Přidání stínů k textu v GIMPu. Průvodce krok za krokem

Jak upravit text v Gimpu?
Text můžete libovolně upravovat a měnit nastavení písma ve volbách nástroje Text. Textem můžete v obrázku i pohybovat pomocí nástroje Přesun, tím se ale zavře textová editor. Ten ale můžete znovu otevřít a text tak upravovat i po jeho přesunutí.
Další informace najdete na docs.gimp.org

GIMP, bezplatný program pro úpravu obrázků s otevřeným zdrojovým kódem, poskytuje bohaté možnosti pro zlepšení vašich uměleckých snah. Přidání stínů je běžný efekt, který může zlepšit vzhled vašeho textu. Tento příspěvek se bude zabývat přidáváním stínů do textu v programu GIMP a dalšími užitečnými radami pro vytváření efektů a obrysů. Postup přidání stínů v programu GIMP: 1. Spusťte program GIMP a otevřete obrázek, na který chcete přidat text s efektem stínu. Případně můžete v GIMPu otevřít existující obrázek. 2. Ze sady nástrojů na levé straně obrazovky vyberte nástroj Text. Vyberte text, který chcete zadat, a poté klikněte na plátno. 3. Přejděte na panel „Vrstvy“, který se obvykle nachází na pravé straně obrazovky, s vybraným textem. 4. Kliknutím pravým tlačítkem myši na textovou vrstvu vyberte z rozbalovací nabídky možnost „Text na cestu“. Výsledkem bude, že se z textu stane cesta. 4. Dále vyberte z nabídky „Filtry“ v horní části obrazovky možnost „Světlo a stín“ a „Vržený stín“. V dialogovém okně, které se zobrazí, můžete upravit nastavení efektu stínu. 5. V dialogovém okně „Vržený stín“ můžete upravit řadu možností, abyste dosáhli požadovaného efektu stínu. Chcete-li změnit umístění stínu, změňte parametry Offset X a Offset Y. Chcete-li zvolit stupeň rozmazání stínu, můžete si také pohrát s parametrem Poloměr rozmazání. 6. Pokud jste s nastavením stínu spokojeni, klikněte na tlačítko „OK“ a efekt aplikujte. Nyní, když je stín za textem viditelný, vypadá trojrozměrně. Přidávání textových efektů a obrysů:

GIMP nabízí celou řadu efektů a obrysů, kterými můžete svůj text dále zkrášlit. Jak je můžete použít, je následující: 1. Vyberte textovou vrstvu na panelu „Vrstvy“ a poté přejděte na možnost „Filtry“, abyste k textu přidali efekty. Chcete-li experimentovat s různými efekty, prohlédněte si různá nastavení v kategoriích „Dekor“, „Světlo a stín“ a dalších relevantních kategoriích. Klepnutím na tlačítko „OK“ po provedení potřebných úprav parametrů efekt aplikujte. 2. Klepněte pravým tlačítkem myši na textovou vrstvu na panelu „Vrstvy“ a z rozbalovací nabídky vyberte možnost „Alfa k výběru“, pokud chcete textu dodat obrys. Váš text bude ve výsledku obklopen výběrem. 3. Když je výběr aktivní, vyberte z nabídky „Úpravy“ možnost „Tahový výběr“. Zobrazí se dialogové okno, které vám umožní změnit nastavení obrysů. Šířku obrysu, barvu a další možnosti lze přizpůsobit. Až budete spokojeni, zvolte „Protažení“ a nakreslete kolem textu rámeček. Efekty na text:

Použití efektů:

V GIMPu je přidání efektů na text jednoduchý proces. Po dokončení zadávání textu na plátno můžete vybrat textovou vrstvu z nabídky „Filtry“ na panelu „Vrstvy“ a použít na ni různé efekty. Vyzkoušejte volby „Zkreslení“, „Umělecké“ nebo „Rozmazání“ a získejte rozmanité umělecké výsledky. Chcete-li efekt použít, změňte volby v příslušných dialogových oknech a klepněte na tlačítko „OK“.

