberte položku „Vrstva“.

4. V rozevírací nabídce vyberte možnost „Nová vrstva“. 5. V dialogovém okně „Nová vrstva“ můžete zadat název, šířku, výšku a další nastavení nové vrstvy. Pokud chcete, aby byla podkladová vrstva viditelná, ujistěte se, že je „Typ výplně vrstvy“ nastaven na „Průhlednost“. 6. Chcete-li vytvořit novou vrstvu, klepněte na tlačítko „OK“. 7. Nová vrstva bude přidána na panel Vrstvy nad aktuálně vybranou vrstvu. Stačí kliknout na novou vrstvu a přetáhnout ji pod požadovanou vrstvu, aby se přesunula za ni.

V programu GIMP můžete rychle přidat vrstvu pod jinou vrstvu a vytvořit tak překryvy nebo složené fotografie.