Rozumíme síťovým portům. A Comprehensive Overview

Jak zjistit porty v PC?
Na počítači se systémem Windows Stiskněte klávesu Windows + R, zadejte „cmd.exe“ a klikněte na možnost OK. Zadáním příkazu „telnet + IP adresa nebo název hostitele + číslo portu“ (např. telnet www.example.com 1723 nebo telnet 10.17. xxx.
Další informace najdete na kb.synology.com

Představte se: Pro komunikaci zařízení v síti jsou nezbytné síťové porty. Slouží jako virtuální koncové body, které umožňují přenos datových paketů mezi různými aplikacemi a službami. V tomto příspěvku pronikneme do oblasti síťových portů a prozkoumáme jejich typy, funkce a rozsah čísel portů. Kolik portů v síti existuje?

Porty TCP (Transmission Control Protocol) a UDP (User Datagram Protocol) jsou dva z 65 536 portů, které jsou v sítích k dispozici. Každá z těchto skupin má vlastní sadu čísel portů. Kolik portů TCP je k dispozici?

Protože TCP je protokol zaměřený na připojení, čísla portů jsou adresována pomocí 16bitového adresovacího schématu. To umožňuje až 65 536 různých portů TCP. Ačkoli jsou některé z těchto portů vyhrazeny pro konkrétní programy, služby nebo protokoly, ne všechny jsou přístupné všem. Kolik portů můžete mít nejvíce?

Jak již bylo uvedeno výše, je k dispozici celkem 65 536 portů, které lze použít. Tato hodnota byla vypočtena na základě 16bitového adresního formátu, který používají protokoly TCP i UDP. Prvních 1 024 portů, někdy označovaných jako „systémové“ nebo „privilegované“ porty, je vyhrazeno pro známé služby a protokoly a jejich počet se pohybuje od 0 do 65 535 portů. K čemu slouží síťové porty?

V oblasti sítí jsou porty v podstatě softwarové koncové body, které umožňují komunikaci mezi různými službami a aplikacemi. Pro příchozí a odchozí síťový provoz slouží jako brány a umožňují přenos datových paketů. Aby bylo zajištěno, že se data dostanou k zamýšlené aplikaci nebo službě, uvádí zařízení při odesílání dat po síti čísla zdrojového a cílového portu.

Co znamená port 1024 až 65535?

„Efemérní“ nebo „dynamický“ rozsah portů je definován jako rozsah čísel portů od 1 024 do 65 535. Tyto porty mohou být dynamicky přiřazovány aplikacím a službám a jsou otevřené pro obecné použití. Náhodné číslo portu v tomto rozsahu často používá klientský program jako zdrojový port při navazování spojení se serverovou aplikací. Server v reakci na to použije zdrojový port klienta jako cílový port pro zpracování požadavku klienta.

Shrnutí:

Usnadnění komunikace zařízení prostřednictvím sítě závisí na síťových portech. Protokoly TCP a UDP umožňují aplikacím a službám připojení a výměnu dat tím, že poskytují celkem 65 536 přístupných portů. Správci a vývojáři sítí musí znát čísla portů a jejich rozsahy, aby zajistili bezpečnou a efektivní komunikaci systému. Využitím řady přístupných portů můžeme zajistit hladký a spolehlivý přenos dat v sítích.

FAQ
Co je port 49152 až 65535?

Tyto porty mají rozsah od 49152 do 65535 a jedná se o dynamické nebo privátní porty. Klientské aplikace obvykle používají tyto porty pro navazování odchozích spojení. Když se klientská aplikace pokouší připojit k serveru na dobře známém portu, operační systém přiřadí klientské aplikaci dynamické porty.

Porty fungují jako koncové body v síťových situacích, kdy zařízení komunikují mezi sebou prostřednictvím sítě. Použitím různých čísel portů umožňují několika aplikacím nebo službám sdílet jednu IP adresu.

Čísla portů psaná malými písmeny se označují jako dobře známé nebo registrované porty, protože se často používají s určitými službami nebo protokoly. Naproti tomu porty mezi 49152 a 65535 jsou považovány za dynamické nebo neregistrované porty.

Tyto dynamické porty se často používají pro různé účely, včetně přechodných připojení, klientských aplikací a efemérních portů. Často se používají pro komunikační postupy klient-server, včetně přenosu souborů, streamování videa a dalších.

Je důležité si uvědomit, že přesné programy nebo služby využívající dynamické porty v tomto rozsahu se mohou měnit v závislosti na nastavení systému a softwaru, který je v něm používán.

Kolik portů má IP?

Celkový počet portů pro protokol IP (Internet Protocol) je 65 535.

Kolik portů připadá na jeden IP?

Každé adrese IP je přiřazeno 65 536 portů.