Prohlížeč událostí. Komplexní průvodce používáním a interpretací protokolů

Jak zjistit chyby v počítači?
Klikněte pravým tlačítkem na zařízení, u kterého se vyskytly potíže, a pak klikněte na příkaz Vlastnosti. Otevře se dialogové okno Vlastnosti zařízení. V části Stav zařízení tohoto dialogového okna se zobrazuje kód chyby.
Další informace najdete na support.microsoft.com

Uživatelé operačního systému Windows mohou sledovat a analyzovat systémové, aplikační a bezpečnostní události pomocí robustního nástroje známého jako Prohlížeč událostí. Ten vám poskytne důkladný přehled o všem, co se v počítači děje, a poskytne vám užitečné informace o výkonu systému, chybách a varováních. V tomto příspěvku se budeme zabývat třemi různými druhy událostí, které můžete vyhledat, tím, jak Prohlížeč událostí funguje, jak používat jeho protokoly, jak spustit a spustit Prohlížeč událostí. Jak Prohlížeč událostí funguje?

Prohlížeč událostí funguje tak, že sleduje a zaznamenává události související s počítačem. Těmito událostmi může být cokoli od závad systému přes pády programů až po narušení bezpečnosti a mnoho dalšího. Operační systém při každé události vytvoří záznam do protokolu, který obsahuje příslušné podrobnosti o události, včetně ID události, zdroje, data a času, a také podrobný popis. Systém, aplikace a zabezpečení jsou tři hlavní protokoly událostí, do kterých jsou tyto záznamy rozděleny. Jak mám používat protokoly Prohlížeče událostí? Pro přístup k protokolům Prohlížeče událostí je třeba provést tyto akce:

1. Chcete-li spustit dialogové okno Spustit, stiskněte klávesovou zkratku Windows + R.

2. Stiskněte klávesovou zkratku Windows. Po zadání zadejte „eventvwr.msc“.

3. Protokoly událostí systému, aplikací a zabezpečení se zobrazí v okně Prohlížeče událostí, které se následně otevře.

V každém protokolu událostí je obsažen seznam událostí a k nim přiřazené podrobnosti. Kliknutím na událost si můžete přečíst další podrobnosti o události, včetně jejího popisu a případných souvisejících chybových kódů. Pro odhalení narušení bezpečnosti nebo odstranění problémů se systémem mohou být tyto informace zásadní. Pomocí nastavení Prohlížeče událostí můžete filtrovat a vyhledávat konkrétní události. Jak spustit a používat Prohlížeč událostí? Spuštění a používání Prohlížeče událostí je snadné. Zde je uveden postup, jak na to:

1. Chcete-li spustit dialogové okno Spustit, stiskněte klávesovou zkratku Windows + R.

2. Stiskněte klávesovou zkratku Windows. Po zadání zadejte „eventvwr.msc“.

3. V okně Prohlížeče událostí, které se poté otevře, se zobrazí protokoly událostí systému, aplikací a zabezpečení. 4. Chcete-li zobrazit související události, klikněte na některý z protokolů událostí.

Po spuštění Prohlížeče událostí můžete k jednotlivým protokolům událostí přistupovat tak, že se v nich budete pohybovat. Zavedením filtrů, úpravou atributů protokolu událostí a vytvořením vlastních zobrazení můžete zobrazení dále přizpůsobit.

Do jakých tří kategorií spadají události v Prohlížeči událostí?

Prohlížeč událostí rozděluje události do tří základních kategorií protokolů událostí:

1. Systém: Tento protokol zaznamenává informace o systémových službách, ovladačích zařízení a událostech operačního systému. Obsahuje podrobnosti o poruchách hardwaru, problémech s ovladači, spuštění a vypnutí systému a dalších událostech na úrovni systému.

2. Aplikace: Protokol aplikací zaznamenává činnosti týkající se programů a aplikací nainstalovaných v počítači. Obsahuje podrobnosti o problémech aplikací, varováních, pádech a dalších událostech, které jsou specifické pro aplikace.

3. Zabezpečení: V protokolu zabezpečení se zaznamenávají události týkající se výpadků zabezpečení, ověřování a řízení přístupu. Obsahuje podrobnosti týkající se neúspěšných pokusů o přihlášení, změn uživatelských účtů, událostí auditu a dalších událostí souvisejících se zabezpečením.

Pochopení a analýza událostí zaznamenaných v těchto protokolech může pomoci při identifikaci činností souvisejících se zabezpečením počítače, sledování chyb aplikací a diagnostice problémů se systémem.

Prohlížeč událostí je užitečný nástroj, který nabízí důkladný přehled systémových, aplikačních a bezpečnostních událostí. Získáním přístupu k protokolům, které nabízí Prohlížeč událostí, a jejich analýzou můžete efektivně řešit problémy se systémem, vyhodnocovat chyby aplikací a sledovat narušení zabezpečení. Každý uživatel systému Windows, který se chce dozvědět více o výkonu a zabezpečení svého počítače, by měl využít Prohlížeč událostí, který má uživatelsky přívětivé rozhraní a silné možnosti vyhledávání.

FAQ
Co mohu vidět v Prohlížeči událostí?

Prostřednictvím Prohlížeče událostí můžete zobrazit řadu systémových událostí a protokolů týkajících se mnoha prvků výkonu počítače. Jsou zde zahrnuty informace o hardwarových a softwarových problémech, bezpečnostních incidentech, pádech aplikací, systémových upozorněních, spuštění a vypnutí systému a další. Prohlížeč událostí poskytuje podrobné informace o zdroji události, datu a čase jejího výskytu, ID události a případné další informace nebo chybové kódy. Jedná se o užitečný zdroj informací pro identifikaci a opravu problémů s počítačem.

Jak spustím Prohlížeč událostí v systému Windows?

Chcete-li spustit Prohlížeč událostí v systému Windows, postupujte podle následujících kroků: 1. Dialogové okno Spustit spustíte stisknutím klávesy Windows a R na klávesnici.

2. Do dialogového okna Spustit zadejte „eventvwr.msc“ (bez uvozovek) nebo klepněte na tlačítko OK. 3. Otevře se okno s názvem Prohlížeč událostí a zobrazí všechny různé protokoly událostí uspořádané do dvou kategorií: Protokoly systému Windows a Protokoly aplikací a služeb.

Poznámka: Ke spuštění Prohlížeče událostí obvykle potřebujete administrátorská práva. Je možné, že pokud nejste právě přihlášeni jako správce, budete vyzváni k zadání požadovaných informací.

Jaký je příkaz pro Prohlížeč událostí?

„eventvwr.msc“ je příkaz pro spuštění Prohlížeče událostí v počítači se systémem Windows.