O kolik se zvýší můj účet za elektřinu s elektromobilem?

Kolik Dobiju za hodinu plug in hybrid?
KOLIK STOJÍ NABÍJENÍ VOZU KUGA PLUG-IN HYBRID?

Cena plného nabití 93,47 Kč
Maximální dojezd na elektřinu 61 km
Náklady na 1 km 1,53 Kč
Náklady na 10 000 km 15 300 Kč
Průměrná cena benzínu za 1 litr* 46,15 Kč
Další informace najdete na www.ford.cz

Vzhledem k šetrnosti k životnímu prostředí a rostoucím obavám ze změny klimatu se v posledních letech výrazně zvýšila obliba elektromobilů. Jeden z častých dotazů, který se objevuje, když stále více lidí uvažuje o přechodu na elektromobily, zní: „O kolik se zvýší můj účet za elektřinu s elektromobilem?“. V tomto příspěvku se podíváme na proměnné, které ovlivňují ceny elektřiny, a odpovíme na otázky s nimi spojené, například kolik elektřiny elektromobil spotřebuje na ujetí 100 km, kolik stojí, kolik energie spotřebuje a jak je ovlivňuje každodenní nabíjení.

Pro posouzení vlivu na náklady na elektřinu je důležité vzít v úvahu řadu prvků. Prvním a nejdůležitějším faktorem je cena elektřiny ve vaší oblasti. V závislosti na vaší lokalitě a denní době, kdy elektromobil nabíjíte, se může cena za kilowatthodinu (kWh) měnit. Některé energetické společnosti povolují nabíjení elektromobilů mimo špičku za speciální sazby, které mohou celkové náklady výrazně snížit.

Druhým faktorem je účinnost vašeho elektromobilu. Míry spotřeby energie se u jednotlivých modelů liší. Moderní elektromobily obvykle spotřebují 15 až 30 kWh na 100 km. Pomocí tohoto odhadu můžete určit nárůst nákladů na elektřinu v závislosti na měsíčním počtu ujetých kilometrů. Například váš elektromobil by spotřeboval zhruba 150-300 kWh, pokud byste každý měsíc ujeli 1 000 km, což by zvýšilo vaše výdaje za elektřinu.

Při určování, zda jsou elektromobily předražené, je rozhodující zvážit jejich dlouhodobé výhody. Přestože elektromobil může zpočátku stát více než tradiční automobil s benzinovým motorem, je zásadní zvážit možné dlouhodobé výhody v oblasti výdajů za palivo. Protože mají méně pohyblivých součástí a nepotřebují výměnu oleje, nabízejí elektromobily nižší náklady na údržbu. Vlády a místní úřady často nabízejí daňové úlevy a pobídky na podporu používání elektromobilů, což výrazně snižuje rozdíl v počátečních nákladech.

Oproti všeobecnému předpokladu spotřebovávají elektromobily méně energie než jejich benzinové ekvivalenty. Elektromobily mají míru přeměny energie přibližně 60-70 %, zatímco tradiční benzínová vozidla přeměňují na užitečný výkon pouze asi 20 % energie paliva. Z toho vyplývá, že elektromobily potřebují k ujetí stejné vzdálenosti méně energie, což z nich činí dlouhodobě udržitelnější variantu.

A poslední otázka: Je každodenní nabíjení elektromobilů dobrý nápad? Ano, je to odpověď. Baterie elektromobilů jsou vyrobeny tak, aby je bylo možné často nabíjet, aniž by došlo k jejich výrazné degradaci. Ve skutečnosti odborníci pro zvýšení životnosti baterie a udržení jejího zdraví doporučují nabíjet elektromobil často. Náklady na měsíční účet za elektřinu můžete dále snížit nabíjením vozidla přes noc v době mimo špičku, kdy jsou ceny elektřiny nižší.

A konečně, v závislosti na řadě proměnných, jako jsou ceny elektřiny, účinnost vašeho vozu a měsíční počet ujetých kilometrů, bude elektromobil znamenat vyšší účet za elektřinu. Přestože elektromobily mohou být zpočátku dražší, z dlouhodobého hlediska mohou být nakonec cenově výhodnější díky možnému snížení nákladů na palivo a údržbu. Elektromobily spotřebovávají méně energie a každodenní nabíjení je nejen bezpečné, ale také prospěšné pro zdraví baterie. Pro ty, kterým záleží na životním prostředí, je přechod na elektromobily ještě lákavější s tím, jak přibývá dobíjecích stanic a státních pobídek.

FAQ
Kolik elektřiny spotřebuje Nexon?

K datu uzávěrky mých informací v červnu 2021 nejsou k dispozici žádné konkrétní informace o spotřebě elektrické energie elektromobilu Nexon. Spotřeba elektřiny elektromobilu se může měnit v závislosti na řadě proměnných, například na způsobu jízdy, způsobu nabíjení a podmínkách prostředí. Nejpřesnější údaje o spotřebě elektřiny modelu Nexon získáte u výrobce nebo prodejce, v oficiálních specifikacích nebo u obou.

Je 20 kWh na 100 km dobré?

Dobrá míra spotřeby pro elektromobil je 20 kilowatthodin (kWh) na 100 km. Energetická účinnost elektromobilu se může lišit v závislosti na řadě proměnných, včetně velikosti, hmotnosti, aerodynamiky a stavu vozovky. Ale 20 kWh na 100 kilometrů je obvykle považováno za efektivní a ukazuje, že elektromobil má dobrou míru spotřeby energie.

Jak dlouho vydrží baterie elektromobilu?

Životnost baterie elektromobilu (EV) může ovlivnit řada proměnných, například značka a model automobilu, styl jízdy majitele a prostředí, ve kterém je vozidlo používáno. Baterie elektromobilu by měla v průměru vydržet 8 až 15 let. Bylo však zjištěno, že některé baterie EV vydrží při odpovídající údržbě a péči ještě déle. Je důležité mít na paměti, že kapacita baterie se může v průběhu času postupně snižovat, čímž se snižuje dojezd vozidla.