Použití KillDisku krok za krokem. A Comprehensive Guide

Pomocí účinného programu KillDisk mohou uživatelé bezpečně odstranit data ze svých úložných zařízení. KillDisk nabízí jednoduché řešení, ať už potřebujete trvale vymazat soukromé soubory, nebo vymazat celý pevný disk. V tomto příspěvku vás krok za krokem provedeme procesem využití programu KillDisk, včetně toho, jak ke spuštění programu KillDisk využít bootovací USB, jak spustit program KillDisk v systému Linux, jak účinný je program KillDisk a jak dlouho v průměru trvá sanitace disku.

Jako první krok si stáhněte a nainstalujte KillDisk. Na oficiálních webových stránkách (killdisk.com) začněte stažením programu KillDisk. Vyberte správnou verzi operačního systému. Po dokončení stahování spusťte instalační program a podle pokynů na obrazovce nainstalujte program KillDisk do počítače.

Spuštění programu KillDisk ve druhém kroku Po instalaci spusťte program KillDisk. Zobrazí se vám primární rozhraní, ve kterém můžete vybrat disk nebo jednotku, kterou chcete asanovat. Protože je proces nevratný a trvale zničí všechna data, nezapomeňte vybrat správný disk. Krok 3: Výběr techniky sanitace Každá z technik sanitace dostupných prostřednictvím aplikace KillDisk přináší různý stupeň ztráty dat. Mezi tyto techniky patří Security Erase, Quick Erase, DoD 5220.22-M, DoD 5220.22-M (ECE) a Custom Erase. Výběrem správné možnosti zvolte přístup, který nejlépe vyhovuje vašim požadavkům.

Zahájení procesu sanitace v kroku 4

Kliknutím na tlačítko „Erase“ (Vymazat) zahájíte po výběru preferované metody postup sanitace. Zobrazí se varovné okno s upozorněním, že z vybraného disku budou trvale odstraněna všechna data. Potvrďte svou volbu a pokračujte dále. Krok 5: Zkontrolujte situaci Postup sanitace disku bude nyní zahájen programem KillDisk. V primárním rozhraní se zobrazí procento dokončení a předpokládaný zbývající čas, což vám umožní sledovat průběh. Aby bylo zajištěno, že sanitace bude účinná, je nezbytné vyhnout se přerušení. Jak používat zaváděcí USB KillDisk? Pokud chcete používat bootovací USB KillDisk, musíte vytvořit bootovací USB disk s již nainstalovaným programem KillDisk. Když chcete účinně vyčistit několik počítačů nebo když potřebujete vyčistit počítač, který nemá nainstalovaný operační systém, je to docela užitečné.

Pomocí těchto postupů můžete vytvořit zaváděcí USB KillDisk:

Na oficiálních webových stránkách získejte soubor KillDisk ISO.

2. Pomocí souboru KillDisk ISO vytvořte zaváděcí zařízení USB pomocí programu, jako je Rufus nebo Etcher. 3. Vložte zaváděcí jednotku USB do počítače, který chcete dezinfikovat, a spusťte z ní počítač. 4. Chcete-li spustit program KillDisk a dezinfikovat zadaný disk nebo jednotku, zopakujte předchozí pokyny. Spuštění programu KillDisk v systému Linux Program KillDisk nabízí rozhraní příkazového řádku pro uživatele systému Linux a podporuje také operační systémy Linux. Chcete-li spustit KillDisk v systému Linux, proveďte následující akce: Nejprve otevřete okno terminálu. 2. Vyhledejte adresář obsahující instalační soubory KillDisk. 3. Chcete-li spustit KillDisk, použijte příslušný příkaz. Je-li nutný přístup roota, použijte příkaz „./killdisk“ nebo „sudo./killdisk“. 4. Vyberte disk nebo jednotku, kterou chcete sanitovat, a podle pokynů na obrazovce vyberte požadovanou metodu sanitace. 5. Spusťte postup sanitace a sledujte výsledky. Funguje KillDisk skutečně? Ano, bezpečné vymazání dat z úložných zařízení umožňuje spolehlivý a účinný program KillDisk. Zajišťuje, že data nelze obnovit pomocí běžných technik, protože dodržuje zavedené průmyslové standardy pro sanitaci dat, jako je například standard DoD 5220.22-M. Je důležité si uvědomit, že žádná technika sanitace dat nemůže zajistit jejich úplné odstranění. Ačkoli je to nepravděpodobné, pokročilé techniky obnovy dat by přesto mohly být schopny obnovit veškerá zbývající data. Jak dlouho trvá, než dezinfekce disku zabere? Velikost disku, zvolená technika sanitace a rychlost zpracování vašeho počítače jsou některé z proměnných, které ovlivňují, jak dlouho postup sanitace disku trvá. Obecně lze říci, že nízkoúrovňové formátování nebo rychlé vymazání může být dokončeno během několika minut, zatímco bezpečnější techniky, jako je standard DoD 5220.22-M, mohou trvat několik hodin. Můžete plánovat na základě předpokládané doby, která zbývá do procesu sanitace poskytované nástrojem KillDisk.

Pro bezpečné vymazání dat z úložných zařízení je KillDisk silným nástrojem. Podle podrobných pokynů uvedených v tomto článku můžete bez obav použít KillDisk k sanitizaci disků a zaručit, že vaše citlivá data zůstanou neobnovitelná. Ať už KillDisk používáte v systému Windows, Linux nebo na zaváděcím USB, nabízí spolehlivou metodu vymazání dat.

FAQ
Jaké je výchozí heslo pro KillDisk?

Jako výchozí heslo pro KillDisk obvykle slouží „admin“. Je důležité mít na paměti, že uživatel má možnost výchozí heslo změnit během procesu počátečního nastavení nebo konfigurace.

Jak spustit systém ze zaváděcího USB?

Pomocí níže uvedených postupů můžete spustit systém ze zaváděcího zařízení USB: 1. Připojte jednotku USB k portu USB v počítači. 2. Restartujte nebo zapněte počítač. 3. Během spouštění počítače přistupte k nastavení systému BIOS nebo UEFI. Toho se obvykle dosáhne stisknutím určité klávesy (například F2, Del, Esc nebo F12) během spouštění počítače. Přesná klávesa závisí na značce a modelu počítače. Po vstupu do nastavení systému BIOS/UEFI přejděte do části „Boot“ nebo „Boot Order“. V závislosti na verzi systému BIOS/UEFI se může nacházet na jiné kartě. 5. Zkontrolujte, zda je jednotka USB nastavena jako první spouštěcí zařízení nebo zda je v nastavení spouštění uvedena před interním pevným diskem. Většinou toho dosáhnete tak, že vyberete zařízení USB a pomocí příslušné klávesy (např. + nebo -) jej přesunete v pořadí spouštění nahoru nebo dolů. 6. Uložte úpravy a opusťte nastavení systému BIOS/UEFI. Oblíbeným způsobem, jak toho dosáhnout, je volba „Uložit a ukončit“ nebo klepnutí na klávesu, například F10. 7. Restartujte počítač a ten by se nyní měl spustit ze zařízení USB. Zaváděcí operační systém nebo nástroj na jednotce USB se spustí místo výchozího operačního systému, pokud je přítomen.

Pozor: Pokud se z něj počítač nespustí, překontrolujte nastavení systému BIOS/UEFI a ujistěte se, že je jednotka USB správně nastavena jako počáteční spouštěcí zařízení. Ujistěte se, že je jednotka USB správně vyrobena tak, aby bylo možné spustit i z ní.