Jak generovat náhodná čísla v Tabulkách Google

Vytváření náhodných vzorků nebo přiřazování náhodných hodnot datové sadě jsou jen dva příklady z mnoha možností využití generátoru náhodných čísel v Tabulkách Google. V Listech Google jsou k dispozici různé vestavěné metody, které usnadňují vytváření náhodných celých čísel. V tomto příspěvku se podíváme na různé techniky generování náhodných čísel, jako je vytváření náhodných čísel, která se neopakují, použití Skriptu Google a použití funkce RAND().

1. Použití Tabulky Google pro generování náhodných čísel bez opakování

K vytvoření seznamu náhodných čísel bez opakování můžete použít kombinaci nástrojů v Tabulce Google. Jednou ze strategií je společné využití funkcí RANDBETWEEN() a UNIQUE(). Pomocí funkce RANDBETWEEN() se vygeneruje náhodné číslo mezi rozsahem hodnot a pomocí funkce UNIQUE() se odstraní všechny duplicitní hodnoty. Kombinací těchto dvou funkcí lze vytvořit seznam jedinečných náhodných celých čísel.

Následující vzorec znázorňuje, jak vytvořit seznam 10 náhodných čísel v rozsahu 1 až 100 bez opakování: (1, 100, 10) POLEVZOREC:

=UNIQUE

2. Použití nástroje Google Script ke generování náhodných čísel Nástroj Google Script lze použít k automatizaci generování náhodných čísel, pokud nad ním potřebujete mít větší kontrolu nebo pokud potřebujete větší kontrolu nad generováním náhodných čísel. Možnosti Tabulek Google můžete zvýšit použitím silného skriptovacího jazyka známého jako Google Script. Skript Google můžete použít ke generování náhodných čísel pomocí funkce Math.random(), která vytvoří náhodné číslo mezi 0 (včetně) a 1 (výlučně).

Zde je příklad kódu Google Script, který generuje náhodné celé číslo mezi 1 a 100: Math.floor(Math.random() * 100) + 1; return randomNumber;

function generateRandomNumber();

var randomNumber;

3. Použití funkce RAND() v tabulkách Google Funkce RAND() v tabulkách Google vytvoří náhodné číslo mezi 0 (včetně) a 1 (výlučně). Protože je funkce RAND() nestálá, musí se přepočítat při každé změně pracovního listu. Funkci RAND() můžete použít ke generování náhodných čísel zadáním vzorce „=RAND()“ do buňky.

Zde je příklad vzorce, který používá funkci RAND() k vytvoření náhodného čísla mezi 1 a 100:

=RAND() * 100

4. Výběr náhodných hodnot v tabulkách Google ze seznamu

K výběru náhodné hodnoty ze seznamu hodnot, které máte v tabulkách Google, lze použít soubor funkcí. Jednou ze strategií je společné použití funkce RANDBETWEEN() a funkce INDEX(). Funkce RANDBETWEEN() generuje náhodné celé číslo mezi dvěma zadanými rozsahy, zatímco funkce INDEX() vrací hodnotu u konkrétního řádku a sloupce v rámci rozsahu. Tyto procedury lze kombinovat pro výběr náhodné hodnoty ze seznamu.

Zde je příklad vzorce pro tabulky Google, který vybere náhodnou hodnotu ze seznamu: RANDBETWEEN (1, 10) =INDEX(A1:A10)

Závěrem lze říci, že existuje několik způsobů generování náhodných čísel v tabulkách Google. Pro základní generování náhodných čísel lze použít funkci RAND(), pro výběr náhodných hodnot ze seznamu hodnot lze použít metody INDEX() a RANDBETWEEN() a pro větší automatizaci a kontrolu lze použít skript Google. S těmito technikami, které máte k dispozici, je vytváření náhodných čísel v tabulkách Google pro vaše jedinečné požadavky jednoduché.

FAQ
Jak se vyhnout duplicitám v Randbetween?

Abyste zabránili duplicitám, můžete při použití funkce RANDbetween použít funkci UNIQUE v tabulkách Google. Zde je uveden postup, jak na to: Začněte s funkcí RANDbetween a vložte do sloupce požadovaný rozsah náhodných celých čísel. Například pomocí vzorce =RANDbetween(1,100) vygenerujte náhodná celá čísla v rozsahu 1 až 100. 2. Po zadání funkce RANDbetween použijte funkci UNIQUE k odstranění všech duplicit ve sloupci přímo pod ním. Funkce UNIQUE vrátí pouze odlišné hodnoty z rozsahu.

3. Za předpokladu, že hodnoty RANDbetween jsou ve sloupci A, zadejte do sousední buňky vzorec =UNIQUE(A:A) a použijte funkci UNIQUE. Výsledkem bude filtrovaný seznam bez duplicit.

Pomocí funkce UNIQUE se můžete ujistit, že každé náhodně vygenerované celé číslo je odlišné a nemá v definovaném rozsahu žádné duplikáty.

Má služba Google Sheets náhodný výběr?

Ano, nástroj randomizátor v tabulkách Google umožňuje vytvářet náhodná čísla. Chcete-li vytvořit náhodné desetinné hodnoty v rozmezí 0 až 1, použijte funkci RAND v Tabulkách Google. Funkce RANDBETWEEN rovněž umožňuje vytvářet náhodná celá čísla v předem definovaném rozsahu. Tyto funkce můžete v tabulkách Google Sheets použít k vytvoření složitějších náhodných čísel jejich kombinací s jinými vzorci a operacemi v tabulkách.

Jak generujete náhodná čísla od 1 do 100?

K vytvoření náhodných čísel od 1 do 100 můžete v Tabulkách Google použít následující algoritmus: RANDBETWEEN (1, 100) =

Pomocí funkce RANDBETWEEN můžete definovat rozsah náhodných čísel, která chcete vytvořit. V tomto případě je rozsah mezi 1 a 100. Náhodná čísla se vytvoří nově pokaždé, když přepočítáte list nebo provedete jiné úpravy.