Jak vyčistit pevný disk zdarma. Komplexní průvodce

Jak vyčistit pevný disk?
Vyčištění disku v Windows

  1. Do vyhledávacího pole na hlavním panelu zadejte vyčištění disku a v seznamu výsledků pak vyberte Vyčištění disku.
  2. Vyberte jednotku, kterou chcete vyčistit, a pak vyberte OK.
  3. V části Soubory, které budou odstraněny vyberte typy souborů, které chcete odstranit. …
  4. Vyberte OK.

Cached

Další informace najdete na support.microsoft.com

Pokud jde o správné vymazání důležitých dat nebo likvidaci starého počítače, pouhé odstranění souborů nestačí. Je nezbytné provést správné kroky, aby bylo zaručeno, že váš pevný disk byl zcela vyčištěn od všech zbývajících dat. Tento příspěvek nabídne důkladný návod, jak vyčistit pevný disk, a odpoví na některé související dotazy. 1. Použití bezplatného nástroje na vyčištění volného místa Jednou z oblíbených technik je využití bezplatného nástroje na vyčištění prázdného místa na pevném disku za účelem jeho účinného vyčištění. Tímto postupem si můžete být jisti, že všechny dříve odstraněné soubory jsou zcela pryč. Oblíbeným nástrojem pro tento účel je CCleaner. Prázdné místo na pevném disku můžete vymazat pomocí technologie nazvané „Drive Wiper“, aby bylo téměř nemožné obnovit jakákoli smazaná data. Program CCleaner je zdarma a má snadno použitelné rozhraní.

2. Trvalé poškození pevného disku

Je důležité si uvědomit, že pokud chcete pevný disk trvale poškodit, nelze to vrátit zpět. V důsledku toho byste to měli provést pouze v případě, že nemáte v plánu disk znovu používat. Toho můžete dosáhnout tak, že disk fyzicky rozbijete kladivem nebo do něj vyvrtáte díry. Celý pevný disk lze také přepsat nulami pomocí softwarových nástrojů, jako je DBAN (Darik’s Boot and Nuke), což znemožní obnovu jakýchkoli dat. Při použití těchto technologií je nezbytné dbát zvýšené opatrnosti, protože při nesprávném použití mohou mít nepředvídatelné následky.

3. Nejrychlejší metoda vymazání pevného disku Pokud hledáte nejrychlejší způsob vymazání pevného disku, je obvykle nejúčinnějším postupem použití softwarového nástroje. V závislosti na velikosti a rychlosti disku mohou nástroje jako DBAN vymazat pevný disk poměrně rychle. Využití integrovaného nástroje pro formátování, který nabízí váš operační systém, je další možností. Při formátování disku nedojde k úplnému vymazání dat, proto nemusí být tak bezpečné jako použití specializovaných nástrojů pro vymazání dat.

Kolik stojí BitWiper? BitWiper je výkonný softwarový program, který slouží k bezpečnému vymazání dat z pevných disků. Není však dostupný zadarmo. Komerční nástroj BitWiper poskytuje špičkové funkce a možnosti pro bezpečné mazání dat. Ačkoli může být drahý, nabízí kompletní řešení pro lidi a firmy, kteří chtějí vyčistit své pevné disky od všech citlivých dat.

Závěrem lze říci, že pro úplné vymazání všech dat z pevného disku je nutné používat správné nástroje a techniky. S tím může pomoci vymazání volného místa pomocí bezplatného nástroje, jako je CCleaner, nebo použití softwarových nástrojů, jako je DBAN. Abyste se vyhnuli jakýmkoli nepředvídaným následkům, je nezbytné postupovat opatrně a věnovat pozornost pokynům. V neposlední řadě je BitWiper sice silným nástrojem pro mazání dat, ale jedná se o placenou položku.

FAQ
Je KillDisk zdarma dostatečně dobrý?

Program pro důkladné odstranění dat KillDisk může účinně vyčistit pevný disk. Při rozhodování, zda je KillDisk Free dostatečný pro vaše potřeby, je však třeba vzít v úvahu několik věcí.

Bezplatná verze programu KillDisk poskytuje základní nástroje potřebné k úplnému vymazání dat z pevného disku. Můžete ji použít k odstranění dat z konkrétních souborů, složek, oddílů pevného disku nebo z celého. Navíc podporuje řadu technik mazání dat, včetně DoD 5220.22-M, což je běžně používaná specifikace pro bezpečné mazání dat.

Zatímco KillDisk Free nabízí spolehlivou odpověď na zřídkavé nebo osobní potřeby mazání dat, pro složitější nebo profesionální účely nemusí být vhodný. Některé funkce obsažené v komerčních verzích – například hloubkové hlášení, sledování stavu disku a technická podpora – ve verzi zdarma chybí.

KillDisk Free je dobrou volbou, pokud jste domácí uživatel nebo drobný uživatel, který chce bezpečně odstranit svůj vlastní pevný disk. Pokud však potřebujete pokročilé funkce, větší podporu nebo jej chcete používat pro firemní účely, možná byste měli zvážit, zda si nepředplatit některou z komerčních verzí softwaru KillDisk nebo se poohlédnout po jiných softwarových řešeních pro mazání dat na trhu.

Nakonec by výběr měl záviset na vašich jedinečných požadavcích, finančních omezeních a úrovni zabezpečení, kterou pro svůj postup mazání dat požadujete.

Zničí slaná voda pevný disk?

Ano, pevný disk by teoreticky mohla zničit slaná voda. Slaná voda může díky své vysoké vodivosti a žíravosti zkratovat elektrické obvody a poškodit citlivé elektronické součásti pevného disku. Pokud se pevný disk dostane do kontaktu se slanou vodou, může dojít k jeho nenapravitelnému poškození a ztrátě dat. Aby byla zaručena dobrá funkčnost, musí být elektrická zařízení, včetně pevných disků, uchovávána mimo dosah slané vody.

Mohou magnety vymazat pevné disky?

Ano, magnety mohou vymazat data z pevných disků. Data jsou v pevných discích uložena na magnetických discích nebo plotnách ve formě zmagnetizovaných částic na povrchu ploten. Magnetické pole pevného disku může být narušeno nebo změněno, pokud je v jeho těsné blízkosti umístěn silný magnet; to může vést ke ztrátě nebo poškození dat.

Je důležité si uvědomit, že ne všechny magnety jsou dostatečně silné na to, aby vymazaly pevné disky. Pouze extrémně silné magnety (například ty, které se nacházejí v některých průmyslových nebo specializovaných zařízeních) jsou schopny výrazně poškodit pevné disky, protože moderní pevné disky obsahují silné vnitřní magnety, které chrání integritu zaznamenaných dat.

Pokud chcete bezpečně vymazat pevný disk, doporučujeme použít specializovaný software nebo zařízení vytvořené pro likvidaci dat, protože nabízejí spolehlivější a důkladnější způsoby, jak zajistit úplné vymazání dat.