Jak fungují airbagy?

Moderní automobily musí obsahovat airbagy, protože jsou základním bezpečnostním prvkem, který chrání cestující v případě nárazu. V tomto příspěvku se budeme zabývat fungováním airbagů a odpovíme na některé často kladené otázky týkající se jejich funkce. Jak se airbagy nasycují vzduchem? Airbagy jsou součástí volantu, palubní desky, bočních panelů a občas i bezpečnostních pásů. Jsou propojeny s elektronickou řídicí jednotkou (ECU), která sleduje řadu senzorů po celém vozidle. Když řídicí jednotka zjistí náraz, spustí se airbagy.

Uvnitř modulu airbagu je umístěn nafukovač vyrobený z pevných látek. Tento nafukovač tvoří kanystr s chemickou pohonnou látkou, obvykle azidem sodným (NaN3). Když dojde ke kolizi, je do inflátoru vyslán elektrický náboj, který zapálí hnací plyn. Při této chemické reakci vzniká značné množství plynného dusíku, který rychle naplní airbag. 2. Jak se airbagy vyprazdňují? Když je airbag naplněn plynem, poměrně rychle se otevře a nafoukne. K tomu se používá iniciátor, pyrotechnické zařízení. Když řídicí jednotka vyšle elektrický signál, malá výbušná nálož uvnitř iniciátoru se zapálí.

Když iniciátor exploduje, dojde k řadě událostí. Nejprve se vznítí pohonná hmota v iniciátoru, která rychle hoří a vytváří plyn. V důsledku toho je airbag vystaven extrémnímu tlaku, který způsobí, že během několika milisekund exploduje ze svého prostoru a nafoukne se.

3. Co se stane, když vás airbag zasáhne?

V případě nárazu mají airbagy za úkol zmírnit náraz a snížit možnost vážného zranění. Když se airbag nafoukne, rychle vyplní prostor mezi řidičem a spolujezdcem a vnitřní plochy vozu. Část kinetické energie vzniklé při pádu je pohlcena v důsledku tlumicího účinku rychlého nafouknutí.

Airbag funguje jako bariéra, která brání cestujícímu v přímém kontaktu s tvrdými předměty, jako je volant nebo palubní deska, při pohybu vpřed v důsledku síly nárazu. Kromě toho airbag pomáhá rovnoměrněji rozložit náraz při nárazu na celé tělo, čímž snižuje možnost vážného poranění klíčových orgánů, zejména hlavy, hrudníku a krku.

4. Jak velká síla je zapotřebí k aktivaci airbagu? Airbagy se aktivují spíše rychlostí zpomalení než pouze silou nárazu. Pomocí akcelerometrů řídicí jednotka nepřetržitě sleduje zrychlení a zpomalení vozidla. Pokud míra zpomalení překročí stanovenou mez, řídicí jednotka aktivuje airbagy.

Přesná prahová hodnota se liší v závislosti na vozidle a jeho konstrukci. K uvolnění airbagu je obvykle zapotřebí velké síly, která je srovnatelná s nárazem do pevné zdi při rychlosti 8 až 14 mil/h (13 až 23 km/h).

Závěrem lze říci, že airbagy jsou důležitou bezpečnostní součástí automobilů, která podporuje ochranu cestujících při nárazu. Airbagy mají tlumicí účinek, který snižuje riziko vážných zranění tím, že se rychle naplní plynem a rozvinou se při vysoké rychlosti. Řídicí jednotka aktivuje tato život zachraňující zařízení na základě rychlosti zpomalení a zajišťuje, že se aktivují pouze v případě potřeby.

FAQ
Jaký plyn plní airbag?

K plnění airbagů se obvykle používá dusík.

Mají airbagy kapalinu?

Ne, kapalina není součástí airbagů. Pro ochranu cestujících ve vozidle po nárazu jsou airbagy konstruovány tak, aby se rychle nafoukly vzduchem. Obvykle se skládají z nylonové tkaniny a obsahují směs chemických látek, jako je azid sodný, který při zapálení reaguje za vzniku plynného dusíku. Tímto plynem je airbag naplněn, což způsobí jeho rychlou expanzi a vytvoření tlumicího efektu, který sníží sílu nárazu na cestující.

Při jaké rychlosti se airbagy otevírají?

Airbagy se obvykle aktivují, když senzory vozidla zaznamenají silný náraz při rychlosti přibližně 8 až 14 mil za hodinu (12 až 23 km za hodinu). Jsou navrženy tak, aby se při nárazu otevřely během zlomku sekundy. Je důležité si uvědomit, že přesná rychlost, při které se airbagy nafouknou, se může měnit v závislosti na značce a modelu vozidla a také na podrobnostech nehody.