Jak odečíst data v Tabulkách Google

Pro mnoho uživatelů je zjištění rozdílu mezi dvěma daty v Tabulkách Google častou činností. Tabulky Google nabízejí řadu funkcí, které tento proces usnadňují a urychlují, ať už potřebujete vypočítat počet dní mezi dvěma daty nebo dobu, která uplynula mezi dvěma událostmi. V tomto příspěvku se podíváme na to, jak odečítat data v Tabulkách Google, spolu s otázkami týkajícími se odečítání dat v aplikaci Excel, výpočtu rozdílu mezi dvěma daty a výpočtu rozdílu mezi dvěma časy.

1. Odečítání dat v tabulkách Google:

K odečítání dat můžete použít vestavěnou funkci „DATEDIF“ v tabulkách Google. Pomocí této funkce se vypočítá rozdíl mezi dvěma daty a výsledek se vrátí ve zvolené jednotce (dny, měsíce nebo roky). Funkce DATEDIF má následující syntaxi: počáteční_datum, koncové_datum a jednotka

Například pomocí následujícího vzorce můžete určit, kolik dní je mezi dvěma daty:

Počáteční a konečné datum jsou uvedeny v buňkách A1 a B1 a písmeno „D“ označuje, že výsledek má být ve dnech. V závislosti na vašich požadavcích můžete „D“ zaměnit za „M“ pro týdny nebo „Y“ pro roky.

2. Použití tabulek Google k výpočtu rozdílu mezi dvěma daty: Pomocí operátoru odečítání (-) v Tabulkách Google můžete jednoduše vypočítat rozdíl mezi dvěma daty bez zadání jednotky. Data jsou v Tabulkách Google automaticky považována za čísla, přičemž každý den je označen celým číslem. Odečtením staršího data od druhého data zjistíte rozdíl mezi oběma daty. Výsledkem bude počet dní mezi oběma daty.

Například můžete použít vzorec

=B1 – A1, pokud buňka A1 obsahuje počáteční datum a buňka B1 obsahuje koncové datum.

Pomocí tohoto vzorce můžete vypočítat, kolik dní je mezi dvěma daty.

3. Použití tabulek Google k výpočtu rozdílu mezi dvěma časy: Kromě dat můžete v tabulkách Google potřebovat vypočítat také rozdíl mezi dvěma časy. Použijte k tomu funkci ČAS spolu s operátorem odečítání (-). Do funkce ČAS lze zadat hodnoty hodiny, minuty a sekundy a stanovit tak zadaný čas.

Můžete použít vzorec:

=B1 – A1, pokud buňka A1 obsahuje například čas začátku a buňka B1 čas konce.

Pomocí tohoto vzorce můžete vypočítat rozdíl mezi oběma časy.

4. Odečítání dat v aplikaci Excel:

Pokud jste zvyklí používat aplikaci Excel a chcete odečítat data v aplikaci Excel, je postup poměrně srovnatelný s postupem v tabulkách Google. Pomocí funkce DATEDIF v aplikaci Excel lze zjistit, kolik dní, měsíců nebo let dělí dvě data. Funkce DATEDIF v aplikaci Excel i v Tabulkách Google má stejnou syntaxi.

Stejný vzorec, který jsme uvedli dříve, lze použít k odečtení dat v aplikaci Excel: =DATEDIF(A1, B1, „D“); Změňte „D“ na požadovanou jednotku a „A1“ a „B1“ na příslušné odkazy na buňky odkazující na počáteční a koncové datum.

Závěrem lze říci, že použití funkce DATEDIF nebo operátoru odečítání k odečítání dat v tabulkách Google je jednoduchá operace. Podle pokynů v tomto článku můžete v tabulkách Google rychle určit rozdíl mezi dvěma daty nebo časy. Stejné myšlenky navíc platí i v případě, že používáte aplikaci Excel. Nyní, když víte, jak odečíst data a zjistit, o kolik se liší, můžete to snadno provést, ať už používáte aplikaci Excel nebo Listy Google.

FAQ
Jak provést funkci data v tabulkách Google?

K provádění operací s daty můžete v Tabulkách Google používat různé vzorce a funkce. Níže je uveden příklad, jak odečíst data:

1. Vyberte buňku, ve které chcete, aby se výsledek zobrazil na začátku. 2. Do této buňky zadejte vzorec „=A1 – B1“, kde A1 a B1 znamenají buňky obsahující data, která chcete odečíst. 3. Výsledek zadejte do vybrané buňky stisknutím klávesy Enter.

Funkci DATEDIF lze také použít k určení rozdílu mezi dvěma daty v určité jednotce, například ve dnech, měsících nebo letech. Syntaxe funkce DATEDIF je ‚=DATEDIF(start_date, end_date, unit)‘. Ujistěte se, že „start_date“ a „end_date“ odpovídají příslušným odkazům na buňky nebo skutečným datům a že „unit“ odkazuje na požadovanou měrnou jednotku (např. „d“ pro dny, „m“ pro měsíce a „y“ pro roky).

Toto je jen několik příkladů použití funkcí data v tabulkách Google. V závislosti na vašich jedinečných požadavcích je k dispozici spousta nástrojů pro změnu a analýzu dat.

Jak vypočítat data v tabulkách Google?

K určení dat v Tabulkách Google můžete použít operátor odčítání tak, že určíte rozdíl mezi dvěma daty. následující kroky: Otevřete Tabulky Google, a to buď vytvořením nové tabulky, nebo výběrem již existující tabulky.

2. Zadejte první datum do buňky v následujícím formátu: „MM/DD/RRRR“ nebo „DD/MM/RRRR“. Například pro 1. leden 2022 zadejte „01/01/2022“. 3. Pro zadání druhého data do jiné buňky použijte stejný formát. 4. Druhé datum odečtěte od prvního data ve třetí buňce pomocí znaménka minus (-). Můžete například zadat „=A1-B1“ v buňce C1, pokud je první datum v buňce A1 a druhé datum v buňce B1. 5. Chcete-li určit rozdíl mezi oběma daty, stiskněte klávesu Enter. Počet dní mezi oběma daty vypočítá aplikace Google Sheets automaticky a odpověď se zobrazí v buňce, kde jste zadali vzorec pro odečítání.