Jak formátovat Windows 10. Průvodce krok za krokem

Jak naformátovat disk před instalaci Windows 10?
Před čistou instalací není pořeba disk formátovat! Odstranit oddíly (pokud tam nějaké jsou) jde až při té čisté instalaci. Instalační průvodce si sám rozdělí disk a zformátuje jednotlivé oddíly na disku, stačí zvolit instalovat do volného místa na disku.
Další informace najdete na answers.microsoft.com

Ačkoli formátování počítače se systémem Windows 10 může být obtížné, v některých případech je důležité jej provést, aby bylo možné opravit problémy se softwarem, zvýšit výkon systému nebo zcela odstranit a znovu nainstalovat operační systém. V tomto článku najdete důkladný návod, jak naformátovat počítač se systémem Windows 10, ať už máte disk CD, nebo ne.

Jak naformátovat systém Windows 10 bez disku CD, část 1: I bez jednotky CD/DVD nebo instalačního disku pro systém Windows 10 můžete počítač naformátovat pomocí vestavěné funkce obnovení. Postup je následující:

Krok 1: V nabídce Start vyberte ikonu ozubeného kola „Nastavení“.

Druhý krok: Na panelu Nastavení vyberte možnost „Aktualizace a zabezpečení“.

Třetí krok: V nabídce vlevo vyberte možnost „Obnovení“.

4. krok: V části „Resetovat tento počítač“ vyberte tlačítko „Začít“.

V pátém kroku se vám nabídnou možnosti „Zachovat mé soubory“ a „Odstranit vše“. Určete, která volba nejlépe vyhovuje vašim potřebám.

Krok 6: Chcete-li pokračovat v postupu formátování, postupujte podle pokynů na obrazovce. Po restartu počítače bude systém Windows 10 znovu nainstalován.

2. Použití disku CD nebo DVD k formátování systému Windows 10:

Formátování počítače není příliš obtížné, pokud máte k dispozici instalační disk DVD se systémem Windows 10. Pokud máte k dispozici instalační disk DVD se systémem Windows 10, můžete jej naformátovat. To, co musíte udělat, je následující:

Krok 1: Vložte do jednotky CD/DVD instalační disk systému Windows 10. Vložte do ní instalační disk. Krok 2: Restartujte počítač a ke spuštění použijte instalační disk CD. Možná bude nutné upravit nastavení systému BIOS, aby se změnila spouštěcí sekvence pro tento účel. Krok 3: Po zobrazení stránky s nastavením systému Windows vyberte preferovaný jazyk a stiskněte tlačítko „Další“.

Krok 4: Chcete-li zahájit postup instalace, klikněte na možnost „Instalovat nyní“.

Chcete-li se dostat na stránku „Kam chcete nainstalovat systém Windows?“, přejděte ke kroku 5 podle pokynů na obrazovce.

Krok 6: Vyberte pevný disk nebo oddíl, na kterém je v současné době nainstalován systém Windows, a klikněte na tlačítko „Formátovat“.

Krok 7: Ověřte, že si přejete vybraný disk naformátovat, a poté sledujte, zda se formátování dokončí.

Krok 8: Dokončení instalace systému Windows 10 vyžaduje, abyste se řídili zbývajícími pokyny. 3. Úplné odebrání systému Windows a jeho nová instalace: Pokud si přejete zcela vymazat pevný disk a nainstalovat systém Windows 10 znovu od začátku, použijte v průběhu instalace možnost „Vlastní“ instalace. Postup je následující: Postup:

Krok 1: Chcete-li se dostat na obrazovku „Kam chcete nainstalovat systém Windows?“, projděte kroky 1 až 5 z předchozí části.

Krok 2: Po výběru pevného disku nebo oddílu, na kterém je aktuálně nainstalován systém Windows, klikněte na možnost „Odstranit“.

Krok 3: Ověřte odstranění a poté proveďte tento postup pro všechny další oddíly, které chcete odstranit. Krok 4: Po vymazání všech oddílů vyberte nepřidělené místo a stiskněte tlačítko „Další“.

