Gorilla Glass. Věda, která stojí za jeho pevností a odolností

What is special in Gorilla Glass?
Gorilla Glass' composition enables the potassium ions to diffuse far into the surface, creating high compressive stress deep into the glass. This layer of compression creates the surface that is more resistant to damage. One of Corning's greatest strengths is its focus on developing the technology behind the glass.
Další informace najdete na www.corning.com

Mimořádná pevnost a odolnost skla Gorilla Glass mu v posledních letech pomohly stát se pojmem. Toto speciální sklo se stalo oblíbenou volbou pro firmy, které se snaží zvýšit odolnost svých výrobků, od chytrých telefonů po tablety. Jak ale sklo Gorilla Glass přesně vzniká? Proč je tak složité? Existují také nějaké nevýhody jeho využití? V tomto příspěvku prozkoumáme výrobní proces, speciální složení skla Gorilla Glass, jeho historii a jeho výhody a nevýhody.

Alkalicko-aluminosilikátové sklo je to, co je známé jako Gorilla Glass, a bylo poprvé uvedeno na trh společností Corning Incorporated v roce 2007. Prochází unikátním chemickým postupem, díky němuž je vytvrzeno a je mnohem pevnější než běžné sklo. V prvním kroku výrobního procesu se používá směs surovin, včetně křemičitého písku, vápence, uhličitanu sodného a oxidu hlinitého. Roztavené sklo vzniká zahřátím těchto složek na vysokou teplotu přibližně 1600 stupňů Celsia.

Iontová výměna je postup, kterým sklo Gorilla Glass prochází, aby se zvýšila jeho pevnost v tahu. Při teplotě kolem 400 stupňů Celsia se sklo ponoří do roztavené lázně draselné soli, běžně dusičnanu draselného. Díky tomuto mechanismu mohou být větší ionty sodíku ve skle nahrazeny menšími ionty draslíku. V důsledku nahrazení iontů se sklo stává odolnějším proti poškrábání a rozbití, čímž se na jeho povrchu vytvoří vrstva tlakového napětí.

Výhradním výrobcem skla Gorilla Glass je americká společnost Corning Incorporated, která se specializuje na výrobu skla a keramických materiálů. Již více než sto let je společnost Corning lídrem ve vývoji skleněných technologií. Výsledkem její výzkumné a vývojové činnosti je několik skleněných výrobků, včetně skla Gorilla Glass. Díky výrobním závodům v Číně, na Tchaj-wanu a v USA má odvětví spotřební elektroniky zajištěny stálé dodávky skla Gorilla Glass.

Ačkoli je sklo Gorilla Glass proslulé svou mimořádnou odolností, není zcela odolné proti rozbití. Jeho odolnost proti nárazům a poškrábání je výrazně zvýšena procesem iontové výměny, přesto jej však nelze poškodit. Sklo Gorilla Glass je stále náchylné k rozbití při silném úderu ostrým předmětem nebo při vážném pádu. Na druhou stranu má sklo Gorilla Glass mnohem lepší odolnost proti prasknutí než běžné sklo, což snižuje riziko rozbití při běžném používání.

Křehkost skla Gorilla Glass vůči rozbití při nárazu je jednou z jeho hlavních nevýhod. I když je odolnější proti promáčknutí a prasknutí, když se rozbije, často se roztříští na nebezpečně ostré střepy, což představuje bezpečnostní riziko. Výroba skla Gorilla Glass je také dražší než výroba běžného skla, takže je pro výrobce dražší volbou. Tyto nevýhody však často převáží výhody jeho vyšší pevnosti a odolnosti, což vedlo k jeho širokému využití v odvětví spotřební elektroniky.

Závěrem lze říci, že společnost Corning Incorporated vyrábí speciální sklo známé jako Gorilla Glass. Suroviny jsou během výrobního procesu taveny při vysokých teplotách a povrch skla je následně zpevněn postupem iontové výměny. Sklo Gorilla Glass sice není nerozbitné, ale z hlediska odolnosti proti poškrábání a prasknutí výrazně překonává běžné sklo. Hlavní nevýhodou skla Gorilla Glass je, že se při nárazu často rozbije, přesto je díky své zvýšené pevnosti a odolnosti běžným materiálem pro současnou elektroniku.

FAQ
Je sklo Gorilla Glass skutečně sklo?

Gorilla Glass je druh skla, ano. Gorilla Glass je speciální alkalicko-hlinitokřemičité sklo, které prochází zvláštním výrobním procesem. Vytvořila ho společnost Corning Incorporated. Při tomto postupu je sklo chemicky zesíleno, aby se zvýšila jeho pevnost v tahu a odolnost. Sklo Gorilla Glass je vyrobeno ze skla, ale má být tvrdší a odolnější proti poškrábání a nárazům než běžné sklo.

Je sklo Gorilla Glass chemicky zesílené?

Sklo Gorilla Glass je chemicky zesíleno, ano. Sklo je ponořeno do lázně z roztavené soli během procesu známého jako iontová výměna. Tato lázeň vytváří na povrchu skla vrstvu tlakového napětí tím, že nahrazuje menší ionty draslíku většími ionty sodíku. V důsledku tohoto procesu se sklo stává pevnějším a pružnějším, takže je odolnější vůči nárazům, poškrábání a dalším druhům poškození.

Proč se sklo Gorilla Glass stále rozbíjí?

Ačkoli je sklo Gorilla Glass proslulé svou houževnatostí a odolností, není zcela odolné proti rozbití. Sklo Gorilla Glass může přesto občas prasknout, a to z následujících důvodů: Sklo Gorilla Glass je vyrobeno tak, aby sneslo značnou sílu a odolalo poškrábání. Sklo však přesto může prasknout, pokud je silně zasaženo nebo je na něj působeno velkou silou. Například sklo Gorilla Glass na chytrém telefonu může prasknout, když spadne pod určitým úhlem a dostatečnou silou na tvrdý povrch.

2. vady nebo defekty: Přestože sklo Gorilla Glass prochází přísným výrobním procesem, aby byla zachována jeho kvalita, může obsahovat drobné vady nebo defekty. Za určitých okolností mohou tyto vady působit jako slabá místa a zvyšovat pravděpodobnost, že se sklo rozbije.

3. Zranitelnost hran a rohů: Vzhledem ke způsobu výroby a konstrukce skla Gorilla Glass jsou okraje a rohy obvykle náchylnější k rozbití než střed. Tyto oblasti mohou být ohniskem napětí, což zvyšuje jejich náchylnost k rozbití nebo prasknutí. Rychlé změny teploty mohou sklo namáhat, což může vést k jeho prasknutí nebo zlomení.

4. Extrémní výkyvy teplot. Například vystavení zařízení se sklem Gorilla Glass extrémně nízkým teplotám a následné náhlé vystavení vysokým teplotám může způsobit rychlé rozpínání a smršťování skla, což může vést k jeho rozbití.

Ačkoli má být sklo Gorilla Glass odolnější než běžné sklo, je nutné si uvědomit, že není nerozbitné. Uživatelé by měli být opatrní, aby se vyhnuli nehodám a chránili své gadgety, protože v některých situacích je stále náchylné k rozbití.