Jak vypočítat věk v Excelu

Jak vypočítat věk?
Věk je vlastně rozdíl data – dnešního aktuálního data a data narození. Věk může být vyjádřen lety, měsíci nebo dny, případně jejich kombinacemi (např 19 let 2 měsíce 10 dní).
Další informace najdete na www.hackmath.net

Excel je silný nástroj, který lze použít k výpočtu mnoha různých věcí, včetně věku. Excel je vybaven vestavěnými nástroji, které mohou rychle a snadno vypočítat věk osoby na základě jejího data narození nebo rozdílu věku mezi dvěma daty. V tomto příspěvku prozkoumáme různé přístupy k určení věku v aplikaci Excel a budeme se zabývat některými často kladenými otázkami týkajícími se tohoto tématu. 1. Jaký je vzorec pro výpočet věku?

K výpočtu věku pomocí vzorce lze v aplikaci Excel použít funkci DATEDIF. S její pomocí můžete určit, kolik let, měsíců a dní dělí dvě data. Následuje vzorec pro určení věku: datum_narození, TODAY(), „Y“ =DATEDIF

Buňka nebo hodnota, která obsahuje datum narození osoby, je v tomto výpočtu reprezentována výrazem „datum_narození“. Aktuální datum lze získat pomocí funkce TODAY(). Argument „Y“ dává jasně najevo, že výsledek musí být uveden v letech.

2. Jak lze v aplikaci Excel určit věk mezi dvěma daty?

Počet let mezi dvěma daty můžete v Excelu získat pomocí funkce YEAR() tak, že od pozdějšího data odečtete starší datum. K určení věku mezi dvěma daty lze použít následující rovnici:

= YEAR(nové datum) – YEAR(staré datum)

Výrazy „later_date“ a „earlier_date“ v tomto vzorci odkazují na buňky nebo hodnoty, které mají odpovídající data. Měsíce a dny mezi oběma daty se v této metodě neberou v úvahu, a proto vám řekne pouze věk v letech. 3. Jak lze v aplikaci Excel určit věk bez data narození? Pokud neznáte něčí datum narození, ale chcete odhadnout jeho věk na základě jiného data, například důležité události nebo mezníku, použijte funkci EDATE spolu s funkcí YEAR(). Funkce EDATE určí datum zahrnutím nebo vyloučením předem určeného počtu měsíců z daného data. Následuje vzorec pro určení věku bez znalosti data narození: Datum_události =DATUM(

) ROK = EDATE(datum_události, počet_měsíců)

„počet_měsíců“ je počet měsíců, které odpovídají požadovanému věku v tomto vzorci, a „datum_události“ znamená buňku nebo hodnotu, která obsahuje datum události. Zohledněním měsíců mezi datem události a stejným měsícem v předchozím roce vám tento vzorec poskytne věk v letech.

Jak vypočítáte věkový rozdíl mezi dvěma daty? Ke zjištění věku mezi dvěma daty lze kombinovat funkce DATEDIF a YEAR() aplikace Excel. Následující vzorec slouží k získání věku mezi dvěma daty: =YEAR(end_date)

Years (start_date) (MONTH(start_date) – MONTH(end_date)) IF (AND (DAY(end_date) DAY(start_date), MONTH(end_date) = MONTH(start_date), 1, 0)

Výrazy „end_date“ a „start_date“ v tomto vzorci odkazují na buňky nebo hodnoty, které obsahují odpovídající data. Tato rovnice vám poskytne přesný věk v letech a zároveň zohlední měsíce a dny, které uplynuly mezi oběma daty. Závěrem lze říci, že Excel nabízí řadu způsobů, jak určit věk na základě různých podmínek. Vestavěné funkce aplikace Excel, jako jsou DATEDIF, YEAR a EDATE, vám mohou pomoci při přesných výpočtech věku, ať už máte k dispozici den narození, nebo potřebujete vypočítat věk mezi dvěma daty. Pochopení těchto vzorců vám usnadní výpočet věku v aplikaci Excel a provádění četných studií nebo srovnání týkajících se věku.

FAQ
Jaký je vzorec pro výpočet věku ze dvou dat?

K získání věku ze dvou dat můžete použít níže uvedený vzorec aplikace Excel:

Výrazy „start_date“ a „end_date“ v tomto vzorci označují datum narození nebo dřívější datum a dnešní datum nebo druhé datum. Parametr „Y“ zadáváte, pokud chcete výsledek v letech.

Jak v aplikaci Excel vypočítám data po dvou letech?

Funkci DATUM aplikace Excel spolu s funkcemi ROK, MĚSÍC a DEN lze použít k určení dat, která jsou vzdálena více než dva roky. Zde je uveden postup, jak na to: 1. Za předpokladu, že počáteční datum je v buňce A1, lze datum po dvou letech určit pomocí následujícího vzorce v jiné buňce: MĚSÍC(A1), DEN(A1), ROK(A1) + 2 = DATUM

2. Složky měsíce a dne původního data (ROK(A1)) zůstanou nezměněny, ale složka roku se při tomto výpočtu zvýší o 2. 3. Excel vypočítá výsledné datum automaticky po zadání vzorce.

Například vzorec vrátí v cílové buňce datum 01/01/2023, pokud původní datum v buňce A1 bylo 01/01/2021.

Chcete-li zaručit správné zobrazení, naformátujte výslednou buňku jako datum. Vhodný formát data lze zvolit klepnutím pravým tlačítkem myši na buňku, výběrem možnosti „Formátovat buňky“ a klepnutím na tlačítko „OK“.

Jak vypočítat věk s rozdílem data?

Níže uvedené kroky lze použít k určení něčího věku v aplikaci Excel pomocí rozdílu dat: 1. Pomocí funkce DATUM zadejte do prázdné buňky datum narození dané osoby. Můžete například použít „=DATE(1990,1,1)“, pokud je datum narození dané osoby 1. ledna 1990. 2. Pomocí funkce TODAY zadejte aktuální datum do jiného prázdného pole. Můžete například zadat „=TODAY()“, pokud je aktuální datum 5. října 2022. 3. Rozdíl dat získáte tak, že od současného dne odečtete datum narození. Odečtěte buňku s datem narození od buňky s aktuálním datem v nové buňce. Například můžete zadat „=B1-A1“, pokud je aktuální datum v buňce B1 a datum narození v buňce A1. Chcete-li odstranit všechna desetinná místa, naformátujte výslednou buňku jako číslo ve tvaru

4. Chcete-li nastavit desetinná místa na 0, klikněte na buňku pravým tlačítkem myši, vyberte možnost Formátovat buňky a poté vyberte možnost Číslo.

Výslednou hodnotou v buňce bude věk subjektu.