Závěrem lze říci, že GIMP vám nabízí flexibilní škálu nástrojů, které můžete použít k tomu, abyste textu dodali stíny, efekty a obrysy. Podle pokynů uvedených v tomto článku můžete jednoduše zlepšit estetický vzhled svých návrhů. Nebojte se hrát si s různými nastaveními a efekty, abyste vytvořili písmo, které bude výrazné a poutavé. Vaše písmo bude vynikat odborně vypadajícími stíny a efekty díky robustním možnostem programu GIMP.

FAQ
Jak se dělají stínové efekty?

Pomocí programu GIMP přidáte do textu stínové efekty podle následujících jednoduchých kroků: Otevřete program GIMP a zadejte text, na který chcete stíny aplikovat, a to buď do nového, nebo již existujícího dokumentu. 2. Klikněte na textovou vrstvu na panelu Vrstvy a vyberte ji. Pokud se text nenachází v samostatné vrstvě, můžete ji vytvořit výběrem možnosti „Text to Path“ (Text do cesty) z kontextové nabídky po kliknutí pravým tlačítkem myši na textovou vrstvu. 3. Dvakrát klikněte na textovou vrstvu a z kontextové nabídky vyberte možnost „Duplikovat vrstvu“. Tím přidáte stejný text do nové vrstvy. 4. Vyberte zkopírovanou vrstvu a z panelu nabídek vyberte „Filtry“, dále „Světlo a stín“ a nakonec „Kapkový stín“. 5. Efekt stínu můžete upravit nastavením různých možností v dialogovém okně Vržený stín. Pohrajte si s poloměrem rozostření, neprůhledností a parametry posunu x a y, abyste změnili měkkost, umístění a průhlednost stínu. Pomocí nástroje Color Picker můžete také vybrat barvu stínu. 6. Jakmile jste s nastavením spokojeni, klikněte na tlačítko „OK“ a efekt stínu aplikujte. 7. Určité části stínu můžete ručně vymazat nebo změkčit pomocí nástroje Guma, abyste jej ještě více zjemnili. 8. Můžete také použít nástroj Rozmazání k jemnému rozmazání a prolnutí okrajů stínu s pozadím, abyste zvýšili realističnost stínu.

9. Chcete-li upravený obrázek uložit, zvolte „Soubor“ a poté „Exportovat“ nebo „Exportovat jako“ a vyberte preferovaný formát souboru. Díky těmto pokynům je přidání stínových efektů k textu v programu GIMP jednoduché a vaše projekty získají poutavější, trojrozměrný vzhled.

Jak přidáte stíny k vaší postavě?

Při přidávání stínů ke znaku pomocí programu GIMP se můžete držet těchto podrobných pokynů: Otevřete program GIMP a vytvořte nový dokument nebo vyberte obrázek se znakem, na který chcete aplikovat stíny, z knihovny počítače. 2. Klepněte na obrázek a po výběru nástroje Text ze sady nástrojů přidejte textovou vrstvu. Zde zadejte požadovaný text pro vaši postavu. 3. Vyberte textovou vrstvu a poté pomocí nabídky pravého tlačítka myši vyberte textovou vrstvu na panelu Vrstvy. Z kontextové nabídky vyberte možnost „Alfa do výběru“. Tímto postupem se kolem textu vytvoří výběr. 4. Klepnutím na tlačítko „Nová vrstva“ ve spodní části panelu Vrstvy přidejte novou vrstvu. Ujistěte se, že nová vrstva je umístěna pod vrstvou s textem. 5. Vyberte stín pro stín výběrem nástroje Kbelíková výplň ze sady nástrojů. Chcete-li výběr vyplnit vybranou barvou, jednoduše do něj klikněte. Tím vznikne základní stín vaší postavy. 6. Chcete-li dosáhnout realističtějšího efektu stínu, vyberte v nabídce Filtry položku „Kapkový stín“ v části Světlo a stín. Chcete-li dosáhnout vhodného efektu stínu, změňte nastavení položek Posun, Poloměr rozostření a Krytí. Chcete-li kapkový stín použít, klepněte na tlačítko „OK“. V případě potřeby použijte k dalšímu zdokonalení stínu různé nástroje, například nástroj Rozmazání nebo Guma. Díky tomu bude stín přirozeněji splývat s postavou. 8. Jakmile jste se stínem spokojeni, uložte obrázek ve zvoleném formátu.

K úspěšnému použití stínů na postavu můžete použít program GIMP podle následujících pokynů.