Jak nainstalovat Crouton na Chromebook. Komplexní průvodce

How do I install crouton on my Chromebook?
Here's how:

  1. Download Crouton from the official website (https://github.com/dnschneid/crouton).
  2. Press Ctrl+Alt+T to open the Crosh shell.
  3. Type “shell” and hit Enter.
  4. Type “sudo sh ~/Downloads/crouton -t xfce” and hit Enter. …
  5. Wait for the installation process to complete.
Další informace najdete na www.thetechedvocate.org

Pomocí silného nástroje Crouton můžete na svém Chromebooku spustit kompletní linuxovou distribuci, která vám umožní přístup k obrovskému výběru aplikací a možnostem přizpůsobení. Ať už máte povolený vývojářský režim, nebo ne, v tomto článku vás provedeme instalací aplikace Crouton na váš Chromebook. Vysvětlíme také, jak získat Crouton, a odpovíme na dotaz, zda je možné nastavit kompletní instalaci Linuxu na Chromebooku.

Protože instalace systému Crouton na Chromebook vyžaduje provedení úprav základního operačního systému, je nutný vývojový režim. Pokud však nechcete, existuje řešení, které vám umožní nainstalovat Crouton bez aktivace vývojářského režimu. Oběma přístupy se zabývá tato příručka.

Chcete-li nainstalovat aplikaci Crouton do počítače Chromebook s aktivovaným režimem pro vývojáře, postupujte podle následujících kroků:

1. Zapněte vývojářský režim Chromebooku. V závislosti na typu vašeho Chromebooku se tento postup může mírně lišit, ale obvykle zahrnuje podržení určité kombinace kláves během spouštění. Je důležité si uvědomit, že zapnutím vývojářského režimu dojde ke smazání všech místních dat z vašeho Chromebooku, takže je nutné nejprve zálohovat všechny důležité dokumenty.

2. Po vstupu do vývojářského režimu stiskněte klávesy Ctrl+Alt+T a spusťte na Chromebooku terminál. Výsledkem bude zobrazení shellu Crosh. 3. Chcete-li stáhnout instalaci systému Crouton, zadejte do shellu crosh následující příkaz: “‘ “‘ sudo sh -e ‚/Downloads/crouton -t ‚target‘

„`

Místo slova „target“ je třeba uvést konkrétní distribuci Linuxu, kterou hodláte nainstalovat (například xenial, bionic atd.). Přidání více než jednoho cíle je možné jejich oddělením čárkami. 4. Instalační program Crouton po spuštění příkazu stáhne a nainstaluje požadovanou distribuci Linuxu na váš Chromebook. V závislosti na velikosti distribuce a rychlosti vašeho internetového připojení může tato operace nějakou dobu trvat.

Pro nastavení aplikace Crouton v počítači Chromebook bez použití vývojářského režimu použijte rozšíření Crouton Integration. Postup je následující:

1. V počítači Chromebook spusťte webový obchod Chrome a vyhledejte položku „Crouton Integration“. Výběrem tlačítka „Přidat do Chromu“ můžete rozšíření přidat do Chromu. 2. Po instalaci rozšíření klikněte na jeho ikonu na panelu nástrojů Chrome. Zobrazí se nové okno s několika možnostmi. 3. Chcete-li stáhnout instalační skript rozšíření Crouton, klikněte na tlačítko „Stáhnout“ v okně integrace rozšíření Crouton.

4. Chcete-li instalačnímu skriptu udělit oprávnění ke spuštění, použijte po dokončení stahování následující příkaz v terminálu stisknutím kláves Ctrl+Alt+T: “‘ sudo install -Dt /usr/local/bin -m 755 /Downloads/crouton

„`

5. Po dokončení stahování stiskněte klávesy Ctrl+Alt+T, aby se instalační skript spustil. Nakonec spusťte instalační program Crouton zadáním následujícího příkazu: Sudo crouton -t target>:

“‘ Za „target“ nahraďte zvolenou distribuci Linuxu. Opět můžete zadat několik cílů tak, že je oddělíte čárkou.

Nyní probereme otázku dostupnosti programu Crouton ke stažení. Přístup k oficiálnímu repozitáři Crouton je k dispozici prostřednictvím služby GitHub. Nejnovější verze systému Crouton je k dispozici na adrese https://github.com/dnschneid/crouton/releases. Výběrem požadované verze odtud můžete získat instalační skript aplikace Crouton.

Odpověď zní ano, pokud chcete na Chromebook umístit kompletní instalaci Linuxu. Spuštěním systému Linux vedle systému Chrome OS pomocí aplikace Crouton můžete používat řadu linuxových nástrojů a aplikací. Crouton vám umožní využívat funkce a přizpůsobivost plnohodnotného prostředí Linux, aniž byste se vzdali výhod systému Chrome OS.

V neposlední řadě vám instalace aplikace Crouton, která vám umožní provozovat kompletní linuxovou distribuci na počítači Chromebook, nabízí svět možností. Můžete využívat nejlepší funkce systému Chrome OS i Linuxu, ať už se rozhodnete povolit režim pro vývojáře, nebo využít rozšíření Crouton Integration. Postupujte přesně podle pokynů, zálohujte data a využívejte všechny možnosti svého Chromebooku.

FAQ
Můžete nahradit operační systém Chromebook systémem Linux?

Ano, pomocí programu Crouton můžete vyměnit operační systém Chromebook za Linux. Do Chromebooku můžete pomocí skriptu Crouton nainstalovat kromě systému Chrome OS také distribuci Linuxu. Tímto způsobem můžete mít oba operační systémy a podle potřeby mezi nimi přepínat. Je nezbytné si uvědomit, že tento postup vyžaduje vstup do vývojářského režimu Chromebooku, což může vést ke ztrátě záruky a bezpečnostním rizikům. Pokud vám však tato omezení nevadí, můžete systém Chrome OS nahradit systémem Linux podle důkladného návodu, jak na Chromebook nainstalovat systém Crouton.

Co je příkaz F pro Chromebook?

Funkci „Najít“ prohlížeče Chrome lze v Chromebooku používat pomocí klávesové zkratky příkazu F. Ta umožňuje vyhledávat na webové stránce určitá slova nebo fráze.

Jak se provádí příkaz C v zařízení Chromebook?

Vzhledem k tomu, že Chromebooky nemají vyhrazenou klávesu Command, museli byste k provedení klávesové zkratky Command + C na Chromebooku použít příslušnou kombinaci kláves. Místo toho můžete stejný úkol provést pomocí klávesy Ctrl ve spojení s klávesou C. Pro kopírování textu nebo položky byste tedy v počítači Chromebook použili kombinaci kláves Ctrl + C.