TFTP. Pochopení základů a porovnání s FTP

How do I run a TFTP command?
An example of using the TFTP command on Windows 10:

  1. Let's open the Windows command prompt. Open the Windows search and type “cmd,” or press the Win + R > Open the Run and type “cmd”.
  2. Go to the directory where the firmware is stored (or specify the entire path).
  3. Type the command TFTP -i 192.168.1.20 PUT firmware.bin.
Další informace najdete na www.pcwdld.com

K přesunu souborů mezi síťovými zařízeními se často používá jednoduchý protokol pro přenos souborů známý jako TFTP (Trivial File Transfer Protocol). Má být lehký a jednoduchý na použití, takže je ideální pro zařízení s malým počtem zdrojů, jako jsou směrovače, přepínače a vestavěné systémy. Tento článek se bude zabývat fungováním TFTP, jeho základními vlastnostmi, funkcí portu TFTP a tím, jak se liší od FTP.

Místo oblíbenějšího protokolu TCP (Transmission Control Protocol), který se používá v protokolu FTP, využívá TFTP jako přenosový protokol protokol UDP (User Datagram Protocol). Protože UDP je protokol bez spojení, data se po navázání spojení nepřenášejí. Z tohoto důvodu je TFTP při přesunu souborů rychlejší a efektivnější než FTP, ale také nenabízí stejnou úroveň spolehlivosti nebo kontroly chyb.

Pro použití protokolu TFTP musí klient odeslat požadavek na soubor na server TFTP. Název souboru, který chce klient obdržet, je obsažen v paketu požadavku na čtení (RRQ), který klient doručí serveru. Jako odpověď vrátí server datový paket obsahující blok dat požadovaného souboru. Každý datový paket je klientem potvrzen vrácením potvrzovacího paketu (ACK) serveru. Tento postup se opakuje, dokud není přenesen celý soubor.

Ve výchozím nastavení je pro port TFTP použit port 69. Klient i server používají tento port k odesílání a přijímání paketů TFTP. Je důležité si uvědomit, že TFTP nenabízí žádné techniky šifrování nebo ověřování. Aby se zabránilo nežádoucím přenosům nebo změnám souborů, je třeba port TFTP zabezpečit před cizími osobami.

Při porovnávání TFTP a FTP je důležité si uvědomit, že jejich funkce jsou odlišné. FTP nabízí ucelenější sadu funkcí, zatímco TFTP je vytvořen pro jednoduchost a efektivitu. Kromě ověřování a šifrování podporuje FTP větší rozsah činností, včetně výpisu souborů, mazání souborů a jejich přejmenování. TCP je další přenosový protokol, který FTP používá k zajištění včasného a přesného přenosu dat.

TFTP je údajně z hlediska bezpečnosti méně bezpečný než FTP. Protože TFTP postrádá funkce šifrování a ověřování, je otevřený odposlechu a nežádoucímu přístupu. Naproti tomu protokol FTP lze nakonfigurovat tak, aby používal šifrovací protokoly, například Secure FTP (SFTP) nebo FTP over SSL/TLS (FTPS), a podporuje různé techniky ověřování.

TFTP je jednoduchý protokol pro přenos souborů, který využívá protokol UDP a často se používá u síťových zařízení s omezenými zdroji. Přestože postrádá zabezpečení a kompletní funkce FTP, je pro přesun souborů účinný. Port TFTP ve výchozím nastavení využívá port 69 a je třeba jej zabezpečit proti nežádoucímu přístupu. Při porovnávání TFTP a FTP je zásadní vzít v úvahu jedinečné požadavky a potřeby zabezpečení operace přenosu souborů.

FAQ
Co je port 69 pro TFTP?

Protokol TFTP (Trivial File Transfer Protocol) používá ve výchozím nastavení port 69 jako svůj standardní port. Na transportní vrstvě sady internetových protokolů je TFTP jednoduchý protokol pro přenos souborů. Často se používá v situacích vyžadujících jednoduchost a malou režii, včetně nastavování síťových zařízení nebo zavádění systému, a většinou se používá pro přenos malého množství dat. Klienti a servery TFTP mohou mezi sebou komunikovat pomocí portu 69, který je vyhrazen speciálně pro přenos TFTP.