Krok 5: Systém Windows bude pokračovat v postupu instalace a zároveň automaticky vytvoří nové oddíly.

Je důležité si uvědomit, že formátováním počítače dojde k odstranění všech informací z vybrané jednotky. Před zahájením postupu formátování je nutné zálohovat všechny důležité soubory nebo data.

Nakonec můžete počítač se systémem Windows 10 naformátovat s diskem CD nebo bez něj. Počítač můžete naformátovat bez disku CD pomocí vestavěné funkce obnovení, zatímco použití instalačního disku DVD systému Windows 10 nabízí konvenčnější přístup. Počítač se systémem Windows 10 můžete správně naformátovat podle pokynů krok za krokem uvedených v této příručce, ať už to chcete udělat za účelem odstranění problémů, zlepšení výkonu, nebo začít znovu.

FAQ
Jak naformátuji svůj notebook?

Tyto podrobné pokyny vám ukáží, jak naformátovat notebook se systémem Windows 10: Před formátováním si zálohujte všechna důležitá data. Před formátováním si nezapomeňte vytvořit kopii všech klíčových dat, která hodláte zachovat. Pokud pevný disk notebooku naformátujete, bude zcela vymazán. Vytvořte zaváděcí disk USB nebo DVD s instalačními soubory systému Windows 10.

2. Vytvořte instalační médium systému Windows 10. Pomocí oficiálního nástroje pro tvorbu médií společnosti Microsoft jej můžete vytvořit. Chcete-li vytvořit instalační médium, přejděte na webové stránky společnosti Microsoft, stáhněte si nástroj a poté postupujte podle pokynů na obrazovce. 3. Vložte instalační médium: Po získání zaváděcího disku USB nebo DVD jej vložte do jednotky DVD nebo do portu USB notebooku. 4. Restartujte notebook stisknutím určité klávesy (často F2, F10 nebo Del) během načítání. Tím získáte přístup k nastavení systému BIOS.

4. V závislosti na výrobci notebooku se může klávesa pro přístup do systému BIOS lišit. Správnou klávesu naleznete v příručce k notebooku nebo na webových stránkách výrobce. 5. Změňte pořadí spouštění systému: V nastavení systému BIOS přejděte na kartu nebo do části „Boot“ a změňte pořadí spouštění tak, aby byla upřednostněna jednotka USB nebo jednotka DVD, do které byly vloženy instalační disky systému Windows 10. Změňte pořadí spouštění. Po uložení úprav ukončete systém BIOS. 6. Zahájení instalace systému Windows 10: Po restartování by se měl notebook spustit z instalačního disku. Chcete-li pokračovat v postupu instalace systému Windows 10, dodržujte pokyny na obrazovce. Možná budete muset zvolit preferovaný jazyk, oblast a způsob zadávání. 7. Vyberte možnost vlastní instalace: Chcete-li provést čistou instalaci, zvolte při výzvě k výběru druhu instalace raději možnost „Custom“ (pokročilá) než „Upgrade“. 8. Zformátujte pevný disk: Během procesu instalace se zobrazí stránka, která zobrazuje oddíly pevného disku v notebooku. Vyberte oddíl, na kterém je v současné době nainstalován systém Windows 10, a poté vyberte možnost „Formátovat“. Po zobrazení výzvy potvrďte postup formátování. 9. Instalace systému Windows 10: Po naformátování vyberte naformátovaný oddíl jako konečný cíl pro instalaci systému Windows 10. Chcete-li instalaci dokončit, dodržujte zbývající pokyny na obrazovce. Instalaci systému Windows 10 dokončete konfigurací svých voleb, včetně oblasti, jazyka, uživatelských účtů a nastavení sítě. Chcete-li instalaci dokončit, postupujte podle pokynů.

Po dokončení těchto postupů bude váš notebook naformátován a bude nainstalován systém Windows 10. Nezapomeňte do notebooku obnovit zálohované soubory a znovu nainstalovat všechny důležité programy.