Jaké jsou slabiny TFTP?

TFTP (Trivial File Transfer mechanism) je jednoduchý mechanismus přenosu souborů, který je méně bezpečný než jiné protokoly, například FTP. Zde je uvedeno několik nedostatků TFTP: Chybí vestavěné techniky ověřování: TFTP nenabízí žádné vestavěné postupy ověřování. To způsobuje, že přenos citlivých dat není bezpečný, protože kdokoli s přístupem k síti má možnost přistupovat k souborům a přesouvat je.

2. Omezená funkčnost: V porovnání s FTP nabízí TFTP méně funkcí. Je méně flexibilní pro manipulaci se soubory na serveru, protože neumožňuje výpis adresářů, mazání souborů nebo jejich přejmenování. TFTP nenabízí pro přenos dat žádné šifrování, což je nedostatek. TFTP tak není vhodný pro přenos citlivých nebo důvěrných dat, protože soubory odesílané jeho prostřednictvím mohou být zachyceny a zobrazeny neoprávněnými uživateli. 4. Žádné vestavěné mechanismy pro obnovu chyb: TFTP postrádá systém obnovy chyb. TFTP se nepokusí znovu odeslat paket, pokud je během přenosu ztracen, což může vést ke ztrátě dat. Z tohoto důvodu je TFTP méně spolehlivý v prostředí s nestálým síťovým připojením. 5. Omezená velikost souboru: Omezení maximální velikosti souboru TFTP na 32 MB může být překážkou při odesílání větších souborů. Příčinou tohoto omezení je použití 16bitových identifikátorů bloků k identifikaci datových paketů.

Celkově má TFTP určité nevýhody z hlediska zabezpečení, funkčnosti, spolehlivosti, šifrování a omezení velikosti souborů, přestože se jedná o lehký a jednoduchý protokol pro přenos souborů.

Proč používat TFTP místo FTP?

TFTP (Trivial File Transfer Protocol) lze upřednostnit před FTP (File Transfer Protocol) z řady důvodů, včetně následujících: 1. Jednoduchost: TFTP je zamýšlen jako jednoduchý a nenáročný protokol, takže jeho vytvoření a použití je jednodušší než u FTP. Je ideální pro jednoduché operace přenosu souborů, protože má méně funkcí a příkazů. Minimální nároky na systémové prostředky: TFTP využívá méně systémových prostředků a má nižší režii než FTP. Díky tomu je vhodný pro systémy, jako jsou směrovače, přepínače a vestavěné systémy, které mají málo paměti nebo výpočetního výkonu. 3. Detekce a obnova chyb: TFTP obsahuje postupy detekce a obnovy chyb včetně čísel bloků a potvrzení, aby byl přenos souborů spolehlivý. To může mít zásadní význam v situacích, kdy je spolehlivost sítě problémem. 4. Rychlost: Díky snadnému použití TFTP často překonává FTP, pokud jde o rychlost přenosu souborů, zejména při přenosu velkých souborů nebo při nadměrné latenci sítě. 5. Zavádění systému a aktualizace firmwaru: TFTP se často používá ve scénářích síťového zavádění, kdy zařízení mohou stahovat aktualizace firmwaru nebo počáteční nastavení ze serveru TFTP. Může zjednodušit proces zavádění a je běžně podporován v síťových zařízeních.

Je však důležité mít na paměti, že TFTP má ve srovnání s FTP svá omezení. Například postrádá interní systémy pro ověřování a šifrování, což může být nebezpečné z hlediska bezpečnosti. Chybějící podpora funkcí, jako je výpis adresářů a přejmenování souborů, dále omezuje jeho funkčnost. Výsledkem je, že rozhodnutí mezi TFTP a FTP je založeno na zvláštnostech daného úkolu přenosu souborů a také na bezpečnostních otázkách.